Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha meghalt apukátok vagy...

Ha meghalt apukátok vagy anyukátok, meddig jártatok feketében? Terhesen is feketében jártál?

Figyelt kérdés
Nemrég meghalt egyik szülőm,egy darabig tudtam feketében járni,de itthon nem totál abba szoktam lenni,annyi fekete ruhám nincs.És a munkám miatt sem tehettem meg a napokban már.És most terhes is vagyok.Az illetlenség ha pl csak a nadrág fekete és felülre színeset veszek fel?
2013. jan. 26. 11:35
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Részvétem !!!

Az a fontos amit a szívedben érzel nem a ruha színe !!!!

Ez csak nagyanyáink ídejében volt követelmény !! Nem biztos ,hogy aki 1 évig feketét hordot az a szívében is gyászolt az számit amit te érzel...

2013. jan. 26. 11:41
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Anyukám másfél éve halt meg, egy percig nem jártam feketében. Illetve ugyanazokat a ruhákat hordtam mint előtte. Öcsém, apukám szintén. Nagyim még most is abba jár. Ugyanúgy egyikünk sem fogja az életbe feldolgozni ezt az egészet, nem a ruhán múlik. Ha te eddig azt érezted neked külsőségekben is gyászolnod kell, csak így tudod lelkileg is, de most már nem így gondolod, akkor öltözködj színesebben. Ne a kívülállóknak akarj megfelelni, semmi közük hozzá.
2013. jan. 26. 11:44
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Részvétem.Nem illetlenség, elég egy gyász szalag is szerintem gondold át, hogy a szülőd minek örülne ha besavanyodnál és megroppannál a gyásztól vagy vigyáznál magadra és egészséges gyermekkel lepnéd meg a családot. Tudom rossz érzés de a gyászt belül kell feldolgozni nem másoknak mutatni. Én egy hónapig jártam feketében anyukám halála után de belül még mindig gyászolom, viszont rágondolva a személyiségére nem hagyná a sírást-rívást,és erre gondolva könnyebb sokkal. 32\F
2013. jan. 26. 11:44
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Nekem édesanyám halt meg. Én csak egy napot bírtam ki feketében.
2013. jan. 26. 12:03
 5/9 Zsolt75 válasza:
100%
Valóban nem a ruha a lényeg, de ha jelezni akarod valahogy mégis, akkor jelképesen tűzz egy fekete szalagot a ruhára amiben épp vagy. Nem kell évekig feketébe lenni. Ha meg még babát is vársz, akkor nem csak búcsúzol valakitől hanem vársz is valakit, akinek biztosan örülne a nagyszülője aki épp eltávozott. Én a helyedben úgy öltöznék mint azelőtt, nem túl harsányan de nem feketébe.
2013. jan. 26. 12:29
 6/9 anonim ***** válasza:

A régi szokás szerint egy évig volt illő feketében járni közeli családtag elvesztése esetén. Én közeli hozzátartozó halála után addig hordok feketét, amíg a szívem úgy diktálja, hogy nekem az esik jól. Ez pár hétnél sosem több, aztán beviszem a semleges színeket, majd ha már lelkileg jobban vagyok, akkor jönnek az egyre színesebbek. Ez nem a külvilágnak szól, én olyan családban nőttem fel, ahol többnyire nálunk ez volt a szokás, vagy az évekig tartó feketeség. Szerintem mindenkinek saját szívügye, hogy meddig hord feketét, egyáltalán hord-e. Nem leszel attól se több, se kevesebb.

Ahogy a többiek mondták, amíg fáj a szíved, addig jelezheted egy kis fekete szalaggal is a gyászodat, de ezt sem muszáj.

2013. jan. 26. 12:35
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaitokat!

Én is úgy gondolom,hogy nem csak búcsuzok hanem várok is valakit és ezért nem akarok feketébe burholózni.A babának örülnünk kell,de nem a gyász színében. Belül gyászolok,és fogok is sokáig.De tudom mennyire örült volna ha még mielőtt itt hagy minket megtudja,hogy nagyi lesz.

2013. jan. 26. 12:37
 8/9 anonim ***** válasza:

Először is: Részvétem!

Másodszor: A barátnőm, amikor meghalt az apukája, nem nagyon járt feketében, de senki se szólt érte, holott nagyon szerette őt. Lakótársam ugyanez. Neki nem is nagyon van fekete ruhája.

Ha valaki úgy érzi, akkor járjon feketében nyugodtan, sokan szeretik a jelképeket (a ruha is az), vagy így akarja kifejezni a veszteségét. De ma már nem annyira kötelező, nem szólnak érte, legfeljebb ahol még nagyon szokásban.

2013. jan. 26. 14:52
 9/9 anonim ***** válasza:

Nekem kb 1.5 éve halt meg édesapám, de egyetlen napot sem jártam feketében.

A saját érzéseid kapcsolatosak ezzel kapcsolatban. Ha gyászolsz gyászolsz, ha nem nem. Ha fekete ruhát tartod odaillőnek, akkor járj abban, amíg neked szükséged van rá. Ha nem érzed a feketét szükségesnek akkor nem kell azt felvenni, semeddig sem.

2013. jan. 26. 16:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!