Mi a véleményetek arról hogyha egy kislány az anyja nevét viseli?
Babát várunk a párommal, a 6. hónapban vagyok ikerterhességgel, ha hinni az ultrahangnak az egyik fiu, a másik kislány.
A párom konzervativ vidéki fiu, ezért szeretné ha a fia az ő nevét viselné (másrmint keresztnevét is), viszont tegnap viccesen felvetődött kérdés hogy mi lenne ha a lányom az én vezetéknevemet és keresztnevemet kapná.
Jogilag tudom hogy elintézhető a dolog, de kiváncsi vagyok, mi a véleményetek erről.
Előre is köszi mindenkinek. :)
Szia!
Én úgy tudom, hogy ha az egyik gyerek az apa vezetéknevét kapja, akkor a másik nem kapphat más nevet. Testvéreknél így van, szeritnem az ikrek pedig pláne nem kivételek.
Nálunk ki volt zárva, hogy a gyerek bármelyik szülő keresztnevét kapja. Sőt, olyan neveket választottunk ,maio sem a rokonságban, sem az ismeretségben nincs. Legyen annak a gyereknek olyan neve, ami csak az övé.
Van a családban több Ferenc. Megkülönböztetve úgy vannak, hogy a Nagyferi, Kisferi, Ferike. :(
Képzeld el hogy ikertesók és más a vezetéknevük...áááááááá
egyébként szerintem ezt max utólag lehet kivitelezni,születni egy vezetéknéven fognak.
Véleményem: Ne haragudj de nagyon hülye ötlet,bár kivitelezhető-utólag.
Igen, abban igazatok van hogy lehet hogy ikreknél nem lehetséges a más névre anyakönyvezés, bár édestesóknál ebbe nem vagyok biztos.
Tudom azt is hogy furcsa lenne amikor először szóbakerül a más vezetéknév, de ezek szerintem nem olyan egetverő dolgok.
Édesanyám anno nem vette fel az apukám vezetéknevét, holott felénk, akkoriban ez nagyon nem volt divat, hogy valaki megtartsa a leánykori nevét esküvő után. Kérdezgettek minket is, de nem volt sosem különösebb gond ebből.
Mindenesetre ha nem is lehet azzal sokminden megoldódik, nem kell ezen tovább agyalnom. :)
Köszönöm mindenkienk.
Hát én az én gyerekeimnek a családneve ugyanaz lesz: a párom családneve. Párom is szerette volna, ha úgy hívják pár hét múlva születendő fiúnkat, mint őt, hiszen ez náluk hagyomány, az apját is így hívták, meg a nagyapját, csak mindenkinek más a második neve. Na én erre kerek-perec közöltem, hogy NEM! Mert ha kimondom a nevét, az nekem őt jelenti, nem mást. A fiúnknak is lesz saját neve. Elnézést kérek mindenkitől, akit esetleg megbántanék, de én mindig is hülyeségnek tartottam, mikor a fiúnak ugyanaz a teljes neve, mint az apának. Szerintem hülye szokás, mondtam is a páromnak, hogy nekem eszembe nem jutna a saját nevemet adni majd a lányunknak.
Ha téged nem zavarna, sőt kifejezetten tetszene a dolog, hogy a lányodat teljesen úgy hívják, ahogy téged (és jogilag megvalósítható), akkor miért ne? Neked is jogod van ehhez, nem csak a párodnak.
Egyébként azt gondolom, ha majd a lányod elmegy és kérdezik, hogy neve? Majd, hogy anyja neve? A kutyát nem fogja érdekelni, hogy a kettő ugyanaz. Legfeljebb mosolyognak egyet, ha a lányod majd arra a kérdésre, hogy anyja neve azt mondja, hogy ugyanaz.
Kedves 17:04!
Nem a párom nem akarja a nevére venni a lányunkat, hanem én szerettem volna, ha a lányom az én nevemet kapja ugyanugy mint ahogyan a fiunk az övét fogja. :)
17:05ös. :)
Én az életben nem tudnám meggyőzni hogy a fiunkat ne ugy hivják ahogyan őt, (meg a nagyapát, dédapát, blabla), de mi monsjuk nem is szólitjuk egymást a keresztnevünkön, sosem használtuk, ugyhogy azért az egyért mondjuk nem lenne fura ha a fiunkat is ugy hivnák.
Én amugy 18 évesen megváltoztattam a vezetéknevem az édesanyám családnevére, ezért is szeretném ha a kisláyom is továbbvinné. De ugynézki meg kell várnom amig majd magától (ha akarja) felveszi miután nagykorú lett.
Köszönöm. :)
Nálunk felmerült a névmódositás azért mert a lányom az apja nevét viseli és szerette volna a párom, hogy az enyimet is viselje. Így majd 3 év múlva megyünk kérni, hogy vegyék az én nevemet is a lányoméba és legfeljebb csak egy betüvel fémjelezzük a nevet, amire valószanűleg mindenki azt hiszi, hogy két keresztneve van, holott két vezetékneve lesz.
Kérdezd meg a párodat befér e a régimódi gondolkozásába ez, hogy odatoldjátok a te vezetéknevedet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!