Otthon ti mennyire vagytok udvariasak egymással?
Mindent megköszöntök egymásnak pl.megkéred a tesódat,hogy adjon oda valamit,akkor hozzáteszitek,hogy létszíves?És utána megköszönitek?Reggel mondjátok egymásnak,hogy jó reggelt?Étkezésnél,hogy jó étvágyat?És után,hogy egészségetekre?Vagy pl.ebéd után anyunak,hogy köszönöm a finom ebédet?
A mi családunkban ez nem igazán szokás,de egyik barátnőmnél meg így beszélnek otthon.Nagyon furcsa volt,kicsit rosszul is érzem magam,hogy nálunk ez nem szokás :(
Igen, ez nálunk alap. Nem is ismerek olyan embert (akár baráti társaságban v családban, akinél ez ne így lenne).
Mondd el neki, hogy nálatok ez nem szokás, ne érje váratlanul a dolog, ha pedig nagyon zavar és jónak tartod ezt a szokást, próbálj beszélni az otthoniakkal is..
Igen mindig használjuk a légy szíves, kérlek, köszönöm (illetve rövidített változatukat), jó étvágyat, egészségedre, stb. formulákat. A Jó reggelt az egyetlen ami hiányzik az itthoni repertoárból, mert elég nehezen térek magamhoz és személyes sértésnek veszem :D inkább integetek ami elég vicces, de tudom, hogy semmi szép nem hagyná el a számat (anyu férje bírta mindig olyan hangsúllyal hozzám vágni reggelente, hogy kinyílt a bicska a zsebemen). Persze ha valaki más köszön jó reggelt-et nem támadom meg. :)
Szerintem is próbáld meg bevezetni az otthoni szokások közé. Jól tud esni. A barátnődnek meg nyugodtan említsd meg, hogy ne lepődjön meg, nálatok ez nem szokás. Szerintem nem gáz ha előre mondod neki.
mindig megköszönöm, ha ételt kapok, vagy ha valami apróságot, netán nagyobb ajándékot.
ha a párom meghív vacsorázni, soha nem marad el, h köszönöm a vacsit :)
amikor vendégségben búcsúzok, megköszönöm a vendéglátást, és hozzáteszem, hogy nagyon jól éreztem magam.
itthon annyira nem megy jó étvágyat, és utálom, ha jó reggelt! köszöntéssel keltenek.
viszont társaságban, munkahelyen mindenkinek jó étvágyat kívánok ebédnél.
ha kérek valamit valakitől, akkor mindig hozzátegyem, h légyszíves, mert nekem is jól esik, ha így kérnek meg valamire.
nálunk a családban ez volt a szokás, mindig megköszöntük a nagyinak az ebédet, vacsorát, hozzátettük, h milyen finom volt.
sőt, asszem oviban is tanítottak rá.
Te kétfelé könyvelsz? Udvarias vagy idegenekkel a négy falon túl, mert "mit szól a falu?", és jókislány legyél mások szemében - otthon pedig nem?
Ugyanolyan udvarias vagyok a férjemmel, a rokonaimmal, mint másokkal. Ez természetes.
19es, te valamit nagyon benéztél!
hol írtam, h tapló vagyok itthon? két dolgot említettem, ezen kívül mindig mondom a légy szíves-t, a köszönömöt, a kéremet, akár itthon vagyok, akár idegen helyen.
és amúgy nem vagyok falusi :P csak pl. itthon teljesen felesleges azzal bájologni, h jó étvágyat, meg jó reggelt. vannak más dolgok, amik jobbá teszik a reggelt :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!