Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Az én terveimet valósítsam...

Az én terveimet valósítsam meg, vagy a szüleimnek feleljek meg?

Figyelt kérdés
Megvolt a felvételi, felvettek egy elég nívós egyetemre,de nem oda,ahova én szerettem volna. Nagy dilemma, hogy ilyenkor mit tegyen az ember. A szüleim azt mondták,rám bízzák a döntést.Apun viszont csak azt látom,azért van oda,hogy a lánya egyetemre fog járni, és kész.Régebben is,fogalma sem volt milyen tagozatba járok,mi az osztályom betűje,semmi,de elmondhatta gimnáziumba tanul a lányom,az egyik legjobb suliban. Részéről itt bezárul az egész. Anya vészmadár,aki hatalmas szégyennek éli meg,hogy nem oda vettek fel,amit elsőként megjelöltem,mert neki magyarázkodni kell majd.Engem nem érdekelnek ezek a külsőségek,nehogy egy 13. senkinek magyarázkodjak,miért így élem az életem(értem ezt a sok rosszakaratú,pletykás emberre,akiknek nem jött össze az életük) Igazság szerint,én nem akarok erre a szakra elmenni, nem motivál benne semmi,ragaszkodok az elképzeléseimhez. De ugye lutri az egész,újra szeretnék érettségizni,és ha mégsem vesznek fel jövőre sem? Újra hallgathatom a szüleimet, ők megmondták. Pedig évközben dolgoznék, vagy arra is gondoltam,valami szakmát elvégzek, érdekel a szakács,cukrász dolog, és mégis lenne valami a kezemben. Halaszthatok is,így jövőre ugyanezt elkezdhetem,ha nem vesznek fel. De ők ott tartanak,hogy elmegy 1 évem. Igaz,de megpróbáltam,és lehet a következő 20-at úgy élem majd,ahogy szerettem volna,mert ezen múlik. Nehéz velük dűlőre jutni, nem értenek meg. Mit tehetnék? Vagy valóban higgyek abban,hogy a sors ezt szánta,és nyugodjak bele? Összegezve,szerintem nem bíznak bennem,hogy képes vagyok rá,mindenki más jobban mellettem áll,és próbáltam már ezt megbeszélni velük,sikertelenül.
2009. aug. 10. 17:53
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
88%

Nagy kincs, hogy konkrét elképzeléseid vannak az életedről. Azt írtad megbíznak benned végső soron, tehát semmi sem akadályoz meg abban, hogy a saját elképzeléseidet valósítsd meg. Sok erőt és kitartást hozzá!

Az a szak, amire felvettek, nem alkalmas arra, hogy esetleg 1, vagy fél év múlva átjelentkezhess a számodra megfelelőbbre?

2009. aug. 10. 18:02
 2/16 A kérdező kommentje:
6 évet támogat az állam, csak 1 év után felvételizhetnék újra. Maradna 5 állami évem,de ritka,aki elvégzi időben ezt a szakot, és ha csúszok,fizetni kell érte. Másfél milliót,ami elég húzós,ezzel nem terhelném őket.Tekintettel vagyok rá,hogy van testvérem,akit szintén támogatni kell.
2009. aug. 10. 18:08
 3/16 anonim ***** válasza:
74%

A szülők mindig jót akarnak, de gyakran a saját valóra nem vált álmukat akarják a gyerekekkel teljesítettni, hogy sikerélményük legyen.

Foglalkozz azzal amit te akarsz, ez a te életed, te döntéseid, te sikerid és sikertelnségeid. A te életed éld ne az övékkét, és ezt nekik is mondd el. Ha nem lennének ilyen önzők, akkor látnák, hogy te mire vagy képes, mik az adottságaid és nem csak azzal foglalkoznának amit ők "akarnak". Mert ezt valójában ők akarják nem te, csak megpróbálják ráderőltetni.

2009. aug. 10. 18:15
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Nyugodj bele, hogy ezt szánta Neked a Sors!

Csak helyesen kell értelmezned ezt a mondatot.

Mert ez nem azt jelenti, amit elsőre hinnél!

