Hogyan mondjam meg a páromnak, hogy túlzásba viszi a cigarettázást? Lassan már a kapcsolatunk is megromlik miatta.
Én anno adtam neki egy szórólapot, ilyesmi szöveggel:
Ha most abbahagyod…
20 perc múlva visszatér a normális vérnyomás és pulzus értéked.
8 óra múlva a vér nikotin- és szénmonoxidszintje a felére csökken, az oxigénszint visszatér a normál értékre.
24 óra múlva a szervezetből kiürül a szénmonoxid, a tüdő kezd megtisztulni a dohányzás okozta lerakódásoktól.
48 óra múlva a szervezetből teljesen kiürül a nikotin. Jelentősen nő az íz- és szagérzékelés.
72 óra múlva a légzés könnyebbé válik, a hörgők ellazulnak és megnő energiaszintjük.
2-12 hét múlva javul a vérkeringés.
3-9 hónap múlva enyhülnek a légzési problémák, a köhögés, a fulladás. A tüdőfunkció akár 10 %-kal is javul.
2 és 9 hónap között a tüdő öntisztulása megkezdődik,
1 év elteltével a szívinfarktus esélye felére csökken dohányzókkal szemben.
5 év múlva a szívinfarktus kialakulásának kockázata felére csökken, mint egy dohányosnál.
10 év múlva a tüdőrák kialakulásának kockázata a dohányosokéhoz képest a felére csökken.
A tüdő- és méhnyakrák, illetve a száj, a torok, a nyelőcső, máj, a hasnyálmirigy, az epe területén megjelenő daganatos betegség kockázata 10 év elteltével csökken.
pár napon belül visszanyered íz- és szagérzékelését.
légzésed egyenletesebbé és természetesebbé válik.
életritmusod kiegyensúlyozottabb, alvásod frissítőbb lesz.
nyugodtabbá válsz, és az élet elfeledett ízei térnek vissza.
kevesebbet fogsz költeni, sőt, megtakarításokat is elérhetsz. Remek motiváció, ha a szívednek kedves célra félreteszed azt az összeget, amit korábban cigarettára költöttél.
hajad és bőröd egészségesebbé válik, és ujjaid, fogaid vagy leheleted sem árulkodik már a szokásodról.
visszanyered a helyed a társaságban; a sorra nyíló nemdohányzó helyek segítségével egészségesen élhetsz normális életet, egyúttal nem kell kitenned magad a dohányzás csábításának.
JAj, de jót kacagtam az "ilyen hatással vagyok rá" válaszon...még jó, hogy senki sem felelős a cselekedeteiért, én is azt mondom majd a férjemnek, hogy azért vásárolok a gyerekeknek olyan sok ruhát, mert ilyen hatással vannak rám.
Egyébként nem tudom, én is örülnék, ha leszokna a férjem. Ő állítja, hogy kevesebbet cigizik, én nem tudom, mert nem turkálok a zsebében. De engem is zavar, amikor meg akar csókolni és tök cigiszagú. Én is cigiztem, de mikor terhes lettem, leszoktam, és azóta sem nagyon gyújtottam rá, de tudom, hogy nem könnyű letenni.
mondd meg neki, hogy ahányszor vesz egy cigit, az árával egyező összeget tegye bele egy perselybe. tehát duplán fizessen érte.
aztán pár hónap után mutasd meg neki, hogy duplaennyi pénzetek lenne, ha nem bagózna annyit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!