Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi az oka, hogy bár ott...

Mi az oka, hogy bár ott ennyire rövid a "gyes", mégis átlagosan 4-5 gyerek van egy családban?

Figyelt kérdés

Baráti családnál nyaraltam Izraelben, néhány hétre családtaggá váltam. Nekik 5 gyerekük van, ez az átlagos gyerekszám arrafelé.

Amikor az anyukával beszélgettünk a gyerekvállalásról, kikerekedett a szeme, hogy nálunk 3 évig otthon maradnak. Izraelben a GYED-hez hasonló juttatás van és 14 hét a törvényileg meghatározott otthonmaradási idő.

Nagyon kevés ott a háztartásbeli, többnyire azok vannak tovább otthon, akiknek egészségügyi okból muszáj. (Pl. veszélyeztetett terhesek ott is fizetett szabadságot kapnak).

A bölcsőde/óvoda fizetős, bár nagyjából az ottani minimálbér harmada az összeg. 3 hónaposan beadják a gyereket és mennek vissza dolgozni.

Mégis azt láttam, hogy a gyerekek többsége boldog, önálló és nagyon jó a családképük. A szülőket még a huszonéves fiúgyerekek is megölelgetik spontán.

A nemi egyenlőség szembetűnő, az apuka ugyanúgy odapattan a konyhába segíteni, húst darálni, főzni, mosogatni, mint az anyuka.

Az ő gyerekeik már felnőttek, mindegyik sikeres, boldog, kiegyensúlyozott.

Miben lehet más az ottani modell, mint nálunk?

2012. aug. 1. 10:14
1 2
 11/16 omba ***** válasza:
89%

Én voltam Izraelben, szerintem 3 féle népség van ott:

- a nem túl vallásos zsidók, átlag 1-2 gyerekkel, a magyarországihoz hasonló életszemlélettel,

- a palesztinok 8-20 gyerekkel,

- vallásos, ortodox zsidók 5-10 gyerekkel, - ezek szerint te egy ilyen családnál jártál.

Nekik a nemzetük megmaradása fontosabb, mint az anyagi jólét, de úgy mellesleg eléggé kivételezett helyzetet kapnak az államtól, - vannak is feszültségek ebből.

Én magyar vagyok, nem túl vallásos, Pesten, 4 gyerekkel, és növekvő csórósággal, - de egyiket se cserélném semmiféle plazma TV-re, vagy Mercédeszre

2012. aug. 4. 07:12
 12/16 szofi2009 ***** válasza:
Svéd példát tudok irni:átlag 2 gyerek ,12-14 hónap után visszamennek dolgozni,van fizetös bölcsi ha a szölök igazolják hogy dolgoznak. Mindenki hitelre vásárol(lakás/ház ,kocsi,butorok stb..)szoval munka nélkül vagy válás esetén minden borul nem tudják fizetni a számlákat és 3 hónap mulva már mindent elvisz a végrehajtó. Elég jo összetartó erö,nem a vallás hanem az életszinvonal megtartása! Ha a férj nem segit akkor nem lesz hosszu életü a házasság mert a svédek elég önzök és ez természetes is hogy megosztják a munkát.Szerintem a gyerekek sincsenek ugy kiszolgálva különösen a fözés terén ,hideget esznek vagy félkész ,kész kaját vesznek.Igy türelmesebbek is egyméssal ,szebben beszélnek,több tiszteletet mutatnak és érzelmileg kevesebbel is beérik.Mindenki elsösorban saját magára gondol és utána jönnek a többiek és ezáltal lesznek nyugottabbak és kiegyensulyozottabbak.
2012. aug. 4. 07:57
 13/16 anonim ***** válasza:
20%
szép próbálkozás izrael :d Északra!!!
2012. aug. 4. 10:05
 14/16 A kérdező kommentje:

Vallásos a család, de teljesen normális keretek között.

Nem a fekete kalapos ultraortodoxok (helyi megnevezéssel pingvinek :)), ha rájuk gondoltál.

2012. aug. 4. 16:30
 15/16 anonim ***** válasza:
Hát eléggé durva az, ha egy éves korig nincs otthon az anya, mert a szopás sokkal jobb, mint a tápszer. Igaz, hogy pl. svájcban az apa sokszor annyit keres, hogy az anya otthon maradhat, vagy dolgozhat 4 órában, így tud szoptatni.
2013. febr. 19. 20:18
 16/16 A kérdező kommentje:

Nem tápszereznek, hanem bizonyos ételeket elkezdenek kóstoltatni 3-6 hónapos kor között, 6 hónapos korra már "rendes" ételt esznek a gyerekek.

Az említett család gyerekeivel is beszélgettem, egészségesek, egyikük se beteges, szellemileg sincs gond velük. Tehát így, 20-30 éves korukra sem látszik, hogy bármilyen hátrányuk származott volna abból, hogy relatíve rövid ideig voltak anyatejesek.

Az anyuka nővér, apuka is egészségügyi vonalon mozog.

De a tágabb rokonsággal, abrátokkal is megismerkedtünk, ott is ugyanezt láttam.

Ami szintén nagyon szimpatikus volt ott: hatalmas társadalmi élet. Komplett átjáróház a lakás, néha nyílt a bejárati ajtó, bejött valaki, örömködés, kinyitotta a hűtőt, bármit kivehetett, beszélgettek, közben érkeztek még, elmentek - nem nagyon emlékszem olyan időszakra, amikor ne lett volna vendég náluk.

Ez Magyarországon kevésbé divat, itt kínos tervezés van, készülés, egyeztetés.

2013. febr. 20. 06:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!