Bántó lehet egy férfinek, ha a leendő felesége nem akarja felvenni a vezetéknevét?
Egyenlőre még nem aktuális nálam a dolog, de én úgy gondolom, hogy nem szeretném felvenni a majdani férjem vezetéknevét semmilyen formában. Úgy vagyok vele, hogy van nekem rendes nevem, amit viselek immár 22 éve, miért kéne nekem másik név azért, mert férjhez megyek? Eleve miért pont nekem kéne megváltoztatni a nevem? (tudom, hogy a férfi is felveheti a feleség vezetéknevét, de arra sokkal kevesebb variáció van, meg ahogy látom, a pasiknak sem nagyon akaródzik ezt tenni) De vajon ez nem bántó egy férfinak?
Légyszi ne írjatok olyat, hogy majd ha nagyon szerelmes leszek, akkor máshogy fogom gondolni, mert voltam már menyasszony, de akkor is ugyan így gondolkodtam erről, csak valahogy aztán ezt nem beszéltük meg anno.
Nincs abban semmi. Nekem anyukám kétszer ment hozzá apámhoz. először felvette a nevét, majd amikor elváltak azt szépen le is vetette. Persze később kibékültek és egy pár év múlva újra összeházasodtak. Anyu akkor már nem vette fel újra a nevét, maradt a lánykori név. A nővérem sem vette fel, engem pedig rá akartak beszélni, hogy én se tegyem, mert manapság nem divat, én felvettem:)
Szerintem ebben nincs semmi bántó, lehet válogatni!:)
egyetértek veled, kedves kérdező:)
bár én úgy határoztam, hogy ugyan felveszem, de kötőjeles verzióban(pl:nagy ágnesből németh-nagy ágnes)ha egyszer már végre tovább is jutok az eljegyzésnél...
Ügy látom eddig inkább a csajok buzgólkodtak válaszadással :) Én pasi lévén úgy gondolom, hogy pl. tartsa meg a sajátját is, de legyen férjes neve pl. Xné Y Veronika.
De ha semmit ilyesmit nem akarna, akkor azt gondolnám, hogy bocs, álljunk meg! A csaj ragaszkodik a házassághoz, mert az a "szokás", (ma már simán lehet házasság nélkül is együttélni), de a nevemet azt már nem venné fel pedig bizony az is szokás?!
Azt gondolnám ezzel a csajjal bizony baj van akármennyire is szeretem... És nem sértődnék meg, de asszem ebből nem lenne házasság. Ez persze csak egy személyes vélemény :)
Nem értem mi ez a nagy tiltakozás a férjes név viselése ellen .Igaz ma már ebben is akkora a liberalizáció,hogy ha valaki bemutatkozik nem fogod tudni valójában kicsoda:(
Mert mondjuk van egy pár: Kis Pista és Nagy Marcsi összeházasodnak aztán elmennek valahová és bemutatkoznak:
Nagy Pista és Nagy Marcsi most akkor ők testvérek?
Vagy fordítva: Kis Pista és Kis Marcsi. S van még variáció a tárházban.
Én amikor férjhez mentem nagyon szívesen felvettem volna a férjem nevét ahogyan azt a szüleim tették. De nem tettem ,mert akkor mikor mi házasodtunk másképp nem lehetett összevont családi neve a gyerekeinknek. Én a mai napig Yné X Rózsának érzem magam.
Egyébként nálunk a férjem ezt nem vette zokon ő ajánlotta fel. Ugyanis apukámnak két lánya van és csak így tudtuk tovább vinni a nevem a gyerekekkel , ezzel akartuk megtisztelni apukámat.
De viszont a családja vérig volt sértve.
Szóval szerintem ha egy mód van rá legyen az embernek férjes neve.
De a név felvételt, vagyis hogyan viseled majd a neved a házasság után igazából ne az döntse el,hogy sértődik -.e a leendő férj vagy sem. Ez is mint a házasságban oly sok minden közös megbeszélésen és bizalmon kell alapuljon.
Nálunk egyszerűbb dolgon alakul, mint hogy akarjuk, vagy nem akarjuk...
Mind a kettőnknek olyan karakteres neve van, hogy számomra túl hosszú is, és nem is cseng szépen a két név együtt. Lásd az Yné Z Melinda. Mivel sokan dicsérik, és szép is nevem (legalábbis felnőttként már nagyon tetszik), nem akarok YZ-né lenni. A páromat egyáltalán nem zavarja, ő is így gondolja.
Ha gyerekeink lesznek, az ő nevét kapják, mert a mieink kötőjelesen nagyon hülyén nézne ki.
Szerencsére vannak fiú tesóim, akik tovább vihetik a nevet az én részemről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!