Ha valakinek az apja és az anyja unokatestvérek, de a gyerekek teljesen egészségesek, lehet még később ebből baj?
hááát szépek a szüleid!De ne haragudj, nem akarlak téged bántani ezért.
Szerintem nem valószínű, mert ugye ti már nem rokonhoz mentek hozzá, tehát ha van is lappangó baj, betegség, akkor az valószínű nem fog kijönni.csak abban az esetben, ha a majdani párodban is pont az a betegség lappang.(tehát ha nincs egy dominánsabb, egészséges gén)
De ennek kicsi a valószínűsége szerintem, bár nem vagyok orvos.
Érdemes lenne elmenni genetikai tanácsadásra, ők sokkal jobban meg tudják mondani. A kockázat mindenképpen nagyobb, de ma már sokmindenre tudnak szűrni .
"Jelentősen megnő rokonok között annak a valószínűsége, hogy valamelyik ritkán előforduló génre nézve a két fél egyaránt heterozigóta legyen, mivel az egyenes ági rokonok (szülő-gyermek) és gyermek-gyermek (édestestvér)) közös génjei aránya statisztikailag 1 (50%), a másodfokú rokonok esetén (nagynéni/nagybácsi-unokaöcs/unokahúg, nagyszülők-unokák) ez 1 (25%). A harmadfokú rokonok között (első fokú unokatestvérek, dédszülők-dédunokák) még mindig 1/8(12,5%)."
A genetikusok gyakran találkoznak ilyen esettel, ők nem fognak szörnyülködni. Főleg, hogy tudjuk a spanyol Habsburg ház vesztét is vérfertőzések sora okozta.
Első unokatestvérek, a 2 nagyapám testvérek voltak.
Köszönöm a válaszokat! Szívesen várom mások véleményét is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!