Az élet, hogy az ember csak dolgozik a családért, de nincs ideje rájuk?
Sok körülöttem élő rokon/ismerős kapcsán gondolkodtam el. Olyan párokról van szó, akiket soha nem vetett fel a pénz, de nem is fog. Mert nem keresnek százezreket, minimálbérből vagy alig többől tengődnek. Vállaltak gyerekeket, mikor vagy becsúszott, vagy tervezték is. Az életük abból áll, hogy látástól vakulásig dolgoznak, főleg az apa, főálláson kívül még plusz melók. Ahhoz, hogy megéljenek egy élhető szinten, hogy nyögjék a lakáshitelt vagy más adósságot, ez kell. Olyan, hogy nyaralás, közös programok nonszensz, valahol az apuka még a szülésre sem tudott elmenni, mert dolgozott, nem tudta kivenni azt a napot.
Mondhatjuk, hogy ez ma a magyar valóság, de ha belegondolok, olyan kiábrándító. Ránk is ez várna a párommal, mert sehogy sem állunk anyagilag, ugyanakkor lassan aktuális lenne a családtéma. Szóval nekünk is csak ez az út van, amit ezeknél a családoknál látok? Gyári munkák, túlóra és alig jut idő a családra, pihenésre?
Ilyen agyonhajszolt életben mi szépség van? Pl. az unokatesóm 20 éves korától húzza az igát, mert becsúszott egy gyerek a barátnőjével, plusz utána pár évre jött a következő. Most 16 éves a nagylánya, azóta ő nem pihent semmit. Az én apám is csak ezt csinálta. Családra idő soha nem jutott, pedig elvileg értünk dolgozott. És milyen sok család van így! Előző munkahelyemen is sok ilyen családot láttam: a szülők váltott műszakban 12óráztak, nem is látták egymást, a gyerekekre sem volt idő.
Gyakorlatilag ilyen körülmények közé nem is kellene gyereket vállalni, nem? Hisz úgysem lesz a szülőnek ideje rá, csak megszakad miatta és valszeg ő is csak erre a sorsra jut. Azon gondolkodom, így felesleges erőlködnünk, mert én nem akarom ezt. Inkább kettesben majd elleszünk és apránként minden meglesz. Mert egy gyerek sokba kerül és ha a sok munka mellett nem tudok rá elég időt szánni, azt ő is megsínyli. Mert mit ér az élet, ha a szüleit csak munkából hazaérve látja hullafáradtan?
Igen, én is úgy gondolom hogy egy gyerek felelősség és ha még magunkat is csak nehezen látjuk el anyagilag valamint nincs idő munkán kívül másra akkor 2x is meggondolnám.
Próbáljatok valahogy kitörni ebből a mókuskerékből, szerezzetek olyan végzettséget amit megfizetnek (jó kérdés hogy melyik az ma Mo.-n), tanuljatok nyelvet és pár évre menjetek i külföldre mókuskereket hajtani amíg összeszeditek magatokat (mi ezt tettük).
Tudom, hogy nagyon sokan vannak így. Jobb állás? Hát jelenleg semmilyen sincs. :S Talán ezért is vagyok ennyire borúlátó. De tudom, ha lesz is, nem jobb egy gyárinál, ahol eddig voltak. 80-90ezrekért (és ez még a jobb eset!) gürizni jóformán a hónap minden napján. De voltak elegen, akik ugyanezt 60ezerért csinálták, utaztak 4 órát naponta. Pedig én Nyugat-Magyarországon élek, ahol állítólag jobbak a lehetőségek.
És ennél nem is igen lesz jobb, legfeljebb, ha lesz valahol protekció. De az is honnan legyen? Igen, még tanulni kéne, képeznie magát az embernek, egy szaros érettségim van. De fogalmam sincs, mit lenne érdemes? Világ életemben olyan voltam, ami nem érdekel, azt nem tudom megtanulni.
Párom még rosszabb helyzetben van tanulás szintjén, mert nincs érettségije, szakmája van, amiben sosem dolgozott. Szóval jobbra minimálbérnél soha nem számíthat ő sem.
Ha belegondolok, csak felhúzom magam. Saját házunk az életbe nem lesz, míg albérletben voltunk, minden pénzünk ráment, most szüleimnél vagyunk, itt meg nem lehet megmaradni a konfliktusok miatt. Apám meg más világban él, a régiben, 35 éve ugyanott dolgozik, onnan megy majd nyugdíjba és viszonylag jó a fizetése is, de nem érti meg, ilyen fizetésekből nem lehet soha házat venni. Merthogy gyűjtsünk, lakjunk otthon... Ez nem a '80-as évek, amikor ők építkeztek kalákában...
Bele akarja engem is kényszeríteni ebbe, mert már mi vagyunk annyi idősek, hogy igenis hozzuk össze a saját lakást bármi áron, ne éljünk addig albérletben, mert pénzkidobás, tényleg mintha valami menetrendszerű monoton élet lenne. Mint az övé, ő tényleg munkán kívül semmit sem csinál évtizedek óta, nem is érdekli más.
Én így nem akarnék élni. Persze gyerekre vágyom, mint általában a nők, de így? Hogy majd napi pár percet lát belőlem, mert hullaként hazaérek, akkor meg ott a házimunka? (még ha a párom segít is, mert segítőkész férfi!) Nem hiszem, hogy egy gyereknek így kéne felnőni.
*ahol eddig voltam
És bocsánat a többi hibáért, kapkodom.
Ha nem kezdtek el tanulni egy nyelvet legalább amivel elindulhattok akkor ne is várd hogy jobb legyen mert otthon ritkán potyog az égből a sültgalamb. Ha zavar titeket a dolog tegyetek ellene mert önsajnálatból még senki nem vett saját lakást. Nem szabad beletörődni hogy nektek ez a sorsotok, mert ha tesztek ellene akkor változni fog.
É
Angolul nagyon jól beszélek, a németet meg hiába tanultam 9 évig, nem érdekelt, nincs érzékem hozzá, nem bírtam megtanulni, pedig itt van egy köpésre az osztrák határ, mindenki jár ki.
Párom meg angolul is csak alapszinten tud valamit, németet soha nem tanult.
Igen, tudom, hogy önsajnálatból nem lehet megélni. Csak éppen baromira nem tudom, mihez kezdjek? Bár nekem is lennének céljaim, amiért foggal-körömmel harcolnék. Mint egy ismerősöm, aki bár sosem volt jó tanuló, orvos szeretne lenni és évek óta azért tanul, hogy újraérettségizzen.
Engem semmi sem érdekel annyira, hogy komolyan tegyek érte. Ami meg érdekelne egy kicsit, ahhoz olyan dolog kell, amihez hülye vagyok. Pl. informatika. Oda kell matek, ez utóbbihoz pedig 0 érzékem nincs. Jó a kézügyességem, de mi a f*szra megyek vele? Mert ezzel is nyúztak egy időben: jól rajzolsz. És? Abból meg lehet élni? Elvégeznék egy rajzszakot, akkor mi van? Semmi, popsitörlésre pont jó volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!