Általánosságban demokratikus vagy diktatórikus családban nőttél/nősz fel?
Demokratikus: a család közösen dönt, a gyerekeknek is van beleszólási joga. A gyerekeknek vannak jogai és kötelességei, amire a szülők nevelik a gyerekeket. Fizikailag nem büntetnek, sem lelki megfélemlítéssel nem élnek. Ha probléma van elbeszélgetnek a gyerekkel. Illetve nem kényszerítenek semmit a gyerekekre (vallás, stb.)
Diktatórikus: csak az egyik esetleg mindkét szülő dönt. A gyerekeknek gyakorlatilag semmibe se lehet beleszólása. A büntetések legtöbbször fizikaiak vagy lelkiek (pl. zsarolás, lelki terror). A tekintélyelvűség uralkodik a családban, azaz valamely szülőnek/szülőknek nem lehet ellentmondani. Gyakran hangzik el, hogy amíg az én házamban élsz... Amíg az én kenyeremet eszed, addig...
80-20% volt a demokrácia irányába.
Valamennyi tekintélyelvűségre amúgy szükség van, csak ideális esetben ez a gyerek növekvő életkorával csökken. Értem ez alatt, hogy egy ovis gyereket nem fognak bevonni egy költözést vagy pénzügyeket érintő kérdésbe, de abban sem lesz döntési joga, hogy meddig mehet át a barátjához.
Teljes mértékben diktatorikus volt.
22L
100%-ban diktatórikusban nőttem fel.
Ami súlyosbította, hogy mindketten diktátorok akartak lenni, és a saját akaratukat akarták ránk erőltetni, véletlenül sem együttműködve.
Ha valakinek szót fogadtunk, a másik büntetett érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!