Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan segítsek, ha mindenki...

Hogyan segítsek, ha mindenki hazudik nekem?

Figyelt kérdés

Nagymamámat fél éve költöztettük a közelünkbe vidékről. Anyám (a lánya) eddig is sokszor kért tőle pénzt, de mióta közel lakik, azóta még többször. Nem állíthatom le, mert azt mondta mamámnak, ha el meri mondani nekem, hogy pénzt kért, akkor soha többet nem áll vele szóba. Persze elmondta, de hivatalosan nem tudhatok róla. 70.000 Ft a nyugdíja, alig tud megélni, anyám meg szórja a pénzt, iszik és dohányzik. Már többször mondtam anyámnak, hogy mamám alig tud megélni és soha sincs pénze, de nem érdekelte. Mikor kérdezem a nagyit, hogy van-e kajája, vagy van-e valamire szüksége, általában hazudik, hogy van mindene. Mikor anyámnak panaszkodok, hogy mamám "éhezik" ő is hazudik, hogy nem tudja hova tűnik a nyugdíja és szerinte azért nincs neki, mert az én lányomra költi, meg a másik gyerekére (havonta 1 alkalommal találkozik a fiával és soha semmit sem visz neki). Az én lányomnak havonta kb. 3 alkalommal vesz vagy kakaós csigát, vagy egy kicsi 300 Ft-os babát, esetleg egy tejszeletet. Anyámnak több alkalommal is adott pénzt. Volt, hogy 20.000 Ft-ot, máskor 5.000 Ft-ot, meg sokszor ad kölcsön is. Régebben rendszeresen főztem neki, mert már 80 éves, de anyám egyszer jól lecseszett, hogy én mi a fenének főzök, nem béna, csak öreg és hagyjam békén, majd eszik amit ő akar és főzzön magának. Máskor a ház körül akartam segíteni, de anyámtól akkor is megkaptam, hogy ne segítsek, kell neki a mozgás.

Ma anyám sírva hívott fel, hogy tegnap meglátogatta a mamát és a hűtő teljesen üres volt, csak fél liter tej volt benne, ebédre sült krumplit evett céklával :( Gondolom a lelkiismerete is bántotta, amiért állandóan pénzt kért tőle, de szépen próbálta úgy beállítani, hogy ő nem hibás. Mindenki más hibás, én is, mert az én lányomra sokat költ (kb havi 1000Ft-ot, és már sokszor kértem, hogy ne vegyen semmit), és én nem főzök szegény mamának.

Felhívtam a nagyit, ő persze megint hazudott, hogy van kajája és ne vigyek neki semmit.

Most akkor segítsek? Hogyan? Anyám hazudik, hogy ő nem tehet mamám elszegényedéséről, mamám is hazudik, hogy van pénze és van mit ennie. Közben meg anyám azzal gyötör, hogy üres a hűtő, a mamám meg azért panaszkodik, hogy állandóan pénzt kell adnia.

Ha meg segíteni, vagy főzni akarok, akkor is én vagyok a sz@r.

2013. jan. 19. 14:14
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Ültesd le őket, meg te, és -3an beszéljétek meg, azaz inkább te "támadd le" őket: Hogy anyuka, most akkor van a mamának enni vagy sem? Mert azt mondta, van. Mama, van vagy nincs?
2013. jan. 19. 14:17
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Nyugodtan segits es fozz neki, ne erdekeljen mit mondd anyad.
2013. jan. 19. 14:17
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Elég!

Szépen megbeszéled a Mamáddal ,hogy mikor jön a nyúgdíj elkéred a pénzt, épp annyit, hogy anyádnak ne tudjon adni. Abból a pénzből szépen megfőzöl neki a hónapra.

Ha anyád cidrizik... AKKOR ÁLLJÁL MÁR A SARKADRA? mert ebbe beledöglik a nagyid is, mert éhen hal, beledöglik anyád is, mert szeret mártír lenni. És valószínűleg te meg egy "sz@r alakként" fogod tengetni az életed, mert eztán is ez voltál anyád szerint, de legalább most helyesen cselekszel.

