Időskori rögeszme lenne?
Az illető 90 éves lesz. Egyedül él, a rokonok messze. Tudjuk, hogy a mozgás, levegő gyógyító erejű.
Tudjuk, hogy az aktivitás, frissesség megőrzése nagyon fontos.
De...
Képtelen felfogni, hogy ha gerinc-, lágyéksérve van nem kellene erőltetni a nagyon nagy kertet a kapálással, szőlőt a hajlongással, házi gazdaság fenntartását, ha fizikailag megerőltető és az említett betegséget kifejezetten rontja. Amit ő is tud magáról,panaszkodik, hogy fáj a háta, hasa, de nem......
Mindennek úgy kell lennie, ahogy 30-50 évvel ezelőtt. Miért nem lehet leredukálni a teendőket, egyszerűsíteni ésszerűen a hétköznapokat, alkalmazkodni a megváltozott fizikai kondícióhoz?
Ami az egyik oldalról tiszteletreméltó, a másik oldalról rögeszme.
Megvárja, amíg a mentő viszi el.
Hogy lehet itt okosnak lenni?
Most gondolj bele az életébe.
90 éves, egyedül él. Mit csináljon? Feküdjön a szobában, várja a halált? Én sem fogadnám el, és valószínűleg nem is fogom, hogy már nem vagyok képes valamire, pláne, ha más nem maradt az életemben. Passzívan heverni szerintem rosszabb sokkal, mint meghalni. Hagyjátok, tegye csak. Miért jobb, hogy tíz év teljes testi-lelki elsorvadás után az ágyból visz el a mentő? Akkor legalább emberhez méltóan, nekem kedves munka mellől vigyenek el temetni.
Ez NEM időskori rögeszme. Ez embertípus. A keresztapám is ilyen volt, pár nappal azelőtt, hogy agyvérzésben meghalt, még szántott a földön, 80 évesen.
Hidd el, jobb volt így, mintha otthon elmélkedett volna arról, hogy milyen öreg és hamarosan meghal.
Hagyjátok a 90 éves bácsit úgy élni, amíg akar, ameddig lehet. (Persze figyelni kell rá.)
Köszönöm a hozzászólásaitokat! Magam is azt gondolom, nincs beleszólásom, tegyen kedve szerint, a sérvműtétet végző orvos egyébként megtiltotta a deréktájat ennyire megerőltető munkákat. Idős, nem egyszerű már ilyenkor egy újabb műtét. Emelések, hajlongások folyamatosan minden nap. Ha a sérv itt vagy ott kiszakad, annyi. Két idős rokont már végig ápoltam haláluk előtt.
Ez van. Ezt kell elfogadni, tudom, és örüljek, hogy aktív.
Ennyi.
Még egyszer mindenkinek köszönöm a véleményét!
"Ha feladod az álmaid meghalsz,
Élve halsz meg!
De boldogságot, vagy szép halált,
Csak e föld adhat neked!"
(Edda)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!