Ez normális? Mit csináljak? (Tudom, hogy hosszú a leírás, de fontos, hogy válaszokat kapjak! )
19 éves lány vagyok, most fogok érettségizni, a barátommal 2 éve vagyunk együtt, így tervezzük az érettségi utáni összeköltözést, de van egy feltétele: szakítsam meg a kapcsolatot anyukámmal. Sokat veszekszünk, mert mindig felhozza a kettőnk családja közti különbséget.
AZ ÉN CSALÁDOM:
hárman vagyunk testvérek, én vagyok a legidősebb, a szüleim úgymond nyílt házasságban élnek. 40 évesek, de úgy viselkednek, mintha 18-ak lennének. Bulizni járnak a 10-en évesek közé külön barátokkal, barátnőkkel. Apukám szeretője rendszeresen van nálunk, amiről anyukám is tud, anyám a pletykák szerint 18-25 közötti fiúkkal kavar (amit barátomnak már rengetegszer visszamondtak és elég sokan).
Ha a pénzügyeket nézzük havonta megkapom a családi pótlékot, ami 23 ezer Ft, ebből magamnak kell kaját vennem, gyógyszert 3 havonta 8000Ft-ért, kontaklencsét 5 havonta 21000-ért, telefonszámlát fizetem, az havi 4000 + néha eszünk barátommal pizzát, moziba megyünk és vásárolok. Ez 23 ezer forintból nem megoldható, mamámék járulnak hozzá a további költségekhez, a szüleim egy forintot nem adnak szinte ezen kívül, csak a törpenyuszim tápját fizetik és néha az oltást, a komolyabb összeget például, amikor beteg volt a nyuszi 15 ezret fizettem ki félretett pénzből. Nem vagyunk gazdagok, nem várnám el, hogy adjanak, ha tudnám, hogy nem tudnának. De azt a pénzt amit a gyerekeikre költenének inkább magukra verik el, például anya amíg nem volt munkája a rám és a testvéreimre járó családi pótlékot költötte, ebből magának táskát és ruhákat vett, tőlem a dezodort és a biofokrémet is sajnálta, apukám a szeretőjének kb 5-8 ezer forintos hálóing szerűséget vett, tőlem sokszor a kaját is sajnálja. Anyukám eltitkolta, hogy a dédim küldött nekem pénzt iskolakezdésre, csak, hogy magára költhesse és én voltam a sz*r, hogy önző vagyok.
Régebben barátommal sokat veszekedtünk és annyira kiborultam, hogy megvágtam magam késsel, ezért pszichológushoz kellett járnom (lehet nem tettem volna, ha érzelmileg nem lettem volna labilis, aminek lehet anyáékhoz is köze van), a pszichológus nem tudta ezeket a durva részleteket, amiket leírtam és azt állapította meg, hogy el vagyok kényeztetve, amit anyám el is hitt és a mai napig ezt emlegeti, de, ha mondom, hogy akkor a pszichológus mit szólna, ha látná mi folyik itthon nem mond semmit. Például karácsonykor, ha kiskoromban is valamit szerettem volna azt megkaptam, nem első szóra, nem egyből, nagyszülői segítségével megkaptam, szóval ez szól a szüleim mellett, de például a szalagavatói költségeket is mamámék fizették és én a családi pótlékból, anyukám megígérte, hogy kifizeti a cipőt, amit a családiból vettem, amikor az árát kértem tőle letagadta, hogy ő ilyet nem mondott.
BARÁTOM CSALÁDJA:
Rendesek, spórolnak több, mint 20 éve csak, hogy a gyerekeik mindent megkapjanak, mindig van náluk kaja (anyukám nekem csak néha főz, akkor is spagettit vagy mirelitet), kapott lakást és fizetnek neki mindent.
Szóval barátom ezért mondja, hogy ne foglalkozzak, ne beszéljek főleg anyámmal, mert "senkiházi itthon mindenki".
Érdemes lenne rá hallgatni?
Végül összeházasodtunk, gyerekünk született. Most újra terhes vagyok.
Nem engedtem a férjem nyomásának, viszont a családommal szemben jót tett annak idején a költözésem. Anyukámmal pl többet beszélek, mint valaha, erre a férjem féltékeny is, újabban ezt hallgatom tőle... Apa és anya is imádja az unokáját, ahogyan anyósomék is. A kislányom is szivesen játszik mindenkivel. Az esküvőnk rám irányuló részét szép összeggel támogatták a szüleim. Az unokájukat is elhalmozzák mindenfélével, főleg ruhákat, játékokat, de pénzt is adnak, a férjem ebbe is beleköt, hogy miért vesznek porfogókat, inkább adjanak pénzt, mint a szülei... A szülei pl karácsonykor 100 ezret adnak, anyukámék meg 30-30-at... Én nem szeretek továbbra sem forintoskodni, mint a férjem. Nyilván mindenki annyit ad vagy nem ad, amennyit meg tud engedni és a szive joga. Sosem kérek semmit, amit ad valaki az megy gyereknek.
Ezek mellé most a nem anyagi dolgokat is felhozza, hogy a szüleink közül ki mennyire ajánlkozik fel, hogy segít nálunk pl takarítani/szerelni. Anyósom szeret pepecselni, takarítani és jól csinálja, anyukám a teljes ellentéte. Amíg csak egy gyerekünk volt anyósom kb hetente mondta, hogy jön segíteni. Hetente mondtam, hogy nem kell, mert nem szeretném. (Ránk erőltetina segítségét, hogyha majd rászorul kérjen akármit és ha valaki valamibe nem akar belemenni felhánytorgatja, hogy ő segített. Tapasztalat.) Anyukám akkor csak azt ajánlotta fel, hogy bármi van vigyáz a gyerekre. Most veszélyeztetett terhes vagyok és a takarításra, pakolásra mind a ketten ugyanúgy felajánlkoznak. Anyósom 1x kitakarított, anya majd nem sokára készül. A ház, ahol élünk a férjemék tulajdona. Az apukájával szokták rendbe tenni az udvart. Apukám erre nem ajánlkozott még soha, de pl jött összeszerelni a bababútorokat, a franciaágyat.
Idővel kinyílt a szemem mindenkivel kapcsolatban és rájöttem, hogy a férjem családjában semmi sem olyan önzetlen. Most készülnek a nyakunkra költözni, hogy idősebb korukban, illetve már most is segítsünk nekik. (Van egy lányuk is, nem bánnám, ha hozzá költöznének közel inkább😀.) Anyósommal és apukámmal is a covid alatt romlott a viszonyom. (Hosszú.) Anyósom betegesen féltékeny a családommal való kapcsolattartásra. Szerintem a férjem és ő is akkor lenne a legboldogabb, ha csak velük kommunikálnék, gyerekkel együtt és mindent úgy csinálnék, ahogyan ők akarnak. Hát ez nem így lett.
Ha rajtam múlna egy kisebb házban élnénk, jó messze anyósoméktól és azért a szüleimhez sem 5 perces távra. Sosem fogadnék el segítséget csak ha ég a ház.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!