Ha ennyire flúgos a család, akkor valakinek a kezébe kell vennie az irányítást nem?

2013. jan. 19. 14:20
 4/6 anonim ***** válasza:

Az idős emberek szégyenlik a szegénységet, a kiszolgáltatottságot. Nem akarnak mások terhére lenni.

Főzz neki, látogasd, ne törődj vele, ki mit mond.

Egy idős asszony, aki végigdolgozta az életét, ne nélkülözzön. Se élelmet, sem szeretetet. Mert az élet véges.

Nem mindegy, milyen a halálhoz vezető út. Szeretettel kikövezve talán szebbé tehetjük.

2013. jan. 19. 14:26
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Sütöm a husit a mamának. Holnap viszek neki ebédet.

Anyám azért még belém rúgott ma egyet, hogy még sz@rabbul érezzem magam. A férjem szüleinek a házában lakik most mamám, mert az eddig üresem állt. Ez egy rendes tégla épület, központi fűtéssel, teljesen berendezve egy csendes, üdülő övezetben. Ingyen lakik ott, csak a rezsit kell fizetnie. A 100 év körüli vályog házát eladta, mert már nem bírta fizetni az állandó felújítást, anélkül meg előbb utóbb rádőlt volna. Amit kapott érte, az egy bérleti jogra sem volt elég, így betette a bankba. Azt mondta jól jöhet, ha esetleg nyugdíjas otthonba szeretne majd egyszer költözni.

Ma anyám elkezdett célozgatni, hogy az a ház sz@r, mert szerinte hamar lehűl, meg a fűtés nem jó, túl sok a gáz számla (múlt hónapban 24000 Ft volt, ebben a hónapban 27000 Ft). Van egy konyha, 2 szoba, fürdő lent, és egy tetőtér szintén 1 nagy szobának megcsinálva. Szerintem nem sok. Egy panel lakás fűtése is van 17000-20000 Ft. Ráadásul itt nincs csatorna díj, nincs közös költség. A lényeg az volt, hogy szerinte szegény mama egy rossz házban él. 3 hónapja a régi gáztűzhelyet ki akartuk cserélni egy újra, meg a bejárati ajtót is egy szigeteltre. Erre anyám megint jól kiosztott, hogy én ne rendezkedjek és ne szóljak bele mamám dolgába. Utána a mama is felhívott, hogy ő sem akarja, hogy ott bármit is kicseréljünk, mert neki jó a régi. Most meg hallgathattam, hogy az ajtó alatt bemegy a hideg az üvegezett teraszról, ezért egy összecsavart szőnyeget kell a bejárati ajtóhoz tenni. Meg anyám morgott, hogy a fürdő szobában is hideg van, mert ott egy hideg fal van. Ez igaz, mivel a házak külső fala a szabadban van :) Nem rakhatok a házra egy üveg búrát kívülről. Nyilván egy panel lakás más, mert ott 2 oldalon a szomszéd lakás melegít, a másik oldalon meg a lépcsőház, alul felül szintén lakás van. Egy kertes ház másképpen működik.

Bocs, csak úgy kikívánkozott belőlem ez az egész.

2013. jan. 19. 21:00
 6/6 anonim ***** válasza:

Légy okos!

Ha bármit teszel a mamáddal. Pl kicseréled az ajtót, azt állítsd be, úgy, hogy a SAJÁT érdekedben teszed.

Mondhatod azt ,hogy mivel tied a ház, nem akarod hogy rossz állapotban legyen, mert lezuhan az ingatlan értéke.

Egyszerűen, ha keresztbe akarnak tenni, akkor olyan indokot kell kitalálni, hogy ettől neked lesz jobb.

A pénzt meg kérd el.

Ne légy akarat gyenge. Meg tudod csinálni, így lesz jobb mindenkinek.

2013. jan. 20. 12:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!