17éves fiú vagyok, anyukámmal élek együtt? 13 éves koromban anyukám elvált apukámtól és bírói határozattal édesanyámmal kell élnem aki viszont nemfoglalkozik velem és nemszeret. Apukámmal szeretnék élni de nemtudom hogyan tegyem.
17 évesen már majdnem felnőtt vagy, ilyenkor a te véleményed már mondhatni teljesen döntő.
A bírósághoz keresetet kell beadni a gyermekelhelyezés megváltoztatására (ezt apukád teheti meg). Téged meg fognak hallgatni, meg a szüleidet is persze.
De ennyi idősen már gyakorlatilag tényleg te döntesz (szélsőséges eseteket kivéve, mikor pl. alkoholista vagy más okból alkalmatlan szülőhöz akar költözni valaki).
Már jóval kisebb gyerek véleménye is számít, te pedig már tényleg közel vagy a felnőtt korhoz, 18 éves korod felett senki nem szólhat bele, hogy hol élsz.
Így van.
Már nem vagy kiskorú, és nem tehet ellened semmit. Én már most pakolnék,és eltünnék a színről, intézetbe nem vihetnek már.
5: 18 év a korhatár tudomásom szerint, 17 évesen még nem megy oda, ahová akar.
Viszont ha az apja pert indít, akkor őt megkérdezik és ez alapján simán az apjának ítélik. A kérdés az, hogy mikor lesz 18, ha pár hónap múlva, akkor nem biztos, hogy érdemes a pert elkezdeni, ha pl még csak lesz 17, akkor igen.
Mindenképpen be kell vonnod a szülőket ebbe a szándékodba.
Nem ingázhatsz kettőjük között.
Felelőség teljes lépést csak velük léphetsz. Gondolj a suli, vagy más egyéb változtatásra ami együtt jár a költözéssel.
Ez nem olyan dolog mint hogy: ma ennél a havernál alszom, holnap meg a másiknál...
Még ha közel is vagy a nagykorúsághoz még nem vagy az!
Tudom hogy nehéz a szeretet-hiányt elviselni, naponta szembesülni a "megtűrtséggel" de bírd ki 18-év betöltéséig és ne komplikáld túl senki életét.
Inkább arra koncentrálj, mikor nagykorú leszel szívesen fogadjon apukád és a barátok, ismerősök. Ha problémás-peres dolgok folynak körülötted, kétséges a jó kapcsolattartás a körülötted élőkkel. Ráadásul magadra haragítasz olyanokat is akik talán a per nélkül még segítségedre is lehetnének.
Nem elítéllek a kérdésed miatt, csak meggondolásra késztetlek, te tudod, megéri e bele fogni egy bonyolult időt igénylő húzza-vonás családi perbe.
Remélem segítettem.
Szia,
mint írtad 17 éves vagy. Mire elindítod és megnyered a pert majdcsak 18 leszel, nagykorú. Akkor szabadon eldöntheted kivel akarsz élni. Ha felsőoktatásban veszel részt 26 éves korodig köteles a szülő gyerektartást fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!