Szerintetek a Zsejke szép név?
nekem nagyon tetszik. Az első lányom tuti Lili lesz, de ha születne még 1, szívesen adnám ezt a nevet.
Vélemény?
Egy Wass Albert regényből vettem, kedvenc íróm, ez is az egyik oka. De maga a név is olyan ritka és különleges
A Lili már nagyon elcsépelt, nekem azért nem tetszik.
A Zsejke meg alapjáraton nem, ismerek valakit, elég elvont személyiség ő adott ilyen nevet a kislányának, nekem egyáltalán nem tetszik.
A Zsejkéről a tejbe áztatott zsemle jut eszembe. De a Lili sem tetszik. Így, ebben az anyakönyvezhető formában (nem Liliána!) már elnézést, de nagyon egyszerű és gyerekes, kisállatnak, kedvencnek adnám max.
Ezzel nem szándékozok senkit megbántani, a véleményemet írtam le.
ON: nem tetszik, mert csak kislánynak "áll jól", amúgy aranyos
OFF: jó ez a "nem neked kell, hogy jelentsen vmit a név, hanem a gyerekednek" vélemény. azt hiszem, mindegyikünk azt a nevet kapta, amit a szülei kigondoltak neki, vagy azért, mert volt vmi jelentése számukra vagy mert tetszett nekik, stb. nem hinném, hogy bárkit is megkérdeztek volna a szülei, hogy milyen nevet szeretne magának.
Először is szerintem a Lili sem szép név, én szeretnélek lebeszélni róla. Egyrészt elcsépelt, ma egy bölcsis/ovis csoportban ha 3 Lili nincs, akkor egy sem. A 100 leggyakrabban adott név listáján az elmúlt 3 évben a top 10-ben van, pontosabban a 7. helyen. Igen, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag ma minden 7. újszülött Lili. A másik érv, ami ellene szól, hogy sokan úgy érzik, ez nem egy teljes név, hanem egy becézés - ez később a gyereket is zavarhatja. Ilyen becenév jellegű neveket kutyának, macskának, egyéb házi kedvencnek illik adni. Ebből adódóan becézni sem lehet, vagy ha lehet is, a becenév túlzottan gyerekes és hosszabb az eredeti alakjánál, ami miatt értelmét veszti (Liliuska, Lilike...), és ráadásul felnőtt korban a nők 90%-a cikinek tartja az effajta becézést.
Tudom, hogy manapság mindenki azt hiszi, hogy ez egy nagyon trendi, de egyedi név, de nem így van: nagyon gyakran adott és tömegnév.
A Zsejkéről szintén megvan a véleményem: elsőre például rá sem jöttem, hogy ez nem fiú, hanem lánynév (a Zétény-re hasonlít nekem pl.). Ezt leszámítva is unszimpatikus, hiszen az adása mellett ugyanazok az önös, makacs érdekek állnak, ahogy a Lilinél: nem érdekes, hogy a gyereknek ciki lesz, kényelmetlen lesz, az számat, hogy "egyedi" és "különleges". Csak annyit kellene megérteni itt, hogy a gyerek nem attól lesz egyéniség, hogy a világ legfurább, sosem hallott nevét aggatjuk rá, hanem attól, akivé ő maga válik majd, attól, amit elér, és amit jelent majd másoknak. Egy rosszul választott név a leggyakrabb esetben csak hátrányt, kellemetlenséget okoz: senki nem örül neki, hogy ha egy hivatalban vagy akár egy egyszerű bemutatkozásnál 3x visszakérdeznek, hogy hogy is hívják, mert "ilyen név nincs is", vagy "még sosem hallottam róla", esetleg ha a telefonban még azt is el kell magyaráznia, hogy fiú-e vagy lány. Az iskolai cikizéseket nem elemzem ki (petrezselyem és társai), azzal mindenki tisztában van.
de csak is a Petre vezetéknévhez!
Petre Zsely Emma
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!