Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Akik nem szeretnek ajándékozni...

Akik nem szeretnek ajándékozni, hogy oldják meg az olyan ünnepeket, mint például a karácsony?

Figyelt kérdés

Nem azok válaszát várom elsősorban, akik sajnálják a pénzt bizonyos családtagjaikra. Hanem akiknek azért tortúra az ajándékozás, mert úgy érzik, hogy egyszerűen "tehetségtelenek" abban, hogy egy adott időpontra több embernek is olyan ajándékot találjon, ami személyhez szóló és szüksége is van rá. Mindig félek attól, hogy valami hülyeséget veszek, nem fog tetszeni, nincs rá szüksége... stb. Vagy ha valakinek kimódolok valamit, még mindig ott vannak a többiek, ami stresszel. Ezer más féle módon szeretem kifejezni a szeretetemet, az ajándékozás az utolsó helyre szorult. Nem tudom, miért, de visszafele is így van: a tárgyi dolgokhoz kötődöm a legkevésbé, de általában mindennek örülök, amit kapok. Viszont ha nem kapok, az sem baj.

Van ezzel így más is? Ha igen, mi a stratégiája karácsony idején?

2012. dec. 12. 09:22
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
54%
19. Esetleg lehet mellé képeslapot csinálni, írni rá pár sort így kézzelfogható emlék is van. És nem foglal nagy helyet, cipős dobozban több száz elfér belőlük.
2012. dec. 12. 10:20
 22/29 anonim ***** válasza:

Én ugyan imádok ajándékozni, de átérzem azt a részét a dolognak, hogy néha nagyon nehéz megfelelő ajándékot találni egyes embereknek. Ami szerintem egy hasonló embernek, mint te, jó stratégia lehetne, amennyiben ezen nem sértődnének be a családtagok:

-vásárlási utalványok, kuponok (decens értékben)

-élményajándékok (színházjegy, mozijegy)

-bor, csoki (esetleg kávé, tea)

Főleg ha tudják, hogy nem szereted az ajándékozást, mert nem vagy jó ajándékozó, akkor nem is fognak azért szekálni, amiért nem kifejezetten tárgyi ajándékot vettél nekik, úgyis a gondolat és a szándék a fontos... ráadásul praktikusan az utalványból azt vehetnek, amit akarnak, pl., bor, csoki - ezeket szinte mki szereti, ha meg nem, azt úgyis tudod, gondolom -, az élményajándékokkal sem lehet annyira mellényúlni sztem.

2012. dec. 12. 11:06
 23/29 anonim ***** válasza:
100%
A lepontozók elmehetnének már kocsmázni igazán.
2012. dec. 12. 11:08
 24/29 anonim ***** válasza:
Most, hogy már mi sem vagyunk gyerekek a testvéreimmel, 2 -3 éve már azt csináljuk, hogy előre megbeszéljük, megkérdezzük, hogy kinek, mire lenne szüksége, próbálunk hasznos dolgokat venni egymásnak, (kinek, ahogy a pénztárcája engedi). Így biztosan nem nyúlunk mellé, és nem veszünk egy 3. értelmetlen, szükségleten ajándékot a másiknak.
2012. dec. 12. 11:26
 25/29 anonim ***** válasza:
Mindenkit végigjárunk, akit szeretünk. Baromi egyszerű, sütünk-főzünk, eszünk finomakat, beszélgetünk, forraltborozunk, jól érezzük magunkat, az ajándékozós rész meg kimerül néhány aprósággal.
2012. dec. 12. 11:45
 26/29 anonim ***** válasza:
100%

Nekem minden karácsony olyan, hogy néhány embernek sikerül igazán találó ajándékot venni, a többieknek úgy többé-kevésbé. De mindig másnak sikerül az igazi.

Az a trükk, hogy jó előre el kell kezdeni gondolkozni. Nagyjából szeptemberben, amikor még nagyon messze van, el kell kezdeni figyelni a többiekre. Én írtam egy listát, és ha bárki elkottyant valamit, amit szeretne, azt felírom. Így decemberre már szinte mindenkinél van egy kisebb csokor ötlet, abból lehet válogatni.