A Sors nem szán Neked konkrét életpályát, leírva minden apróságot előre. A Sors most adott Neked egy nagy lehetőséget, amikor dönthetsz. Vagy belenyugszol, hogy máshova vettek fel, vagy küzdesz azért, amit igazán akarsz. Ezt adta Neked a Sors. Ezt a feladatot, amiből sokat tanulhatsz, bármelyik lehetőség mellet is döntesz. Mert döntened Neked kell, senki másnak.

A Sors olyan, mint egy nagy folyó. Úszhatsz az árral szemben is, meg sodortathatod is magad tétlenül, ám ha kellő időben és kellő arányban kombinálod ezeket, akkor nagyon sok szép helyre juthatsz el a segítségével.

Engem sem vettek fel elsőre oda, ahova akartam. Én elmentem egy másik helyre, egy másik szakra, és első év után átjelentkeztem. Nem különbözetivel, hanem a másik helyen is elsőbe kezdtem járni. Igaz, felmentést kaptam néhány tárgyból, nagyon jó buli volt. Ha ezt elég sok korlátolt embernek mesélem, biztosan lesz köztük olyan, aki azt a következtetést vonja le, hogy ez olyan, mintha megbuktam volna, hiszen veszítettem egy évet. Mintha az élet egy verseny lenne, hogy minél előbb történjenek a dolgok...

Minél előbb leérettségizz, hogy felvegyenek egyetemre, ahol minél előbb lediplomázz, hogy minél előbb legyen egy jó állásod, hogy minél előbb sok pénzt keress, hogy minél előbb legyen saját lakásod, autód, hogy minél előbb nyugdíjba mehess, hogy minél előbb meghalhass. Nekem ez nem hangzik túl jól. Ezzel szemben áll az, hogy elmegyek oda tanulni, ahova akarok, ahol élvezni fogom a tanulást, ahol nem a minél előbb végezzek lesz a cél, hanem az, hogy magamba szívjam azt, amit végre szeretnék, hogy később olyan életem legyen, aminek megint élvezni fogom a napjait, és nem azt várom, hogy mikor lesz már vége a hétnek. (Mert ha elég messziről nézed, az is ugyanez. Aki sietteti az időt, hogy legyen már vége ennek a hétnek, az valójában várja a halált, hiszen annak szurkol, hogy teljen el minél több nap az életéből. A helyett, hogy megpróbálná élvezni pont azt a napot, ami ma van.)

Eszembe jutott még egy idevágó idézet: "Erőt kértem Istentől, és Ő nehézségeket küldött Nekem, amiken megedződtem." ;o)

2009. aug. 10. 18:18
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Én rászánnám azt az egy évet az álmaimra.
2009. aug. 10. 18:28
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én úgy tudom, hogyha nem iratkozol be, akkor nem is veszik el féléved. Sőt, tudtommal a halasztással sem. Dönts úgy, ahogy jónak látod, de szerintem mindenképpen azt válaszd, ami érdekel. Az ember csak abban lehet igazán jó, amit szeret. Nem rossz elképzelés, hogy közben nekikezdesz egy szakmának. Ha én újra kezdeném, nem jártam volna gimnáziumba, inkább szakmát tanultam volna. Imádom a szakomat, most leszek másodéves, de elég esélytelen, hogy munkát is találok majd vele.

2009. aug. 10. 18:29
 7/16 anonim ***** válasza:
milyen szakra vettek fel?
2009. aug. 10. 18:38
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Amit ők akarnak, legyen a tartalék, ha nem sikerül az, amit szeretnél. Ha magukkal vannak elfoglalva, az az ő bajuk.
2009. aug. 10. 18:39
 9/16 A kérdező kommentje:
élelmiszermérnökire vettek fel,gyógyszerészet helyett
2009. aug. 10. 18:54
 10/16 anonim válasza:
100%

Csak nem orvos akarsz lenni? Tudtommal oda másfél milla a tandíj/félév.

Sok embert láttam, akik elkezdtek valami sulit, hogy "járjanak valahová" pedig nem igazán tudták, mit akarnak. Mire kitalálták, mi lenne jó nekik, elbukdácsoltak egy csomó állami félévet.

Ha Te tutira tudod, hogy mire vágysz, szerintem adj magadnak még egy esélyt. Egy év nem nagy idő az utána következő évtizedekhez képest.

2009. aug. 10. 18:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!