Milyen módon tudnám felvenni mindkét nagyszülőm nevét?
Kicsit bonyolult, amit szeretnék. :)
Van egy lánykori nevem, ami tegyük fel V. Edina. Férjhez mentem, felvettem a férjem vezetéknevét, így lettem O. Edina. Éppen válunk és a válás után nem szeretném a férjem vezetéknevét megtartani, így visszavenném a lánykori nevemet. A nagyszüleim már nem élnek, de nagyon sok mindent köszönhetek nekik, ezért szeretném felvenni mindkettőjük nevét.
A nagyszüleim A. János és Sz. Mária. Megoldható az, hogy A-Sz. Edina legyek úgy, hogy a születési nevem, a V. Edina, ne változzon?
Utolsó: ezt a linket azóta már én is megnéztem. :)
Ezek szerint viszont elméletileg van mód arra, hogy megmaradjon a születési nevem és közben meg A-Sz. Edina is legyek. A honlapon legalábbis erről is szó van, csak épp nekem már kicsit bonyolult, hogy ez hogyan is működik a valóságban.
Van ez a két pont
1.3. Házassági név módosítása
1.4. Házassági név megváltoztatása
Az elsőnél azt írja, hogy még a házasság alatt is van lehetőség a módosításra, arra viszont már nem tér ki, hogy ez a módosítás milyen mértékű lehet. Valószínű, hogy ilyenkor csak vagy a születési nevemet vehetem vissza, vagy a férjem nevét másképp (pl. a teljes nevét a "-né" toldalékkal), mert nem látok túl sok értelmet abban, hogy valaki egy - a házastársáétól teljesen - eltérő vezetéknevet választ. Ennek mi értelme lenne? Bár lehet, hogy van, csak én nem tudom. :)
A másodiknál meg kifejezetten csak a házasság megszűnése után lehet kérni a házassági név megváltoztatását, de nekem furcsa, hogy a házasság megszűnése után miért házassági névnek hívják, amikor az ember olyankor már nem is házas? Meg, hogy ez miért illetékmentes?
És itt ír olyat is, hogy "A gyakorlatban erre az illetékmentes eljárásra a legtöbbször akkor kerül sor, ha a házasság megszűnését követően derül fény arra, hogy a házastársa nevét viselő volt házastársat az anyakönyvi bejegyzés alapján más név illeti meg, mint amit egész életében használt. (Pl. a férje teljes nevét viselő feleség számára kiderül, hogy férjének kettő utóneve volt, így őt a kettő utónevet tartalmazó házassági név illeti meg.)".
Ez az én esetben azonban távolról sem áll fenn. Kérdés, hogy ebben az esetben is illetékmentes lenne-e az eljárás? Vagy 5000 Ft, mint ahogy a módosításnál írja? Vagy esetleg 20 ezer, mint amennyibe egy alap névváltoztatási kérelem kerül?
Szívesen fogadom a válaszokat (ha lesznek), de úgy látom, hogy ennek tényleg az anyakönyvi hivatalban kell majd utánakérdeznem.
már megkaptad a választ!
nem lehet két házasságon kívüli születési neved!! Vagy marad az eredeti, vagy a nagyszüleid neve. Ennyi.
Házasság alatt lehet módosítani, igen: pl a férjed kovács jános, te tóth gizi vagy. így a neved lehet: kovács jánosné, kovács jánosné tóth gizi, kovácsné tóth gizi, tóth gizi, kovács-tóth gizi, tóth-kovács gizi, kovács gizi.
ennyi. ezek közül válogathatsz házasság alatt.
utána meg megtarthatod bármelyiket, ha akarod. ha nem akarod, válás után ingyé átírják vagy az eredetire, ami a születési név, vagy bármire, amit választasz. De két neved nem lesz házasság nélkül, ha nyolcszor mész be megkérdezni, akkor sem.
Tehát, vagy maradsz V.Edina, vagy leszel A-SZ Edina, ahogy már legalább négyszer leírtuk..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!