Mi a véleményetek arról hogyha egy kislány az anyja nevét viseli?
Babát várunk a párommal, a 6. hónapban vagyok ikerterhességgel, ha hinni az ultrahangnak az egyik fiu, a másik kislány.
A párom konzervativ vidéki fiu, ezért szeretné ha a fia az ő nevét viselné (másrmint keresztnevét is), viszont tegnap viccesen felvetődött kérdés hogy mi lenne ha a lányom az én vezetéknevemet és keresztnevemet kapná.
Jogilag tudom hogy elintézhető a dolog, de kiváncsi vagyok, mi a véleményetek erről.
Előre is köszi mindenkinek. :)
Miért nem csináljátok azt, hogy mindkét gyerek megkapja mindkettőtök vezetéknevét?
Akkor a keresztnév lehet ugyanaz, de a vezetéknév miatt mégsem ugyanúgy fogják hívni őket, mint titeket.
Sokan csinálják ezt mostanában.
Pl. Fekete-Nagy Antal és Fekete-Nagy Szilvia
Ne haragudj, hogy ezt mondom, de ez nagy hülyeség. Ez olyan lenne mintha a lány a tiéd lenne a fiú meg az övé. És én baromira megsértődnék, ha ebbe az apa beleegyezne (gyerek szemszögéből)
A testvérek viseljenek egy vezetéknevet, ha ugyanattól az apától vannak. És még valami: adj saját nevet mind2 gyereknek, mert én baromira utálom, hogy nincs saját nevem:(( ha te azt mondod, hogy saját nevet akarsz mind2 gyereknek ,a párod nem tehet semmit. vagy ezért fog elválni? na ne. hol vannak már azok az idők, amikor a fiúk ugyanazt a nevet kapták, amit az apjuk? vagy netán a fiad konzervativ vidéki fiu lesz, egy földműves, a lányod meg városi lány? gondolj bele, ne tegyetek ennyire különbséget!
A gyereknek lesz rossz. Minden gyerek az apja nevét kapja, a lány meg ki fog lógni és csúgolni fogják, mert ő az anyja nevét kapja. Nem jó lesz ez neki. Gondoljatok arra, hogy ez nektek most csak egy ötlet, de ő egész életében ezzel a névvel fog születni. ha valaki nem ismeri őt és megkérdezik az anyja nevét, látatlanban azt fogják hinni róla, hogy nincs apja...
Épp ezért törekszik rá a bírói gyakorlat is, hogy ha csak lehet, mindig kapja meg az apja nevét a gyerek, ha semmi mást nem is.
Szegény gyerekek, akiket az apjuk után neveznek el... Szerintem ha nem lenne ez a hagyomány, a Bélák, Gézák és Lajosok már rég kihaltak volna... :P
Viccen kívül: édestestvérek nem viselhetnek különböző nevet. Amikor apasági nyilatkozatot tesztek, - pont úgy, mint a házasságnál - a jegyzőnél rákérdeznek, hogy mi lesz az ÖSSZES közös gyereketek neve. Tehát nem lehet különböző nevük. Esetleg ha mindkét gyerek mindkettőtök vezetéknevét kapná? Bár akkor a fiad nem lehetne ifj. ifj. ifj. ifj. ifj. Kis Pista, de ez talán kompromisszumos megoldás lehetne.
Szerintem elég egy családba egy Béla és Mari is, de ti tudjátok. Nem gondolom, hogy egy gyereknek ugyanazt a nevet kellene viselnie, mint a megfelelő nemű szülőjének, de biztos én vagyok az elvont idióta. :P
ilyen nincs!!!
a testvéreknek ugyanazt a vezetéknevet kell kapniuk, ha édestestvérek, de gondolom, ezt már millióan leírták előttem....
Lélektani szempontból aggályos, ha a gyerek neve ugyanaz, mint a szülőé. Ezzel megkap egy olyan terhet, amit nem kért, semmi szüksége rá. Amelyik családban ez már több generáció óta tart, ott különösen aggályos a dolog. Mintha a korábbi generációknak lenne valami rendezetlen ügyük, amit mindig továbbhárítanak a később jövőkre.
Felénk nem véletlenül alakult ki az a hagyomány, hogy az apa vezetékneve mellé egy az apától a gyermeket jól megkülönböztető keresztnevet adunk. Ha nem így teszünk (mint, ahogy én is apám kereszt és vezetéknevét viselem sajnos), akkor tulajdonképpen felesleges a keresztnév, hiszen nem különböztet meg engem apámtól. A fiam nagy szerencséjére, bár akkor még nem tudtam minden szempontról, amit ma ismerek, neki más keresztnevet adtam, megtörve egy hülye családi hagyományunkat. Apám másik fia viszont megint ugyanazokat a neveket kapta, mint én, csak más sorrendben. (Csak, hogy érthető legyen: Apai nagyapám Pál, Apám Péter, Én Péter Pál vagyok, az öcsém /féltestvérem/ Pál Péter. És ha ez nem lenne elég az első párom az anyja keresztnevét viseli, az ő öccse neve meg ugyanaz, mint az apjáé, és az összes férfinak ugyanaz a keresztneve. Péter. Apám, én, exem apja, exem öccse. Nem mondom, hogy e miatt váltunk el, de nem is volt jó.)
http://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__egyeb-kerdesek..
Egy gyerek, akinek az anyukája, nagymamája, dédmamája, stb. ugyanazt a nevet viseli. :)
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! :)
Volt itt olyan kérdés hogy mi a keresztnevünk, mit kapnának a gyermekeink.
A páromat Gábornak, engem Dianának kereszteltek.
Gondolkoztunk mi is a 'dupla vezetéknéven', de a kezdőbetűk ugyanazok, és amugyis túl hosszú lenne mind a kettő a srácainkank.
Nem akartam felborzolni a kedélyeket ennyire, mint irtam 'felvetődött' a kérdés.
Természetesen nem akarunk rosszat a gyerekeinknek, bár szerintem ezért ennyire nem borzasztó a helyzet mint ahogyan lefestettétek.
Én kiskorómtól együtt nevelkedtem a fél és mostohatestvéreimmel (édestesóm nincs), de én ugy gondoltam mindig hogy ők igazi testvérek mégsem zavart a küülömböző vezetéknév soha.
Mindenesetre az ikrek egy vezetéknevet fognak viselni, és köszönöm a válaszokat mindenkinek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!