Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek arról...

Mi a véleményetek arról hogyha egy kislány az anyja nevét viseli?

Figyelt kérdés

Babát várunk a párommal, a 6. hónapban vagyok ikerterhességgel, ha hinni az ultrahangnak az egyik fiu, a másik kislány.

A párom konzervativ vidéki fiu, ezért szeretné ha a fia az ő nevét viselné (másrmint keresztnevét is), viszont tegnap viccesen felvetődött kérdés hogy mi lenne ha a lányom az én vezetéknevemet és keresztnevemet kapná.

Jogilag tudom hogy elintézhető a dolog, de kiváncsi vagyok, mi a véleményetek erről.

Előre is köszi mindenkinek. :)

2009. aug. 4. 16:31
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
86%

Szia!

Én úgy tudom, hogy ha az egyik gyerek az apa vezetéknevét kapja, akkor a másik nem kapphat más nevet. Testvéreknél így van, szeritnem az ikrek pedig pláne nem kivételek.

Nálunk ki volt zárva, hogy a gyerek bármelyik szülő keresztnevét kapja. Sőt, olyan neveket választottunk ,maio sem a rokonságban, sem az ismeretségben nincs. Legyen annak a gyereknek olyan neve, ami csak az övé.

Van a családban több Ferenc. Megkülönböztetve úgy vannak, hogy a Nagyferi, Kisferi, Ferike. :(

2009. aug. 4. 16:52
 12/32 anonim ***** válasza:
91%
Szerintem semmi gond vele, én is anyum keresztnevét viselem, és nagyon szeretem. De a két gyereknek ugyanazt a vezetéknevet kell kapnia, ezt hidd el nekem :)
2009. aug. 4. 16:54
 13/32 anonim ***** válasza:
78%
Bár elsőre jópofának tűnhet az ötlet azért nem vicc. A óvodában az ovónénik, vajon, mit gondolnak majd? Egy korúak a gyerekek, egy csoportba fognak járni. Meg fogják kérdezni tőlük a gyerekek is, hogy a testvérüket miért nem úgy hívják. Előbb-utóbb valaki megkérdezi tőlük, hogy nektek más az apukátok? S amég nem értik ezeket a dolgokat, nagyon zavarhatja őket ez a "másság". Sok rossz indulatú pletyka tárgya lehetnek. Nem tedd ki őket ennek.
 14/32 anonim ***** válasza:
85%

Képzeld el hogy ikertesók és más a vezetéknevük...áááááááá

egyébként szerintem ezt max utólag lehet kivitelezni,születni egy vezetéknéven fognak.

Véleményem: Ne haragudj de nagyon hülye ötlet,bár kivitelezhető-utólag.

15/32 A kérdező kommentje:

Igen, abban igazatok van hogy lehet hogy ikreknél nem lehetséges a más névre anyakönyvezés, bár édestesóknál ebbe nem vagyok biztos.

Tudom azt is hogy furcsa lenne amikor először szóbakerül a más vezetéknév, de ezek szerintem nem olyan egetverő dolgok.

Édesanyám anno nem vette fel az apukám vezetéknevét, holott felénk, akkoriban ez nagyon nem volt divat, hogy valaki megtartsa a leánykori nevét esküvő után. Kérdezgettek minket is, de nem volt sosem különösebb gond ebből.

Mindenesetre ha nem is lehet azzal sokminden megoldódik, nem kell ezen tovább agyalnom. :)

Köszönöm mindenkienk.

