Akik nem szeretnek ajándékozni, hogy oldják meg az olyan ünnepeket, mint például a karácsony?
Nem azok válaszát várom elsősorban, akik sajnálják a pénzt bizonyos családtagjaikra. Hanem akiknek azért tortúra az ajándékozás, mert úgy érzik, hogy egyszerűen "tehetségtelenek" abban, hogy egy adott időpontra több embernek is olyan ajándékot találjon, ami személyhez szóló és szüksége is van rá. Mindig félek attól, hogy valami hülyeséget veszek, nem fog tetszeni, nincs rá szüksége... stb. Vagy ha valakinek kimódolok valamit, még mindig ott vannak a többiek, ami stresszel. Ezer más féle módon szeretem kifejezni a szeretetemet, az ajándékozás az utolsó helyre szorult. Nem tudom, miért, de visszafele is így van: a tárgyi dolgokhoz kötődöm a legkevésbé, de általában mindennek örülök, amit kapok. Viszont ha nem kapok, az sem baj.
Van ezzel így más is? Ha igen, mi a stratégiája karácsony idején?
2/3:
Tavaly nálunk is ez volt, de tudom, hogy nem tetszik mindenkinek a dolog.
Én kapni nem szeretek. Nálunk otthon sosem ajándékoztunk, nem erről szólt az ünnep.
Most pl. anyósomék ragaszkodnak ehhez, és mivel mindig olyasmit vesznek amit nem tudok használni, vagy nem illik a lakásunkba, ezért mondtam a páromnak, hogy adjon nekik tippet mit vegyenek. Vásárlási utalványt mondtam mindegy hová szól, így olyasmit vehetek belőle aminek hasznát veszem.
Családban mi simán megbeszéljük egymás közt, hogy kinek mire lenne szüksége (és pénze), és akkor a többiek aszerint készülnek. Mondjuk sosem költünk nagy pénzt, inkább praktikus dolgokat veszünk, pl. a Béres csepp és egyéb vitaminok nagy sláger nálunk, annak mindenki örül a télre való tekintettel :) Inkább a közös vacsorára/ebédre dobjuk össze a pénzt, egy kis finom borra, és kész is a jó hangulat.
Barátaimmal pedig idén találtuk ki, hogy innentől nincs ajándékozás (mindenkinek macera kitalálni évről évre valami nagy meglepetést, plusz anyagilag ugye decemberben állunk a legszarabbul), csak koccintás, és januárban az amúgy ajándékra költött pénzből inkább szervezünk közös programot. Így izgulni se kell, plusz kevesebb teher anyagilag decemberben.
Ez pedig egyszerű, csak oda kell figyelni a másik emberre.Nincs olyan ember, aki időnként ki ne mondaná, mire vágyik, mi hiányzik neki, mit szeretne megvenni(ha lenne rá pénze, ideje, stb).Ha véletlenül még sincs ilyesmi, akkor egy doboz finom, szép süteménynek mindenki örül!Azt meg nem nagy ügy elkészíteni és értékes is.Vagy ha kreatív vagy, írhatsz szép kis vereset, személyeset akinek akarsz,örök emlék lenne.
Például egy tanfolyamon, amire jártam, az utolsó napon írnunk kellett egymásról pár sort és eljuttatni ahhoz, akiről írtuk egy két jókívánsággal, azt senki sem tudta, ki a "feladó".Olyan jó volt elolvasni a kedves véleményeket, kívánságokat.Ennek már több éve, de néha mostanában is előveszem elolvasgatni, olyan jó érzés.Közben a tárgyi ajándékok meg már rág tönkrementek elhasználódtak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!