Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha gyerekem születik adhatom...

Ha gyerekem születik adhatom neki vezetéknévként az én nevem vagy muszáj az apjáét kapnia? Az apjának egy semmilyen átlag neve lenne nekem meg az országban egyedül van ez a vezetéknevem a családommal és szeretném tovább adni a gyereknek.

Figyelt kérdés
Függ ez a házasságtól vagy mint szülő anyja megillet a jog a kérdés eldöntésében?
2013. jan. 17. 02:51
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
35%

1./Ha a facebookon 3 ilyen nevű ember van, akkor a tied nem lehet egyedüli az országban. De honnan tudod, hogy nincs másnak ilyen vezetékneve? Ezt csak a Népesség Nyilvántartóban tudnád megnézni.

2./ A házasságkötéskor kell nyilatkozni arról, hogy a születendő gyerekek kinek a nevét viselik majd.

2013. jan. 17. 07:06
 12/21 anonim ***** válasza:
43%

16-os :-)

1.Gondolom az egész család van a facebookon, anya, apa, gyerek így lehetnek 3-an :-)

3.Tényleg megkérdezik a születendő gyerek nevét a házasságkötésnél? Akkor nekem selejt anyakönyvvezetőm volt nálunk nem voltak rá kíváncsiak :-)

2013. jan. 17. 07:15
 13/21 anonim ***** válasza:
De mi van akkor, ha a szülők sem jutnak egyezségre a nevet illetően? Akkor kié a döntő szó? Vagy akkor össze sem házasodhatnak?
2013. jan. 17. 07:28
 14/21 anonim ***** válasza:
26%
Nem véletlenül létezik ez a hagyomány, hogy a gyerek a férj vezetéknevét viszi tovább. Mert amíg hagyomány addig ez gy könnyű döntés sértődés nélkül. Nyilván ha választhatna akkor a szülők 90%-a (főleg a nagyszülők unszolására, mert nekik ez még fontosabb szokott lenni) a saját vezeték nevét adná a gyereknek, a vezetéknév sokszorzás max. egyszer tehető meg szóval ebből könnyen viták/sértődések származhatnának. (Kinek a neve a ritkább, a szebb, kinek a vezetékneve "halljon ki"..eh)
2013. jan. 17. 08:42
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem tudnak megegyezni a szülők, akkor mindkettőt kapja kötőjellel, abc sorrendben. EZ a törvény.

Ha házasok vagytok, az esküvő előtt meg kell egyezni ebben, az első gyerek születéséig módosítható.

Ha nem vagytok házasok, akkor az apasági nyilatkozat tételekor kell megegyezni.

2013. jan. 17. 08:45
 16/21 anonim ***** válasza:
51%
Ird meg a vezeték neved,kiváncsi vagyok!
2013. jan. 17. 08:50
 17/21 anonim ***** válasza:
mondjuk az én vezetéknevem is ritka.
2013. jan. 17. 08:51
 18/21 anonim ***** válasza:
84%
én is szeretem a vezeték nevem,a lányom mégis az apja nevén van. velem van éjjel nappal a kicsi, én hordtam ki,szültem meg.mindenki tudja,hogy az enyém.de ha megkérdik hogy hívják,akkor tudják ki az apuka. (én költöztem a férjem városába,sokan ismerik,de a tanácsadóban ugye engem nem ismertek a velem egyidős anyukák) mindenhol az anyja nevét kérdik majd a kicsitől úgyis.miert kell elvenni egy apától ezt? a gyermek nagy részben úgyis anyukával van,apának jutnak az estékből,a hetvége,hogy vele legyen. hagy maradjon már a vezetéknév a férfiaknak.
2013. jan. 17. 09:12
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is nagyon ritka nevem van, en a kotojeleshez ragaszkodom.

Olvasd el ez en kerdesemre a valaszokat, fenn van a kiemeltek kozt, te se szamits jobbra... Ha az anya nevet (is) akarjuk, az feminizmus, ha a ferjet, az meg termeszetes... VICC..

2013. jan. 17. 09:42
 20/21 anonim ***** válasza:
51%

Uccso vagyok, ird meg privatban a neved, en is megirom akk az enyem!:)

(Vmiert en nem tudok levelezest kezdeni telorol)

2013. jan. 17. 09:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!