Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy mondjam el a szüleimnek,...

Hogy mondjam el a szüleimnek, hogy én nem akarok orvos vagy ügyvéd lenni?

Figyelt kérdés

Jövőre érettségizem,utána megyek egyetemre.Nem szeretnék Szegeden maradni,mert szabadságra vágyom,nem arra,hogy még több évig itt éljek.Világot szeretnék látni,ennyi.A szüleim viszont ragaszkodnak a jogi vagy az orvosi egyetemhez.Anya meg azt mondta,hogy Szegeden nézelődjek egyetem ügyileg,mert Pestre nem enged el,külföldre meg végképp nem.

De istenem,én utálom a biológiát,a kémiát és rosszul vagyok a vértől,nem érdekel az orvosi szakma.A jog pedig még annyira sem.

Imádok fotózni,de arról már régen letettem,hogy esetleg fotós legyek,mert apa folyton azt mondja,hogyha majd ott lesz a nevem előtt,hogy "dr.",akkor olyan suliba megyek,amilyenbe akarok,de előtte legyen valami normális végzettségem.De hát a jogi/orvosi egyetem nem 3 év,nem akarom a fiatalságomat olyanra elpocsékolni,amit utálok.

Elhiszem,hogy ők ezt szeretik csinálni (anya ügyvéd,apa pszichiáter),de őket ez érdekli,engem meg hidegen hagy...Csak annyira nem látom rajtuk az enyhülést ebben a témában.

Mit csináljak?!

2012. aug. 11. 09:41
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
48%

Kedves 19!

Nem automatikusan kapjuk meg a dr-t (jogász vagyok, de ez az orvosokra is igaz), hanem nekünk kötelező doktorálni, míg máshol ez csak lehetőség.

Elvégezhetnénk mi is az egyetemet doktorálás nélkül, csak az olyan lenne, mint egy gimnáziumi végzettség érettségi nélkül. Az abszulotóriumot ugyanis megkapjuk, mikor minden tárgyunkat letudtuk.

Szóval ez az automatikus-dolog azért nem úgy van, ahogy te azt elképzeled.

2012. aug. 11. 15:04
 22/30 anonim ***** válasza:
100%

Talán majd amikor kibuksz az egyetemről, mert mindkét szakot utálod, akkor fognak észbe kapni. Csak sajnos te látod kárát, mert pár évet elpazarolsz...

Amúgy én anyum is ilyen volt, hogy de igenis menjek gazdasági szakra. Gyűlölöm a gazdaságot, matek érettségim lett a leggyengébb. De mivel nagykorú voltam, így nem kell az ő engedélye ahhoz, hogy oda jelentkezzek ahova akarok. Egy idő után beletörődött, és most már látja hogy télleg olyat választottam, amit szeretek.

2012. aug. 11. 15:24
 23/30 anonim ***** válasza:
100%
Gagyi az orvosi??? Na majd remélem ha újra kell titeket vagy az egyik családtagotokat éleszteni akkor majd megváltozik a véleményetek... Kérdező, te pedig szépen mondd meg a szüleidnek, hogy te döntesz a jövődről, mert hiába mész orvosira vagy jogira, ha nem szereted akkor még annyira sem fogod bírni, így hiába fizetnék...
2012. aug. 12. 10:05
 24/30 anonim ***** válasza:
95%
21! Hogy mondod?! 5 részből álló államvizsga után (Polgári, Büntető, Alkotmány, Közigazgatás, +1 választott-esetemben Jogbölcselet-) vagyok dr. Nyilván előtte szakdolgozat védés, vizsgák letudása, de az államvizsga után dr.avatnak! Te hol végeztél?! :/ Mert hülyeségeket írsz.
2012. aug. 12. 10:21
 25/30 anonim ***** válasza:
100%
Én is hasonló helyzetben voltam: apám kitalálta, hogy az ő lánya csak doktor lehet, bármilyen, de doktornak kell lennie. Természetesen már az ötlettől is rosszul voltam, világ életemben tolmácskodni akartam, de minimum nyelveket tanulni, sosem érdekelt semmi más. Egyik nap épp telefonon beszéltünk, amikor megint "örömködött", hogy majd én doktor leszek helyette is, amikor elmondtam neki, hogy SZTE-olasz/oroszra adom be a jelentkezést, sehova máshova. Rámtette a telefont, hónapokig meg volt sértődve, közölte, hogy nem hajlandó támogatni a tanulmányaimat... De megérte, mert így legalább leakadt a témáról, én pedig egyenes úton vagyok az álmaim felé. :)
2012. aug. 12. 16:21
 26/30 avellana ***** válasza:
100%

