Hogyan lehet kitenni egy alkoholistát a lakásból?
Telefonálj, most:
Bántalmazott nők és gyerekek segélyvonala: 06-80-505-101 (este 6 és 10 között)
Mi találgatunk, ő tudják.
Nos én ebben éltem. Nálunk az anyám volt agresszív alkoholista. Az ökle előbb járt el mint a keze. Rendszeresen vert, alázott minket. Így pontosan tudom mi a helyzet.
Sokan jönnek a rendőrséggel, feljelentéssel.
Mi ezeken is túl vagyunk már. A rendőrség tehetetlen. Volt hogy a nővérem hívta ki a rendőröket mert éppen anyám a szokásos "agyon verem a büdös kölyköt" hangulatban volt. A rendőr kijött, és elbeszélgettek vele. De mivel akkor amikor kint voltak nem csinált semmi törvénybe ütközött, és simán azt hazudta a rendőröknek hogy a "lányok összekaptak, és rendet kellett tennem köztük" választ el kellett fogadniuk. Ahogy a rendőrök mondták: Ha nem folyik vér ők nem tehetnek semmit, legfeljebb csak annyit, hogy mindig kimennek hívásra, és szólnak hogy zavaró a viselkedése.
Apám megunta hogy amikor dolgozik anyám bedurvul. Így eljött velünk a gyámügyesekhez. Ők azt tanácsolták hogy apám váljon el, ők is tanúsítani fogják hogy apu jó ember. Így ment a bíróságra. A bíróságon apámék elváltak, mind 3 lányt apunak ítélték. De ennyi. Mivel apám nem tudott külön lakást biztosítani anyámnak így a törvény szerint nem rakható ki a lakásból.
Apám kért távolságtartási végzést. A lakáshasználat miatt ez csak részben volt megoldás. De semmit nem használt.
Végül is az eredmény a következő lett a sok utánajárás után.
A szülők elváltak, és az anyámnak külön szobát kellett biztosítani. Mi apuhoz kerültünk. De az életünk maradt a régiben. Továbbra is hányásig leitta magát, és tört-zúzott vert minket. A terrornak akkor lett vége amikor elköltöztünk. Végül amikor már csak a húgom maradt otthon (mi a nővéremmel 17 évesen elköltöztünk) apámnak végre sikerült a lakást két kisebbre cserélni. Így végre megszabadultak anyutól.
Kedves kérdező. A rendőrség tehetetlen. A gyámügy úgyszintén. Ők csak a válópernél adnak támogatást, vagy ha más nincs kiszakítják a gyerekeket a környezetből. (de ezzel elveszít anyud is)
A bíróság tehetetlen ,mert bár elválnak, de biztosítani kell apádnak egy kislakást és akkor megszabadulhattok tőle.
Anyud adja be a válópert, és a lakást cseréljétek el két kisebbre. Ez a legjobb megoldás.
Nos megpróbálom röviden leírni:
Apám olyan drága ember volt hogy mindig ivott, nem érdekelte nekünk az milyen rossz,még akkor is részeg volt amikor rohamom lett.Nem vert meg soha,de vágott már hozzám súlyos tálat is és kergetett baltával, anyámat meg ledobta a lépcsőn:S Hívtuk rendőrséget,de az azt mondta nem tud tenni semmit. Idővel persze kiderült mit kell ilyenkor tenni:
-Mindig legyen látlelet,feljelentés stb. mert kellenek a papírok a válásnál hogy véletlenül se kerülj apádhoz és be lehessen bizonyítani mit tett.
