Anyám beleolvasott az üzeneteimbe, amikor fürödtem. Szóljak neki, hogy tudok róla?
Régebben is sokszor csinált ilyet, de sosem szólt egy szót sem nekem róla, meg sem említette, megtartotta magának. Viszont most már kezd elegem lenni... Mindig kijelentkezek a facebook-ból, a jelszavamat se jegyeztetem meg. Ahogy visszajöttem a géphez, és meg akartam nyitni a facebookot, láttam, hogy be van jelentkezve. Ez nekem már eleve gyanús volt, szóval megnéztem az előzményeket. Ott volt köztük az exbarátommal való beszélgetés facen, és ott volt az idő is mellette, hogy mikor volt megnyitva. Persze akkor, amikor fürödni voltam... És tuti, hogy beleolvasott, mert én eleve nem olvastam el az üzeneteit. Most elmentek itthonról, de nagyon-nagyon ideges vagyok, hogy már megint elkezdi ezt az egészet előröl. A legviccesebb ebben az, hogy mindig mindent megosztok vele, nehogy ilyen történjen. Erre tessék... Van egy sanda gyanúm is, hogy az sms-eimet is olvassa. Régen a naplómat is elolvasta, amit ő maga "javasolt", hogy írjak. Legszívesebben fognám magam, és elhúznék itthonról. A baj csak az, hogy ettől függetlenül imádom anyámat, szeretek itthon lenni, és csak 15 éves vagyok.
Anyák/Apák! Ti miért olvasnátok bele a lányotok/fiatok beszélgetéseibe? Nincs utána bűntudatotok? Szóljak anyumnak róla, hogy tudok arról, hogy elolvasta, vagy tegyek úgy, mintha nem tudnék semmiről? Már a jelszavamat is megváltoztattam, keylogger állítólagosan nincs a gépemen... Elnézést az összekutyult fogalmazásért, és előre köszönöm a válaszokat!
Én a helyedben valakivel összefognék és kitalálnék valami sztorit, amit facebookon vagy smsben tárgyalnék meg az illetővel. Pl. üzenetben bejelented az exnek, vagy egy fiú ismerősnek, hogy terhes vagy, tanakodtok, hogy most mi legyen, stb, stb. Persze, ha olvassa az üzeneteket akkor ezen ki fog akadni. Mindezt addig csűrni-csavarni míg ki nem fakad. Akkor lehet kérdezni, hogy mégis honnan tudod, stb stb és szembesíteni a tényekkel. Hátha esetleg észreveszi magát és jobban megbízik benned.
Olvasgatni azért olvasgatja, mert nem bízik meg benned, félt téged és fél attól, hogy nem mondasz el neki mindent, amiről neki tudnia kell. Egyrészt ez érthető, másrészt elítélendő, mert bármennyire is félti egy szülő a gyerekét, ilyet nem tehet meg akkor sem. Főleg, ha a gyerek nem adott rá okot.
A születési évszám NEM jó jelszó. Jelszótörésnél az egyik legalapvetőbb próbálkozás (default jelszavak, felhasználónév, felhasználónév+születési év mellett). Erős jelszóba kell kisbetű, nagybetű, szám, lehetőleg speciális karakter is. És SEMMI személyes kötődése ne legyen. A karakterek legyenek elszórva a billentyűzeten, ne kövessenek szabályos mintát. Továbbá legyen legalább 8-10 karakter. A legjobb egy véletlenszerűen generált jelszó, de azokat nehéz megjegyezni. Amit lehet ehelyett, az az, hogy választasz egy tetszőleges - hozzád nem kötődő - megfelelően hosszú, megjegyezhető szót. Ezután pár betűt számra cserélsz (pl. I-1, O-0, E-3...), ezek elég könnyen megjegyezhetők. Még utána írsz egy véletlenszerű 3-4 jegyű számot, és kapsz egy megfelelően erős, de megjegyezhető jelszót. (pl. én a skyscreaper szóból képeztem hasonlóképpen a skzscr3A/542 jelszót - már sehol nem használom, azért írom le itt). A jelszót sehova ne írd le, telefonba, telefonkönyvbe, post-it cetlire sem. Ne is mondd el senkinek.
1) Töltsd le a Malwarebytes anti-malware programot, elég jó kémprogramkereső. Futtass teljes keresést a gépen.
2) Ellenőrizd a Facebook profilodon az e-mail címeidet, különösen azt, amire a jelszóemlékeztetőt kapod. Ezt ugyanis át lehet állítani, és meg lehet így szerezni a jelszavadat. Bizonyosodj meg róla, hogy a saját címed van ott. Tedd meg ugyanezt az e-mail fiókodon is, ne küldjön sehova jelszóemlékeztetőt. A jelszóemlékeztető kérdést is cseréld le, legyen bonyolult, garantáltan senki más által nem ismert a válasz rá.
3) Cseréld le a Facebook-jelszavad.
4) Cseréld le a profilodhoz tartozó e-mail fiók jelszavát. Ha ez ismert ugyanis, akkor bármit csinálsz, a Facebook jelszó megszerezhető... A két helyen ne ugyanazt a jelszót használd.
5) A böngésző privát módját használva netezz. (Internet Explorernek nem tudom, van-e, Firefoxnak és Chromenak van, azokat használd.) Így nem fog jelszót és előzményeket menteni. (pl. elég kényelmesen meg lehet tekinteni az előzmények közt más leveleit kilépés után is, ha a gyorsítótárban maradnak...)
Ha ezek után is feltöri... Akkor nehéz ügy. Ebben az esetben írj privát üzenetet, megpróbálok segíteni. (Keyloggerek is kijátszhatók akár, ha nagyon akarja az ember...)
ordítsd le a fejét... na jó, nem.
ez nem normális, akkor se, ha félt téged. ha mondjuk minden nap bedrogozva mennél haza, vagy depressziós lennél, akkor TALÁN meg tudnám érteni, mert veszélyes dolgok ezek. de a magánélet mindenkinek a joga, a gyereké is. ilyet normális szülő nem csinál.
szerintem szembesítsd vele, hogy tudsz a kis kutakodásairól, és mondd el, hogy ez téged nagyon bánt, mert nincsenek titkolnivaló dolgaid, viszont a magánéletedhez jogod van. ha továbbra is folytatja,... hát akkor nincs ötletem. zárd el mindenedet és minél előbb lépj le otthonról, ha eljön az ideje.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!