Ez most komoly? Anyukád ügyvéd, nyilván tisztában van azzal, hogy JOGOD van megválasztani, mit szeretnél tanulni. Menj oda, és mondd meg, hogy ez neked nem tetszik!

Kössetek kompromisszumot: elvégzel egy olyan iskolát, amit te szeretnél, lesz egy végzettséged. Ha nem akarsz tanulni, akkor mondjuk 1-2 évig had legyél szabad, és addig azt csinálsz, amit akarsz. Aztán jöhet az az orvosi/jogi egyetem!

2012. aug. 12. 20:19
 27/30 anonim ***** válasza:

24-es!

Képzeld, az ELTÉn végeztem, és nem írok hülyeséget.

Azért van 5 részből álló államvizsga (nekünk még nem lehetett választani, a jogbölcselet kötelező volt), és azért írunk doktori disszertációt (ami elvileg átfogóbb kell legyen, mint egy "sima" diplomamunkának --> ennek tudományos értékűnek kell lennie), hogy utána megkapjuk a doktori címet.

Aki abbahagyja az abszolutórium után, az pedig elvégezte az egyetem öt évét, csak épp nem diplomázott le - ilyen is van, persze az ég világon semmire sem megy, de hát elég sokan buknak ki az államvizsgákon. Más kérdés, hogy a beosztás miatt ilyenkor már megvédte a szakdolgozatát, de önmagában az az államvizsgák nélkül semmi.

Én azt nem tudom, hogy te hol végzel/végeztél, ha azt sem sikerült felismerned, hogy milyen jelentősége van a doktorálásnak a jogászoknál.

És ez természetesen az orvosokra ugyanígy vonatkozik.

2012. aug. 12. 20:25
 28/30 anonim ***** válasza:
47%
Én is mérnök-informatikus vagyok, kilóra megveszem a fizetésemből a jobb orvosokat is...:DDD
2012. aug. 12. 20:35
 29/30 anonim ***** válasza:

Nem akarok cinikus lenni, de a dokikhoz manapság ,ax csap táppénzes papírért érdemes járni. A régiek még helyre is tudtak legalább rakni, ha bajod volt.

Kedves kérdező. A titok nyitja az, hogy először keress valami alternatívát a szüleid által preferált helyett. Mindenki jó valamiben. Természetesen nem butaság figyelembe venni azt sem, hogy piacképes szakma e vagy sem. A fotográfia hobbinak kiváló. Én is gyakorlom. Szüleidnek elmondod, hogy az orvosi vagy a jog nem fekszik neked. Úgy érzed nem tudnál benne igazán jó lenni. Van viszont más, amiben meg igen. Ez a lényeg. Érdemes lenne még elfilóznod egy OKJ-n. Egyrészt szakma amivel akár már el is helyezkedhetsz, másrészt a felvételin meg plusz pont.

2012. aug. 14. 21:44
 30/30 anonim ***** válasza:
Ha már megteheted, neki állhatnál annak az 5 évnek, amit anyádék mondanak. Nem rossz buli az egyetem. :) Nem csak tanulásról szól, ha meg végeztél, meg fogod köszönni a szüleidnek. Mellette meg hobbi szinten neki állhatsz fotózgatni valami gagyi okj-n kikapcsolódásként.
2012. szept. 28. 01:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!