Az asszony? Az uram?
mi a férjemmel haverok előtt és egymás közt is használjuk asszony, és uram kifejezéseket poénból:)mindkettőnknek tetszik:)
illetve ha rám szól valamiért (elég feledékeny vagyok), akkor is sokszor használja az asszony kifejezést. illetve ha akar valamit akkor csak poénból szokta mondani, hogy én vagyok urad és parancsolód...és az lesz amit én mondok..:)de ez csak játék:)
ha nem barátokról max ismerősökről vagy idegenekről van szó akkor férjem/feleségem megnevezést használjuk
illetve ha pl anyámnak mesélek valamit a férjemről , akkor a keresztnevét mondom.
egymást nem igazán hívjuk a nevünkön. inkább becenevek.
a telefonomban pl az első randink óta Kicsim -ként szerepel és a házasság miatt sem írtam át. ő sem írta át a telefonjában a Cicám bejegyzést:)
szóval igen használjuk az asszony és uram kifejezéseket.
26/N
A férjem engem Asszonykámnak hív, én őt a keresztnevén nevezem. Ha meg viccelődök akkor a Zembernek vagy a Zuramnak hívom.
Itthon pedig Anya és Apa vagyunk egymásnak a gyerek miatt.
nekem azért is áll szívemhez közel az "uram" elnevezés, mert a nagyim emlegette így a papát, még hivatalos helyen is. kisvárosban éltek, ott kb minden idősebb néni így aposztrofálta a férjét. no de a nagyim olyan tisztelettel mondta ezt, érződött belőle a szeretet, illetve az egyenrangúság. a papa nejem vagy feleségemként említette a mamit, nagyon szerették és tisztelték egymást.
szóval nekem olyan bántó, mikor beszólnak, ha uramnak hívom a páromat, és ők meg a férjjel hozakodnak elő.
legyenek csak büszkék rá, h elvette őket valaki, de valami gond lehet velük, ha ilyen szavakon képesek lovagolni.
Általában poénnak szánják ezt a megszólítást, ezt gondolom. Mi nem használjuk, inkább keresztnéven említjük egymást, esetleg barátom, párom.
Valahogy úgy vagyok ezzel az asszony megszólítással, mint Lily az Így jártam anyátokban. "Ne mondd már, hogy asszony, ez olyan hájasan hangzik!" :)
Az uram meg alá-fölérendeltségi viszonyt sugall, tudom, hogy többnyire nem ennek szánják, mégse tetszik. "Uram"-ként Istent szólítanám, ha gyakorolnám a keresztény vallást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!