Mit tehetek akkor, ha anyám élettársa nem tudja elviselni a másságomat?
Megpróbálom tömören leírni. Jöhetnek a gáz megjegyzések a melegségem miatt, meg amiatt is, mert nem élünk rossz anyagi körülmények között, sőt köszönöm az édesapámnak, hogy sok pénzzel, meg egyéb materiális javakkal biztosította a jövőmet.
Szóval apám úgy rendelkezett, hogy a halála után én örököljem a családi házat, anyámnak haszonélvezeti joga van. Most 26 éves vagyok, és semmi kedvem nincs lelépni itthonról, mivel a vállalkozásunk közel van, itt van a cégünk irodája, ráadásul közel van a belváros.
Anyám összejött tavaly ősszel egy középszerű manussal. Anyunak sosem volt azzal baja, hogy meleg vagyok, és ennek ellenére mindig is jó volt a kapcsolatunk (túlmutatott egy normál szülő-gyerek kapcsolaton, ő volt az egyik "legjobb barátom"). Az új pasija szerintem manipulálja, most már az is probléma, ha a barátomat hazaviszem (egy éve ezzel még semmi gond nem volt, 2003 óta ez ment). Teljesen másképp viszonyul hozzám, ridegebb lett és hűvösebb.
Anyu élettársa meg sokkal durvább, többször hangot adott a véleményének, mely szerint a "homoszexualitás betegség, ezt tüzes vassal kell gyógyítani". Vagy: "Figyelj már, te kis bu*i". Amikor egyszer itt volt az egyik barátja, akkor is én voltam az élcelődésüknek a céltáblája. Kifejezetten indiszkrét módon viselkedtek.
Sosem próbált velem beszélgetni komolyabban, amióta tudja, hogy mi újság van. (Nem kifejezetten látni rajtam a másságot, amúgy is próbálom ezt elfedni, mert ez az én magánügyem.)
Szerintem neki kellene alkalmazkodnia hozzánk, elvégre mi nyújtunk számára otthont, ráadásul a 110 ezer forintos tanári jövedelméből biztos, hogy nem tudna nagy lábon élni.
Anyuval is hiába beszélek erről, őt a szerelem elbolondítja. És NEM fogok itthonról már csak azért sem lelépni én, ez az ÉN házam.
Sajnos az a jogi helyzet, hogy hiába tulajdonosa a kérdező a háznak, a haszonélvező dönti el, ki jogosult a használatra és ki nem. Magyarán akár úgy is dönthet az édesanya, hogy a pasi marad és a saját fia repül a saját tulajdonából. :( A haszonélvezet joga ugyanis ezt takarja: jogosult az adott vagyontárgy minden hasznára (és persze köteles a költségeit is viselni). Az ingatlan haszna többek között a benne lakás joga, amit az gyakorolhat, akinek a haszonélvező ezt lehetővé teszi.
A fentiek alapján tehát jogi lehetőségek nem nagyon állnak a kérdező rendelkezésére, így emberi oldalról kell megközelíteni a problémát. Az édesanya minden bizonnyal szerelmes és társra vágyik, de az ő érdeke az is, hogy a fiával jó kapcsolata legyen, így szerintem vele kéne első körben beszélni. Tudomására hozni, mennyire károsítja a köztük lévő kapcsolatot a jelenlegi helyzet, és együtt kell erre megoldást találni. Az élettárssal való beszélgetés csak ezután következzen!
Itt nem az élettársi mivolt a lényeg, hanem az, hogy két tűz között van az anya. Ez viszont nem jó.
Az anya szereti a fiát, és szereti a hapsit is, ráadásul az anya haszonélvezőként odaviheti a hapsit, és akár ki is tehetné a fiát. De mivel szereti, így nem lépi meg egyiket sem.
Szóval ezt a helyzetet fel kell oldani, és nem "túlélni".
Igenis beszélni kell, legyetek többet együtt, hagyd, hogy MEGISMERJEN, és ne csak azt lássa benned, hogy épp a pasi, aki a szobádba megy, az tíz perc múlva a gatyádban fog matatni. Mert most ezt "hiszi". És ezért ilyen.
De ha látja, hogy te pont egy olyan ember vagy, akivel lehet kirándulni, pecázni, beszélgetni, grillezni, nyaralni stb. akkor a homofóbia csökkenni fog.
Másképp nem megy. Az utálat utálatot fog szülni, el fog romlani a kapcsolatod édesanyáddal is, ha ezt az irányt követed!
