Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért mondják a szüleim, hogy...

Miért mondják a szüleim, hogy lusta vagyok, amikor ők nem engednek meg soha semmit?

Figyelt kérdés

Anyám egy csomószor elmondja, hogy ő ennyi idősen már főzött az egész családra, meg ilyenek. Csakhogy amikor főz valamit és oda szeretnék menni, hogy nézzem, hogy hogy kell, állandóan magyaráz, hogy nem igaz, hogy én mindig láb alatt vagyok és hogy jobb, ha elhúzok a büdös p.csába (ezt szó szerint így szokta mondani). Régebben néztem ilyen egyszerű sütirecepteket a neten, hogy azt egyedül is meg tudjam csinálni, de nem engedik. Sőt, még azt sem engedik, hogy egy rántottát csináljak magamnak, mert hogy biztos minden tiszta olaj lesz.

Aztán akármilyen gáz, nem tudom, hogy kell bekapcsolni a mosógépet sem, mert amikor megkérdeztem, hogy én miért nem tehetem be a mosógépbe a ruhákat, csak annyit mondtak, hogy csak mert. Ráadásul amikor egyszer oda akartam menni azt is megnézni, hogy hogy kell bekapcsolni meg ilyenek, leordibáltak, hogy menjek kifelé. Amit mellesleg nem értem, miért kell ezért kizavarni, de mindegy...

Úgyhogy most én vagyok a lusta, a szemétláda, amikor ők nem engednek meg soha semmit... Mit csináljak?

14l

2012. nov. 18. 10:11
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Ne keseredj el!

Tudod mit? A helyedben még egy próbát azért tennék, de mostmár egy kicsit másként:

Amikor otthon a család többi tagja is, jó hangosan, hogy szinte mindenki hallja, megkérném a mamát, mutassa már meg, hogyan kell a mosógépet beindítani, mert ki akarsz mosni 1-2 ruhadarabodat, és nem akarod ezzel őt terhelni.

Másik alkalommal ugyanígy jó hangosan, mutassa már meg, hogyan kell a gáztűzhelyet használni, mert egy csésze teát szeretnél főzni!

Mussa meg hogyan kell porszívózni, stb. stb.

Ha már a második-harmadik alkalommal is csak azt a választ kapod, hogy nem, mert te nem értel hozzá, meg majd ő megcsinálja, stb. stb. akkor jó hangosan, hogy lehetőleg mindenki hallja: ha semmit sem enged megcsinálni, ha semmire nem hajlandó megtanítani, akkor ne csodálkozzon azon, hogy nem csinálsz otthon semmit!

Legközelebb, ha előjön ezzel a szöveggel, elég csak annyit mondanod, hogy te akartál tanulni, ő az aki nem hajlandó téged semmire sem tanítani.

2012. nov. 18. 10:40
 12/18 anonim válasza:

Hát ez adódhat abból is, hogy valahol le kell vezetnie a feszültséget és a stresszt haza viszi. Szóval ilyen téren bármit tehetnél, te egy feszültség vezető vagy és így bármit teszel rajtad vezeti le azt. Szóval ne is törődj vele, meg ez még személyiségből is adódott. Nálam is sokat volt, hogy mondta hogy nem csinálok semmit, ha megcsináltam akkor azt, hogy meg minek.

Szóval célszerűbb saját dolgaidra oda figyelni és mellette egy dolgot megcsinálni. Az végül már annyira természetessé fog válni számára is, hogy nem akadékoskodik felette. Bár később meg talán már elvárás is lesz veled szemben. Szóval igyekezz tanulásra, a saját környezeted tisztán és rendben tartására.

2012. nov. 18. 10:41
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

11-es, aranyos a tanácsod, de látszik, hogy nem éltél ilyen szülőkkel.

Az a baj velük, hogy észérvek nem hatják meg őket (elvégre ha képesek lennének a logikus gondolkozásra, akkor nem csesztetnék a lányukat).

Nálunk is ez volt, mint már írtam, aztán ha felhoztam, hogy de hát ők nem engedik, akkor a lehetséges kimenetelek ezek voltak:

1) azért nem engedik, mert hülye és béna vagyok, majd következő alkalommal megint lecsesztek, hogy lusta vagyok, miért nem csinálok semmit...

2)egyszerűen csak leüvöltötték a fejem, hogy ne feleseljek

3)csinálhattam valamit, de úgy, hogy végig kritizáltak és kiabáltak

2012. nov. 18. 10:47
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Azért mert egy szülő stresszes, a munkahelyéről hazaviszi, de ne a gyereken vezesse le! Vezesse le a kispárnán, vagy a fazékon vagy amin akarja, de ne a családja tagjain vezesse le a feszültségét!
2012. nov. 18. 10:48
 15/18 anonim ***** válasza:

Sajnos ez egy destruktív emberi játszma, aminek te vagy tudtodon kívül a szenvedő játékosa.

Ilyen esetek hátterében az szokott lenni, hogy a szülőnek az élet egyik területén sincs tekintélye, elismertsége. Ekkor a könnyebb ellenállás felé halad - a gyerek felé. Őt lehet ugráltatni, letolni (ezzel érzi azt, hogy tekintélye van, még ha tévesen is). Ugyanis a gyereknek nincs eszköz a kezében, hogy megtorolja.

Ugyanezt a munkahelyén vagy a főnökével, szomszédjával nem tudja megcsinálni, hiszen ott következménye lenne.

Egyébként anyukád mit dolgozik, milyenek a körülmények a munkahelyén? (Viszony a főnökkel, munkatársakkal)

Milyen szociális kapcsolatai vannak? Barátok?

2012. nov. 18. 11:21
 16/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a többi választ is

11:21 Szerintem elég rossz kapcsolata lehet a főnökével, mert mindig szidja itthon nekünk. A munkatársaival szerintem jól kijön. Viszont így nincsenek nagyon barátai gondolom, egyrészt azért, mert szinte egész nap dolgoznak, ráadásul anyám olyan, hogy mindenkit kibeszél a háta mögött, még a saját gyerekeit is...

2012. nov. 18. 11:56
 17/18 anonim ***** válasza:

11-es vagyok!

Nincs igazad teljesen 13-as, mert az én anyum is volt, hogy véleményem szerint ok nélkül szidott le, stb. stb.

Persz én egy idő után visszapofáztam, (ahogy most tanácsolom e akérdezőnek is). Akkor jött azzal az anyum, miért kell mindig, hogy az enyém legyen az utlsó szó. Miért nem tudom neki azt mondani akár egyetlen egyszer is, hogy: "igaza van anyukának!"

No amikor egy félóra, óra múlva ismét összeszólalkoztunk valamin, akkor én azzal zártam le, hogy: "igaza van anyukának!"

Ahogy mondani szokták, se köpni, se nyelni nem tudott, attól kezdve viszont tudtunk egymással veszekedés nélkül, értelmesen beszélni! :))))

2012. nov. 18. 12:09
 18/18 anonim ***** válasza:

Tudom hogy régi kérdés, de változott valami?

Szinte szóról szóra igaz rám amit leírtál.

16/l

2016. júl. 26. 17:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!