-a mentőt és a rendőrséget egyszerre kell kihívni így beviszik kivizsgálásra és ha elégszer történik meg ez akkor kezelésre lehet kötelezni(pszichológus, alkohol elvonó kúra)ez legyengíti idővel és a válásnál már nem is akar semmit nem ő lesz az uralkodó fél
-ha be van hozzátok jelentve az pech akkor nem lehet kitenni,de ha sikerül 3 hónapra valahogy megszabadulni tőle, vagy valakivel igazolni,hogy nem is lakik otthon akkor lehet tenni kényszer kijelentést
-legfontosabb:válásnál ne legyen semmilyen közös számla egy 3.családtag nevére készítsetek számlát és oda irányítsátok át az összes pénzt így nem tarthat rá igényt váláskor és nem is léphet le vele
Ennyit tudtam segíteni ne feltétlenül a legjobb megoldás mindenre,de remélem ad remény...ja és ami fontos:
-Mindig állj ellent,nem kell kiabálni semmi ilyesmi, csak hűvösnek kell maradni(mint amikor a gyereknek a hisztijét nem veszed fel és akkor abbahagyja)
-Mindig készülj fel bármilyen sehetőségre és legyen menekülési útvonalad
- És soha de SOHA NE ADD FEL A REMÉNYT,mert neked még lesz lehetőséged egy jobb életre a leendő párod oldalán(egy új családdal)
Sok sikert!!
Felhívtad őket?
(Bántalmazott nők és gyerekek segélyvonala: 06-80-505-101)
Csak két számról hallottam, ebből az egyiket ki is próbáltam (igaz, nem most, hanem 3 éve), akkor jó emlékem volt róluk, empatikusan és gyorsan feletek minden kérdésre, szakértő emberek dolgoztak ott:
remélem megvan még, egy ideig szüneteltek, de most újra látom a honlapjukat. Ahogy látod nemcsak telefonálni lehet hanem e-mail-t is írni, én is azt csináltam, egy nap alatt feleltek.
A másik szám, amiről tudok:
ez azért jó, mert úgy tűnik, ezt nemcsak akkor hívhatod, ha valami konkrét kérdésed van, hanem akkor is, amikor semmi konkrét nem jut eszedbe, csak beszélgetni kéne nagyon valakivel.
Névtelen telefon mindkettő, be sem kell mutatkozni.
A Kékvonalat soha nem próbáltam, de a Krízistelefont igen. Még azt is megkérdeztem tőlük, hogy a kell-e félni a gyámhatóságtól. Azt mondták, hogy a gyámhatóság ma már nem olyan hogy csak úgy elveszik a gyereket az akarata ellenére. Hogy ma már az van, hogy meghallgatják a gyereket is, és neki döntő szava van a saját sorsában.
NaNe: róluk én is csak jót hallottam, de személyes tapasztalatom nincs velük, egyetlenegyszer hívtam őket tíz éve, de egész más ügyben, segítőkésznek bizonyultak.
Bent maradva a félelem légkörében csak nagyon keveset tudsz tenni édesanyádért, hiszen Te Magad is megbetegszel. A lényeg az, hogy ne úgy képzeld el a gyámhatóságot, hogy azok Rádkényszerítenének valami megoldást, amit Te nem is akarnál. A gyámhatóság nem fog az akaratod ellenére Rádkényszeríteni semmit. Valószínűleg több lehetőséget is felkínálnak, ezek közül csak az egyik lesz az, hogy gyerekotthonban vagy nevelőszülőnél kapnál lehetőséget, szóval ez a több közül csak az egyik lehetőség lesz. Ha ezt fogadod el, akkor sem leszel bezárva, továbbra is kijárhatsz, és találkozhatsz Édesanyáddal, szóval inkább ez olyasmi, hogy egyszerűen 18 éves korodig lesz egy lehetőséged arra, hogy biztonságos helyen lakjál, aludjál, tanuljál. Mehetsz egyetemre utána, az ösztöndíjból meg később a munkából szerzett pénzből megszabadíthatod Édesanyádat is. Így megerősödve sokkal többet tudsz tenni később Édesanyádért is, mintha otthon maradva megbetegednél. Beszéld meg vele, hátha ő maga is ugyanígy akarja.
Persze ez csak egyik lehetőség, hiszen ha van hely, magában az iskolában is kaphatnál kollégiumi elhelyezést főleg ha igazolni tudod a bántalmazást, arra meg jó a látlelet. Öcséd miatt meg érdemes lehetne a gyámhatóságnak szólni. Őt magát is meg fogják hallgatni, szóval hacsak nem nagyon kicsi, az ő akarata ellenére sem fognak rákényszeríteni semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!