Sok sikert :) Ha kell segítség, szólj :)))) Lelkiekben tudok :p
Én a helyedben nem állnám meg szó nélkül,hiszen a becsületedbe gázol a megjegyzéseivel.De ne süllyedj le az ő szintjére,közöld vele kulturáltan,hogy el lehet menni ha valami nem tetszik,ez a te házad.Nyugodtan vidd fel a barátodat,hiszen anyukád részéről neked is el kell viselned ezt a gyökeret.Egyszerűen nem értem,hogy ha anyukád idáig a legjobb barátod volt,hogy homályosíthatja el valaki ennyire a látását.
Fun fact:Ilyen féreg az a pasi és tanár?Sajnálom azokat,akiket tanít,hiszen ilyen viselkedés nem méltó egy tanítóhoz aki neveli a következő generációt.
Kitartást és sok sikert,remélem hamar megszabadultok ettől a fickótól.
A másságoddal kapcsolatos kérdést az anyukádnak kellene helyre tenni a barátjánál, bármekkora is a szerelem. Ha anyukád elfogadja, akkor neki semmi köze hozzá. Ha a hapsi az anyukádat akarja társnak, fogadja el minden tekintetben úgy, ahogy van, tehát a te másságoddal együtt. Mocskos dolog, hogy a szüleid otthonában így viselkedik veled.
Az "én házam" kérdésében sajnos rossz hírem van. Te haszonélvezeti jogról írsz. Ez ügyben kétféle dolog van: van egy a szó szoros értelmében vett haszonélvezeti jog, amit alapítással létesítenek, pl. ajándékozási szerződésben az ajándékozó kiköt magát x időre vagy élethosszig tartó haszonélvezeti jogot. A másik az özvegyi jog. Ha édesapád a végrendeletében anyukádnak haszonélvezeti jogról rendelkezett, akkor ez élethosszig szól. Ha a végrendelet nem tartalmaz a haszonélvezetre semmit, akkor édesanyádnak ún. özvegyi joga van, a PTK alapján. Ebben az esetben az ingatlant újabb házasságkötésig használhatja mindenféle megkötés nélkül. (Azt nem tudom, hogy pl. bejegyzett élettársi kapcsolat esetén mi van.) A haszonélvezeti jog és az özvegyi jog felülírja a tulajdonjogot, tehát amíg anyukád él, az ingatlant saját belátása szerint használhatja (miközben a karbantartási költségek téged terhelnek), ad abszurdum, ha a végrendelet nem rögzíti, hogy te továbbra is benne lakhatsz, téged is kitehet. Ezért alaposan nézz át minden hagyatéki iratot, mielőbb akcióba lendülsz, nehogy saját magadat hozd lehetetlen helyzetbe.
Tanár és így beszél?
Kitenném azt a fässzopót, mint macskát sz@rni.
De komolyan, tiéd a ház, jól megy az üzlet, ő meg folyton piszkál. Szerintem irigykedik rád, bár ebben nem lehetek biztos. Azt mondtad, hogy nagyon jó kapcsolatod volt anyuddal, míg ide nem jött az élettársa. Beszélgess el vele, amíg az élettársa dolgozik, mert kettesben talán nincs a hatása alatt és kicsit helyrerázhatod. Mondd el neki, hogy téged mennyire zavar a pasi hozzáállása és miegymás. Ha hazaér a pali, közöld vele, hogy vagy változtat a viselkedésén vagy kereshet magának új lakást. Ne hagyd, hogy egy idegen a TE házadban TÉGED ócsároljon.
Anyukád jogilag ott lakhat, akármit is csinálsz, de más nincs. Olvass utána, ne a gyakoris ügyvédekre hallgass!
Egyébként durva, hogy 26 évesen nem tudod magad megvédeni, langyoskodás ide vagy oda. Simán kib@szhatod, mert a lakás a tiéd, anyád meg ott lakhat. A nyomi nem. Írd be gugliba, hogy "haszonélvezeti jog", aztán olvass! Ne szarozz már ennyit, könyörgöm. Mást az utcán ver agyon a kereszténykonzervatívnormális apja, mégis talpra áll. Neked meg csak meg kéne emelni a hangod...
"Azt nem tudom, hogy pl. bejegyzett élettársi kapcsolat esetén mi van."
Pl. a bejegyzett élettársi kapcsolat esetén ez a probléma nem lenne, ugyanis anyuka csak egy NŐNEMŰ személlyel létesíthet ilyen kapcsolatot. Ott pedig valószínűleg nem menne a b.zizás :) Ez a privilég KIZÁRÓLAG azonos nemű párok esetén működik. Nem "opció" a házasulni akarók számára. Különneműek esetén házasság, azonos neműek esetén bejegyzett élettársi kapcsolat. [Tehát egy férfi és egy nő élhet élettársként, tudja is regisztrálni az élettársi mivoltot, de a törvényben definiált BEJEGYZETT ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT státuszba nem léphet. Pont úgy, ahogy egy azonos nemű pár nem tudja felvenni a házassági köteléket.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!