Miért gondolja magát jobbnak?
Ha valaki leszokik a cigiről, az mindjárt ossza az észt, hogy fúj, büdös bagósok, stb. Most éppen a testvérem a soros aki egy hónapja nem gyújtott rá, és most kijelentette, hogy nem ölel meg, mert büdös bagószagú vagyok.
Sajnos ezt nem csak nála tapasztalom.
Mit gondoltok miért van ez?
Jó persze érthető. De inkább maga a viselkedés zavar. "jaj de hülye vagy hogy cigizel, bezzeg én..."
Ami miatt kárörvendően nevetek a markomba, hogy pontosan tudom, hogy vissza fog szokni.
Azt gondolom ez szükségszerű, hogyha leszokik, akkor megutálja a szagát is. Lehetnek persze kivételek, de én ilyeneket ismerek.
Végeredményben nem azt mondta, hogy te magad vagy büdös, hanem a bagószag miatt vagy az.
Most mit mondjon? Te is tudod, hogy a bagószag büdös. Ezt a dohányzók is elismerik, sőt a másikon észre szokták venni, csak magukon nem?!
A pszichés függéstől úgy tud távol maradni, hogy meggyőzi magát, hogy ez tulajdonképpen rossz dolog.
Az egyfajta "elmehasadást" okoz, ha egyszerre tudja, hogy neki az jól esik, illetve azt, hogy nem gyújthat rá. Ezért megideologizálja magának - majd annyira rákattan erre a gondolatmenetre, hogy átcsap boszorkányüldözésbe.
Bővebben a kognitív disszonancia témakörben olvashatsz róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!