Nálunk a családban egyébként az a szokás, hogy az emberek decemberben már nem vásárolnak maguknak tartós fogyasztási cikket. Pont azért, mert többször jártunk már úgy, hogy már megvolt az ajándék, amikor az illető megvette magának. És ugyanezért nem vesszük meg előre az ajándékokat. Ez ilyen íratlan szabállyá vált. Én például külső szemlélő számára borzasztóan állok ajándékokkal: egészen konkrétan még semmit nem vettem meg. Viszont a listámon mindenkinek a neve alatt van legalább egy konkrét ajándékötlet! Apróságok, 1-2 ezer Ft értékben. Például a nagymamám olyan lámpát kap, ami világít, ha megnyomja, mert van egy konyhaszekrénye, ami nagyon sötét belül és elromlott benne a lámpa (eddig egy hűtőszekrényből kiszerelt lámpa világította meg). A párom egy pár bőrkesztyűt, mert ekcémás a keze, pont mint nekem, és én már megtapasztaltam, mennyivel jobb a bőrkesztyű a kötöttnél. Igaz, ez nem 1-2 ezer Ft-os ajándék, de egy embernek belefér, és tudom hogy nagy szüksége van rá. Az unokatesóm valami konyhai kis kütyüt, mert most költözött össze a barátjával. Őket még meg kell látogatnom, hogy kifigyeljem, mi hiányzik :)

Igazából ezek olyan dolgok, amikről tudom, hogy szüksége van az illetőnek. A nagymamámnál amikor segítettem főzni és nem láttam semmit a szekrényben, rögtön beugrott az ötlet. Őt meg se kérdeztem. Az unokatesóm múltkor panaszkodott, hogy nem elég hogy kicsi a konyhájuk, de annyi minden hiányzik. Itt sem kellett kérdezni. A páromnak meg elég volt a kezét megfogni.

Szerintem az ajándékozásnak egyszerűen annyi a trükkje, hogy jó előre be kell állni "ajándékozó üzemmódba". Hogy ha mond valaki valamit, azt magadban rögtön fordítsd le ajándékra. Nincs olyan ember, akinek ne lehetne jó ajándékot venni, bár igaz, hogy ez elég sok időt és energiát igényel. Viszont a szeretteinkre igazán nem túl sok ez :)

2012. dec. 12. 12:21
 27/29 anonim ***** válasza:

Szerintem a Te esetedben pl. megoldható lenne az ajándékozás úgy, hogy veszel egy rakat bögrét, meg néhány (színes) üvegfestéket. Majd mindegyik bögrét a tulajdonosra szabva díszíted: karácsony motívumokkal, névvel, kedves szavakkal stb. Ez egyrészt költségkímélő megoldás, másrészt ötletes, saját készítésű, mégsem "ratyi" hatású, már bocsánat.

Egy ilyen saját készítésű ajándék nem lesz lim-lom idővel - ahogy egyik válaszoló írta - mert még hasznos is! Ki az, aki ne örülne még egy 100. bögrének is :) pláne ha egyedi!

Egyébként én pl. úgy oldom meg, hogy nőknek zsebbe tehető kézmelegítő párnácskát vettem + kézkrémet, férfiaknak kézi kötésű zoknit + borotvahabot. Ezek sem egy nagy összeg, de tuti elfogy és hasznos.

2012. dec. 12. 14:56
 28/29 anonim ***** válasza:
Őszintén szólva kényszerből oldom meg. Én legszívesebben kihagynám az egész ajándékozást, de a testvérem miatt nem lehet, ők ezt nagyon "szigorúan" veszik, hiába próbálnám megbeszélni, hogy ne erőlködjünk ezzel.
2012. dec. 12. 15:00
 29/29 anonim válasza:
Màr régi a kérdés, de mivel 2 hét múlva karàcsony, ezért lehet, hogy most aktuális a vàlasz is. Én a tàvolabb élô rokonoknak/baràtoknak a fiammal sajàt készítésû ajàndékot készítek, teszek a csomagba mindig valami finomsàgot is, ami nem romlik meg hamar és egy karàcsonyi képeslapot is. A hozzánk nem közel álló embereknek, például a fiam tanàrainak àltalàban szintén valami kézzel készített ajàndékot csinálunk és szintén teszünk mellé valami finomságot is,mondjuk pár szem szaloncukrot vagy valamilyen màs csokit. A nagyon-nagyon közeli csalàdtagoknak (szülôk, nagyszülôk, nagynénik, nagybàcsik, unokatesók) pedig általàban élményt adunk. Karàcsonyi koncert, karàcsonyi fények, karàcsonyi kisvasút vagy egyszerûen csak amire szüksége van. Ha nyelvet szeretne tanulni akkor nyelvtanfolyam, vagy színhàzjegyek, mozijegyek, vagy éppen egy hétvégi 2 napos panzióba szàllàs egy szép helyén. A gyerekeknek pedig minden esetben tàrsasjátékot hoz a Jézuska, mert nálunk nem egész nap megy a TV karàcsonykor, hanem csak este vagy délutàn megnézünk egy filmet a vacsora elôtt és a nap többi részében aktívan a gyerekekkel töltjük az idôt és az ünnepet. Ràadàsul November végétôl minden nap megnézünk egy karàcsonyi filmet, úgyhogy nem igényeljük, hogy lenyomjunk 30-40 filmet az ünnepek alatt. Szóval mi így oldjuk meg az ajàndékokat. Boldog karàcsonyt és gyönyörû új évet Mindenkinek!
2022. dec. 9. 17:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!