2009. aug. 4. 16:57
 16/32 anonim ***** válasza:
80%
Már bocsi,de tisztára úgy jön le,mintha apuka csak a fiút akarná a nevére venni,a kislányt nem..Nekünk is ikreink vannak,ha a párom ezt megpedzegette volna,neki is megyek...még szerencse hogy eszébe se jutott ilyesmi,természetes hogy mindkét gyerek az ő nevét viseli.
2009. aug. 4. 17:04
 17/32 anonim ***** válasza:
63%

Hát én az én gyerekeimnek a családneve ugyanaz lesz: a párom családneve. Párom is szerette volna, ha úgy hívják pár hét múlva születendő fiúnkat, mint őt, hiszen ez náluk hagyomány, az apját is így hívták, meg a nagyapját, csak mindenkinek más a második neve. Na én erre kerek-perec közöltem, hogy NEM! Mert ha kimondom a nevét, az nekem őt jelenti, nem mást. A fiúnknak is lesz saját neve. Elnézést kérek mindenkitől, akit esetleg megbántanék, de én mindig is hülyeségnek tartottam, mikor a fiúnak ugyanaz a teljes neve, mint az apának. Szerintem hülye szokás, mondtam is a páromnak, hogy nekem eszembe nem jutna a saját nevemet adni majd a lányunknak.

Ha téged nem zavarna, sőt kifejezetten tetszene a dolog, hogy a lányodat teljesen úgy hívják, ahogy téged (és jogilag megvalósítható), akkor miért ne? Neked is jogod van ehhez, nem csak a párodnak.

Egyébként azt gondolom, ha majd a lányod elmegy és kérdezik, hogy neve? Majd, hogy anyja neve? A kutyát nem fogja érdekelni, hogy a kettő ugyanaz. Legfeljebb mosolyognak egyet, ha a lányod majd arra a kérdésre, hogy anyja neve azt mondja, hogy ugyanaz.

2009. aug. 4. 17:05
 18/32 A kérdező kommentje:

Kedves 17:04!

Nem a párom nem akarja a nevére venni a lányunkat, hanem én szerettem volna, ha a lányom az én nevemet kapja ugyanugy mint ahogyan a fiunk az övét fogja. :)

17:05ös. :)

Én az életben nem tudnám meggyőzni hogy a fiunkat ne ugy hivják ahogyan őt, (meg a nagyapát, dédapát, blabla), de mi monsjuk nem is szólitjuk egymást a keresztnevünkön, sosem használtuk, ugyhogy azért az egyért mondjuk nem lenne fura ha a fiunkat is ugy hivnák.

Én amugy 18 évesen megváltoztattam a vezetéknevem az édesanyám családnevére, ezért is szeretném ha a kisláyom is továbbvinné. De ugynézki meg kell várnom amig majd magától (ha akarja) felveszi miután nagykorú lett.

Köszönöm. :)

2009. aug. 4. 17:11
 19/32 anonim ***** válasza:
81%
Szerintem nem lehet ezt ennyire könnyen venni. Bár aadig nincs baj, még nem fogadja a kislány sírva az annyátaz oviban, hogy a -Tóth Marci azt mondta, hogy a Dani nem is a testvérem, mert ha az ikertestvérem lenne, akkor én is Kiss lennék, nem pedig Nagy!- Ovisan nem fog mosolyogni, ha csúfolják. Én azt hiszem, ha felnőtt nagylány lesz döntse el ő, hogy viseli-e az édesanyja teljes nevét. Addig meg igenis kapja az apukája vezeték nevét és ha akarjátok az anyuka kereszt nevét. Fullos már az emancipáció. Már csak a terhességet kell megoldani, hogy ne a nők dereka fájjon.
2009. aug. 4. 17:20
 20/32 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk felmerült a névmódositás azért mert a lányom az apja nevét viseli és szerette volna a párom, hogy az enyimet is viselje. Így majd 3 év múlva megyünk kérni, hogy vegyék az én nevemet is a lányoméba és legfeljebb csak egy betüvel fémjelezzük a nevet, amire valószanűleg mindenki azt hiszi, hogy két keresztneve van, holott két vezetékneve lesz.

Kérdezd meg a párodat befér e a régimódi gondolkozásába ez, hogy odatoldjátok a te vezetéknevedet.

2009. aug. 4. 17:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!