Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » 17éves fiú vagyok, anyukámmal...

Oprescsa kérdése:

17éves fiú vagyok, anyukámmal élek együtt? 13 éves koromban anyukám elvált apukámtól és bírói határozattal édesanyámmal kell élnem aki viszont nemfoglalkozik velem és nemszeret. Apukámmal szeretnék élni de nemtudom hogyan tegyem.

Figyelt kérdés
Pontos választ szeretnék nem pedig vicceket mert az én mindennapi életem függ töle. Van esetleg Jogom valasztani mivel 17 életévemet betöltöttem??

2012. okt. 1. 22:16
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

17 évesen már majdnem felnőtt vagy, ilyenkor a te véleményed már mondhatni teljesen döntő.

A bírósághoz keresetet kell beadni a gyermekelhelyezés megváltoztatására (ezt apukád teheti meg). Téged meg fognak hallgatni, meg a szüleidet is persze.

De ennyi idősen már gyakorlatilag tényleg te döntesz (szélsőséges eseteket kivéve, mikor pl. alkoholista vagy más okból alkalmatlan szülőhöz akar költözni valaki).

Már jóval kisebb gyerek véleménye is számít, te pedig már tényleg közel vagy a felnőtt korhoz, 18 éves korod felett senki nem szólhat bele, hogy hol élsz.

2012. okt. 1. 22:21
 2/10 anonim ***** válasza:
52%
Hát ez rettentően nehéz kérdés. Miből érzed, hogy nem szeretés nem foglalkozik veled? Lehet, hogy csak a háztartással foglalkozik? Lehet, hogy csak belefásult a magányba, az egyedüli harcokba... És talán pénze sincs annyi, mint apukádnak. Figyelj! Én nem ellened vagyok, csak tudom, hogy apuka egy héten egyszer nagyon jó fej tud ám lenni, meg lehet, hogy anyagilag is összeszedettebb, mint az egyedülálló anyuka, akinek egyedül kell megbirkóznia a napi gondokkal és lehet, hogy estére már nincs energiája lelkizni vagy jópofizni, de attól még szeret. Vagy van valakije és ezért nem foglalkozik veled? Egy kicsit neki is van joga magára gondolni, sőt kell is magára is gondolnia, neki is fel kell töltődnie, hogy adni tudjon. Nézd meg ezeket a dolgokat közelebbről is és csak utána dönts.
2012. okt. 1. 22:26
 3/10 anonim ***** válasza:
Mire az új elhelyezési eljárás befejeződik, már rég nagykorú leszel. A válóperes bírót kell megkeresned, a tények ismeretében pontos választ csak ő adhat, mert minden eset más, egyedi.
2012. okt. 1. 22:29
 4/10 anonim ***** válasza:
42%
előbb beszéld meg apukáddal, hogy mit szólna hozzá, ha odaköltöznél. miben nyilvánul meg, hogy anyukád nem szeret?
2012. okt. 1. 22:43
 5/10 anonim ***** válasza:

Így van.

Már nem vagy kiskorú, és nem tehet ellened semmit. Én már most pakolnék,és eltünnék a színről, intézetbe nem vihetnek már.

2012. okt. 1. 22:44
 6/10 anonim ***** válasza:

5: 18 év a korhatár tudomásom szerint, 17 évesen még nem megy oda, ahová akar.

Viszont ha az apja pert indít, akkor őt megkérdezik és ez alapján simán az apjának ítélik. A kérdés az, hogy mikor lesz 18, ha pár hónap múlva, akkor nem biztos, hogy érdemes a pert elkezdeni, ha pl még csak lesz 17, akkor igen.

2012. okt. 1. 23:01
 7/10 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a válaszokat, volt köztük kielégítö, még annyit öszintén szólva anyukámról hogy sosem áll melettem és csak elfele taszít magától, többször kinyilvánította hogy csak anyagi vonzat miatt nevel, és emiatt semmiképp nemad oda apukámnak.
2012. okt. 2. 00:57
 8/10 A kérdező kommentje:
ha valaki tudna még válaszokat adni akkor lenne még egy kérdésem. Ha mondjuk már nembírnám tovább és fogom magam átköltözök apukámhoz akkor tehet valamit ellene? Vagy ha átmegyek és anyukám tenni akar valamit utánna apukám cselekedhet valamit jogi ügyben hogy ottmaradjak?
2012. okt. 2. 01:10
 9/10 anonim ***** válasza:

Mindenképpen be kell vonnod a szülőket ebbe a szándékodba.

Nem ingázhatsz kettőjük között.

Felelőség teljes lépést csak velük léphetsz. Gondolj a suli, vagy más egyéb változtatásra ami együtt jár a költözéssel.

Ez nem olyan dolog mint hogy: ma ennél a havernál alszom, holnap meg a másiknál...

Még ha közel is vagy a nagykorúsághoz még nem vagy az!

Tudom hogy nehéz a szeretet-hiányt elviselni, naponta szembesülni a "megtűrtséggel" de bírd ki 18-év betöltéséig és ne komplikáld túl senki életét.

Inkább arra koncentrálj, mikor nagykorú leszel szívesen fogadjon apukád és a barátok, ismerősök. Ha problémás-peres dolgok folynak körülötted, kétséges a jó kapcsolattartás a körülötted élőkkel. Ráadásul magadra haragítasz olyanokat is akik talán a per nélkül még segítségedre is lehetnének.

Nem elítéllek a kérdésed miatt, csak meggondolásra késztetlek, te tudod, megéri e bele fogni egy bonyolult időt igénylő húzza-vonás családi perbe.

Remélem segítettem.

2012. okt. 2. 10:21
 10/10 anonim ***** válasza:

Szia,

mint írtad 17 éves vagy. Mire elindítod és megnyered a pert majdcsak 18 leszel, nagykorú. Akkor szabadon eldöntheted kivel akarsz élni. Ha felsőoktatásban veszel részt 26 éves korodig köteles a szülő gyerektartást fizetni.

2015. febr. 11. 21:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!