Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Közeli családtag nálunk akar...

Közeli családtag nálunk akar lakni, amíg a városban van. Én nem akarom. Milyen kifogást mondjak?

Figyelt kérdés
Nagybácsi és a felesége. 3 hétig van a városban. Egyszerűen nem szeretném, ha idejönne, számomra idegen ember, nem akarom, hogy itt legyen ennyi ideig. De hogy lehet ezt megmondani, hogy ne legyen belőle sértődés? Milyen kifogást találjak ki?
2012. dec. 30. 15:46
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
92%

"De egyszerűen se időm, se pénzem, se kedvem pl főzni miattuk. Mi nem szoktunk itthon főzni, bent eszem a munkahelyen, este max egy joghurt vagy pirítós. Én itthon 19 fokon tartom a fűtést, spórolásból, én inkább felveszek egy pulcsit, de nem tekerem fel a fűtést. A "vendégszobában" van csak helyem teregetni, nem szeretném, ha 3 hétig nem moshatnék emiatt. Meg őszintén szólva szórakoztatni sem szeretném őket esténként, én este 9-kor már le szoktam feküdni aludni, mert reggel 5-kor kelek."

Az, hogy ott lennének egy ideig, még rendben van, ebbe minden további nélkül belmennék, de ettöl a SAJÁT életvitelemen nem változtatnék.

Nekik külön nem föznék, a fütés is maradna úgy, ahogy szokott, és szórakoztatni sem akarnám öket. Akkor kelnék meg feküdnék, amikor megszoktam és ahogy nekem jó, ha nekik valami másra van igényük, akkor oldják meg: menjenek étterembe enni, ha unatkoznak, menjenek el valahová, vagy otthon olvassanak, de engem ne zavarjanak.

Az, hogy szállást adok nekik, már elég nagy segitség, ennél többet ne várjanak.

Ha meg ezt igy sem akarod, akkor mondd meg, hogy nem tudsz vendégeket ellátni a lakásodban.

Ha megsértödnek, az ö bajuk, majd megbékülnek.

2012. dec. 30. 17:03
 12/15 A kérdező kommentje:
Nem hogy segítséget nem szoktam tőlük kérni, de évente max 2x láttam eddig őket, valami esküvőn vagy temetésen... Kicsit frusztrál az is, hogy nehogy összefussak velük hálóingben éjjel wc-re menet, vagy mit tudom én... Nem tudom, mi a jobb, a szabályokat ilyen szinten megmondani nekik, pl hogy nem fogok se rájuk, se velük főzni, stb. vagy eleve elutasítani. Csomó dolig van, amit közeli családtaggal, baráttal megbeszélek gond nélkül, de pl velük azt végigbeszélni, hogy ki, milyen kaját vesz, hová tesszük a hűtőben, hogy és mikor használjuk a mosógépet, ki, mikor tévézik, stb. Egy vadidegennel ezt megtárgyalni hogyan kellene? Egy vacsora vagy egy hétvége erejéig persze alkalmazkodik az ember, de attól félek, hogy ha meg csak szimplán így egymás mellett élnénk, akkor azért lennék bunkó. Szóval jófej csak akkor lehetek, ha 3 hétig mosok-főzök rájuk, ha nem ezt teszem, bármit csinálok, bunkó vagyok...
2012. dec. 30. 17:16
 13/15 anonim ***** válasza:
92%
Semmi kifogást ne keress "Ne haragudjatok, de nem szeretném/most nem alkalmas" ennyi. Ha úgysem tartjátok a kapcsolatot, akkor nem is lett volna szabad ekkora szivességet kérni, de bárhogy is, bármilyen kérést jogodban áll elutasítani, emiatt nem kell rosszul érezni magad.
2012. dec. 30. 17:54
 14/15 anonim ***** válasza:
92%

Nem kell semmiféle kifogást kersni, sem pedig jókislányosra venni a figurát. Egyenesen, tisztán és egyszerűen - mindig az egyenes út a legjobb - meg kell mondani nekik, hogy nem, nem fogadtok vendéget. Keressenek szépen maguknak szállást.

Megsértődni mindig megsértődhet az, akinek nem teljesül az akarata. Ha ők kitalálták, hogy három hétig "vendégeskednek" (inkább élősködnek) a nyakatokon, spórolás miatt és a rokoni kapcsolat okán, akkor meg fognak sértődni, ha az akaratuk nem teljesül.

De kit érdekel?

Hol a te akaratod?

2012. dec. 30. 20:10
 15/15 anonim ***** válasza:
Végül is mi lett? :)
2013. júl. 1. 18:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!