Szülőként mit tennél ebben a helyzetben?
Mielőtt lehordanátok,hogy ne szóljak bele az életébe,örülnék,ha egy kicsit a mi szemszögünkből próbálnátok nézni a dolgot.
A fiam 24 éves,1 éve dolgozik elég jó fizetésért. Még itthon lakik és abban egyeztünk meg,hogy nem kell semmit hazaadnia,tegye félre a pénzét.Mivel nem vagyunk gazdagok,csak így tudjuk őt támogatni. A helyzet viszont az,hogy 1 év alatt 1 ft-ot nem rakott félre,mert rengeteget költ a barátnőjére. Azzal nincs gond,hogy ő fizet,de azt már túlzónak tartom,hogy havi 100-120 ezerből képtelen valamennyit félretenni. A lány pedig már-már elvárja azt,hogy mindig menjenek valahová,hogy elhalmozza őt mindennel. Nagyon gondolkozom már azon,hogy leülők vele beszélgetni ez ügyben.
Szerintem hiába mondta volna neki, a saját tapasztalatából tudja legjobban megtanulni.
Ez esetben ez akkor lenne, ha otthagyná a csaj és más életet akarna kezdeni és rájönne, hogy semmi pénze, nem vesz saját kocsit, vagy bármit, vagy tesz félre, hogy felépíthessen valamit. Amikor kellene valamire, de nem lesz, mert elcseszte....
Ennek nem kell bekövetkeznie, próbálj meg valamilyen példával beszélni vele, mármint említsd meg neki egy ismerőst, aki elszórta, ha akarod, elmesélem priviben hogy jártam én, vagy mi...
Én nő vagyok ugyan, de kegyetlenül spórolok, talán néha túlságosan is, de mindig volt hová nyúlnunk, ha pénzszűkébe kerültünk, vagy tudtunk segíteni, ha valaki pénzszűkébe került.
A férjem mikor fiatal korában dolgozott, semmit nem tett félre, mindent elköltött. Pedig milyen jó lenne most, ha neki is lenne egy kis félretett pénze, de akkor még ő sem gondolt a jövőre.
Valószínűleg a fiad sem. Majd akkor jön rá, hogy milyen jó is lenne, ha lenne egy kis tartalék, mikor különköltözik tőletek és kéne a pénz mondjuk az albérletre, rezsire vagy neki kéne megvenni a kaját magának. Most még nem látja hasznát, miért is jó félretenni.
Le lehet vele ülni beszélgetni, de vagy vevő lesz a dologra vagy nem. Én elhiszem, hogy jót akarsz neki, de hogy is írjam, hogy érthető legyen. Minden a feneke alá van rakva. Nem kell semmit fizetnie azért, hogy nálatok él, eszik, mosol is rá gondolom, a számlákat is fizetni kell, neki erről fogalma sincs, hogy ez mennyibe kerül. Kényelmesen él veletek. Megteheti, hogy a fizetését elszórja, amire akarja. Hisz ő kereste, ő dolgozott meg érte.
Magyarázd el neki, hogy milyen jó lesz még később az a pénz, amit félretesz, indítson esetleg egy megtakarítást, később legalább lesz önereje egy lakáshoz, nem lesz annyira nehéz neki, ha ezután sem tesz félre, akkor majd hidd el, később tanul a hibáiból.
Utolsó vagyok..
Üljetek le és beszéljetek..és persze akkor kérj tőle minden hónapban x összeget,így lesz majd neki,mikor szüksége lesz rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!