Ha gyerekem születik adhatom neki vezetéknévként az én
nevem vagy muszáj az apjáét kapnia? Az apjának egy
semmilyen átlag neve lenne nekem meg az országban egyedül
van ez a vezetéknevem a családommal és szeretném tovább
adni a gyereknek.
Figyelt kérdés
Függ ez a házasságtól vagy mint szülő anyja megillet a jog a kérdés eldöntésében?
1./Ha a facebookon 3 ilyen nevű ember van, akkor a tied nem lehet egyedüli az országban. De honnan tudod, hogy nincs másnak ilyen vezetékneve? Ezt csak a Népesség Nyilvántartóban tudnád megnézni.
2./ A házasságkötéskor kell nyilatkozni arról, hogy a születendő gyerekek kinek a nevét viselik majd.
2013. jan. 17. 07:06
12/21 anonim válasza:
16-os :-)
1.Gondolom az egész család van a facebookon, anya, apa, gyerek így lehetnek 3-an :-)
3.Tényleg megkérdezik a születendő gyerek nevét a házasságkötésnél? Akkor nekem selejt anyakönyvvezetőm volt nálunk nem voltak rá kíváncsiak :-)
2013. jan. 17. 07:15
13/21 anonim válasza:
De mi van akkor, ha a szülők sem jutnak egyezségre a nevet illetően? Akkor kié a döntő szó? Vagy akkor össze sem házasodhatnak?
2013. jan. 17. 07:28
14/21 anonim válasza:
Nem véletlenül létezik ez a hagyomány, hogy a gyerek a férj vezetéknevét viszi tovább. Mert amíg hagyomány addig ez gy könnyű döntés sértődés nélkül. Nyilván ha választhatna akkor a szülők 90%-a (főleg a nagyszülők unszolására, mert nekik ez még fontosabb szokott lenni) a saját vezeték nevét adná a gyereknek, a vezetéknév sokszorzás max. egyszer tehető meg szóval ebből könnyen viták/sértődések származhatnának. (Kinek a neve a ritkább, a szebb, kinek a vezetékneve "halljon ki"..eh)
2013. jan. 17. 08:42
15/21 anonim válasza:
Ha nem tudnak megegyezni a szülők, akkor mindkettőt kapja kötőjellel, abc sorrendben. EZ a törvény.
Ha házasok vagytok, az esküvő előtt meg kell egyezni ebben, az első gyerek születéséig módosítható.
Ha nem vagytok házasok, akkor az apasági nyilatkozat tételekor kell megegyezni.
2013. jan. 17. 08:45
16/21 anonim válasza:
Ird meg a vezeték neved,kiváncsi vagyok!
2013. jan. 17. 08:50
17/21 anonim válasza:
mondjuk az én vezetéknevem is ritka.
2013. jan. 17. 08:51
18/21 anonim válasza:
én is szeretem a vezeték nevem,a lányom mégis az apja nevén van. velem van éjjel nappal a kicsi, én hordtam ki,szültem meg.mindenki tudja,hogy az enyém.de ha megkérdik hogy hívják,akkor tudják ki az apuka. (én költöztem a férjem városába,sokan ismerik,de a tanácsadóban ugye engem nem ismertek a velem egyidős anyukák) mindenhol az anyja nevét kérdik majd a kicsitől úgyis.miert kell elvenni egy apától ezt? a gyermek nagy részben úgyis anyukával van,apának jutnak az estékből,a hetvége,hogy vele legyen. hagy maradjon már a vezetéknév a férfiaknak.
2013. jan. 17. 09:12
19/21 anonim válasza:
Nekem is nagyon ritka nevem van, en a kotojeleshez ragaszkodom.
Olvasd el ez en kerdesemre a valaszokat, fenn van a kiemeltek kozt, te se szamits jobbra... Ha az anya nevet (is) akarjuk, az feminizmus, ha a ferjet, az meg termeszetes... VICC..
2013. jan. 17. 09:42
20/21 anonim válasza:
Uccso vagyok, ird meg privatban a neved, en is megirom akk az enyem!:)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!