Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Aki elszántan mondogatja,...

Aki elszántan mondogatja, hogy öngyilkos lesz, és arra határidőt is kitűz, az tényleg megteszi?

Figyelt kérdés
24 éves lány vagyok, unokabátyám 32 éves. Egyikünknek sincs tesója, mi ketten nőttünk fel, mi egymásnak vagyunk tesói. Unokabátyám sajnos nem valami jól áll idegileg, mindig is volt olyan, hogy ha nehézség érte, öngyilkos akart lenni, de eddig még soha nem tette meg (el ne szóljam). Most viszont ismét egy (ténylegesen) nagy gondja van, én nem is tudom, mit tennék, ha a helyében lennék. Az egész család próbál neki segíteni, de ő a hétfőt jelölte meg határidőnek, ameddig él, és minden nap "vágja a centit", tegnap azt mondta, hogy még 4 nap van az életéből, ma már csak 3. Ez hátborzongató. Annyira magabiztosan és elszántan közli ezt, hogy van benne valami igazság. Legalábbis számomra. Ugyanis annyit ijesztgetett már bennünket az öngyilkossággal, hogy már senki nem hisz neki. Az édesanyja se, a volt felesége se. Unokabátyám ugyanis elvált, de van 3 kisiskolás gyermeke, akik nagyon szeretik őt. A válás után a volt feleségének nem lett kapcsolata, neki viszont volt 1-2, de véget is értek. A volt feleséggel jó a viszonyunk, neki is, vele együtt látogatjuk mi is a gyerekeket, tehát ezzel nincs hiba. De hiába mondjuk neki, hogy gondoljon legalább a gyerekeire, úgy tűnik, a gyerekek sem adnak neki erőt. Nekem most olyan ez a pár nap, mint egy lebegés a semmiben, ugyanis nem tudom, hogy mit gondoljak, mit higgyek, szinte megbénultam a rémülettől, ugyanis én elhiszem neki, hogy megtenné (kis naiv hugi, tudom), de a többieken meg látom, hogy teljesen nyugodtak, abszolút nem hiszik el neki, és amikor az unokatesóm nélkül beszélgetünk erről, akkor is azt mondják, hogy ne higgyek neki, hisz tudom, hogy hányszor eljátszotta már ezt. Tudom, persze. De most valahogy más. És ha mégis megteszi? Ezt már csak hétfőn tudom meg? Iszonyatos ez a visszaszámlálás.
2009. júl. 31. 16:18
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%
Ne haragudj, most olvasom, hogy már volt orvosnál. ha az a doki nem segített, másikhoz kell vinni és így tovább. nem szabad beletörődni az állapotába. valószínűleg a gyógyszerek is azért nem hatottak, mert számára nem azok a fajták a megfelelőek.
2009. júl. 31. 17:22
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

16:39-nek igaza van! Sürgősen keress pszichiátert, és beszélj vele.

Az általad leírtak alapján ugyanis unokabátyádnak nagyon súlyos személyiség zavarai lehetnek. Ez a magatartás tényleg egyértelmű felelősség hárítás és figyelemfelkeltés magyarán teljes éretlenség és felelőtlenség azaz gyerekes.

A baj az, hogy ha eléri a célját és komolyan veszik akkor "megnyerte a játszmát" és valaki megoldja helyette a dolgait, és ezt fogja játszani egész életében, míg ha nem veszed komolyan és esetleg mégis megpróbálja (ilyen esetekben ui. általában vigyáznak arra, hogy ne legyen sikeres, de elég rémisztő legyen a családnak) akkor soha nem fogsz megbékélni azzal a tudattal, hogy nem tettél semmit. Főleg, ha ne adj isten még sikeres is lenne.

Ha tényleg segíteni akarsz neki és tenni érte akkor azonnal elkíséred/elcipeled pszichiáterhez és figyelsz rá, hogy rendszeresen el is járjon, ezek a dolgok ugyanis nem igen jönnek rendbe "csak úgy" maguktól!!

2009. júl. 31. 17:34
 13/26 anonim ***** válasza:
79%

17:34 újra.

Úgy értem másik pszichiátert. Most. Akár a Csernushoz is elviheted...

2009. júl. 31. 17:38
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Persze figyelni kell rá, de aki meg akarja tenni az megteszi akkor is, ha virrasztasz mellette.

Én a helyedben biztosítanám arról, hogy akárhogy is alakul az ügye Te mellette állsz és kész vagy segíteni neki, hogy rendbehozza az életét.

Az, hogy mennyire figyelemfelkeltés nem lehet tudni, de inkább vedd komolyan, aztán cipeld el egy szakemberhez, hogy ne terrorizálja ezzel tovább a családját.

2009. júl. 31. 18:59
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

Csak akkor fog eza fajta zsarolás megszünni, ha a többiek nem játszák tovább a szerepüket - és láthatóan aggódnak a unokabátyádért. Ha leülsz vele beszélgetni és (nyugodtan, szakszerüen) megmondod neki, hogy te nem tudod megakadályozni, hogy megtegye, de öt szereted, ha megölné magát, akkor nagyon szomorú lennél és hiányozna neked. Általában ez használ, hogy te kilépsz abból a szereüböl, hogy lesed miden lépését, hogy nehogy tegyen magával valamit.

Természetesen ha valaki tényleg komolyan gondolja, akkor meg is teszi, de éppen ezért senki nem tudja megakadályozni.

2009. júl. 31. 21:56
 16/26 anonim válasza:
100%

nekem is volt már sajnos többször "szerencsém" ilyen emberekhez, aztán azóta is él mindegyik.

egyszerűen a figyelmet akarják magukra felhívni, és élvezik hogy aggódnak értük, és a cél érdekében az sem érdekli őket hogy ez a másiknak szörnyű tud lenni.

a doki meg csak akkor tud segíteni, ha a beteg maga is akarja a változást. különben semmi esély. sajnos vannak, akik szeretik sajnáltatni magukat, és így eszük ágában sincs megoldani a problémát v talpra állni, v legalább megpróbálni.

2009. aug. 1. 18:33
 17/26 anonim ***** válasza:
65%
Az ilyen gyáva ember, mint az unokabátyád halljon meg nyugodtan, amúgy is szükségünk van a "természetes kiválasztódásra".
2009. aug. 1. 23:06
 18/26 A kérdező kommentje:
Figyelj csak, kedves utolsó hozzászóló! Nem tudom, feltűnt-e, de a családtagomról beszélsz, akit szeretek! Remélem, a saját családtagodról is hasonlóképpen nyilatkozol!
2009. aug. 2. 01:33
 19/26 anonim ***** válasza:
91%

Ne is foglalkozz az előtted szólóval. Van, akinek könnyebb a lelkének, ha ilyen módon válaszol.

Majd azért írd meg, hogy mi volt.

2009. aug. 2. 09:56
 20/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm, aranyos vagy! Holnap hétfő, nem vagyok se élő, se holt.
2009. aug. 2. 09:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!