Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Keresztszülős kérdés. Hány...

Keresztszülős kérdés. Hány gyereknek lehet valaki keresztszülője? Illetve, nektek van keresztszülőtök ( ha igen kik), számotokra fontos -e ez a hagyomány?

Figyelt kérdés

Egy ember hány keresztszülőséget vállalhat? Van valami adott szám, hogy csak egy vagy amennyit elvállal? Mondjuk ha tesóm meg én ugyanazt a párt választjuk keresztszülőnek(és vállalnák mindkettőnket), az úgy szabályos vagy már azt nem vállalhatják, csak egyikünket?

Nem sokat tudok róla és érdekelne:)Köszönöm szépen!

2012. júl. 22. 12:22
 1/9 anonim válasza:
100%

Szia.

Én keresztanyukámnak rajtam kívül még három keresztlánya van, úgyhogy szerintem lehet.:)

2012. júl. 22. 12:30
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Ahányat elvállal. Nekem is 2 keresztlányom van. :)

Az én keresztszüleimet sajnos elég rosszul választották ki, mert pl. keresztanyámat a keresztelőm napján "láttam" utoljára, amire természetesen nem is emlékszem, hiszen pár hetes voltam csak. Mi katolikusok vagyunk, nálunk van bérmakeresztség is, úgyhogy a bérmakeresztanyámmal nagyon jó a kapcsolatom, őt tartom igazi keresztanyámnak.

Viszont az én keresztlányaim nagyon szeretnek, bár nem vagyok vérrokonuk, csak az anyukájuknak vagyok a barátnője, viszont imádom őket és el is kényeztetem őket, hogy őszinte legyek. Megtisztelő érzés, hogy én vagyok a keresztanyjuk, főleg mivel nekem még nincsenek gyerekeim. Egyébként a keresztlányaimnak a keresztapjuk pedig a barátnőm bátyja, neki nincs barátnője, úgyhogy ezért is kért engem fel keresztanyának, na meg persze azért, mert nagyon szeretjük egymást a kicsikkel. :)

2012. júl. 22. 12:42
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Amennyit elvállal.

Amúgy nekem nincsenek keresztszüleim, nem lettem megkeresztelve.

2012. júl. 22. 12:44
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Tudomásom szerint jogilag nem tiltott.

Amit a keresztszülőség ősi eredetéről én tudok, hogy azért választottak és kértek fel egy-egy házaspárt keresztszülőnek, ha a vérszerinti szülőkkel történt valami, akkor a keresztszülők kötelessége volt az árván maradt kereszt-gyereket ugyagy felnevelni, mindennel ellátni, mint a sajátot.

Ezért még az 1900-as évek elején is inkább nagy felelősség, mint "megtiszteltetés" volt felkérni és felvállalni a keresztszülőséget.

És éppen ezért, a felkért családok döntötték el azt, hogy vállalnak-e még a saját gyermekeik mellé egy-két esetleges keresztgyerek felnevelést, tudják-e majd anyagilag bírni, vagy éppen elég lesz a sajátjuk felnevelése.

2012. júl. 22. 12:45
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

A keresztszüleimmel semmilyen kapcsolatom sincs, nem is volt soha. Én is úgy tudom, hogy akármennyi keresztgyermeke lehet az embernek, nem szabályozza törvény.

Nekem egyáltalán nem fontos, nem keresztelték meg az enyéimet, annak ellenére, hogy az egész család tiltakozott (és mellesleg egyikük sem vallásos). Ez egy beavatási szertartás hívő embereknek. Én nem vagyok az, most mit bohóckodjak?

2012. júl. 22. 12:55
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm:) Van itt olyan, aki nem vallásos és úgy választott keresztszülőket a gyermekeinek vagy neki választottak szintén nem vallásos szülők keresztszülőt? Kíváncsi lennék rá, hogy még most is csak a vallásosak választanak-e, ahogy azt elvileg illene, vagy már ez nem igazán számít?!
2012. júl. 22. 13:00
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Én nem vagyok vallásos, és mégis választottak keresztszülőket :)

Mondjuk keresztanyámat kb 15 éve láttam utoljára, baromira tesz a fejemre...:D

keresztapám pedig itt lakik pár utcára tőlem:)

19/L

2012. júl. 22. 13:34
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Most attól függ, hogy kinek mit jelent az, hogy vallásos. Ha azt, hogy hiszek-e Istenben, akkor igen, hiszek. Ha azt, hogy járok-e templomba, akkor nem. Nekünk fontos, de elsősorban szerintem nem a vallás miatt, hanem a gyerekek és köztem lévő kölcsönös szeretet miatt. Jó érzés tud lenni, amikor két kis ragyogó szemű csöppség szalad feléd teli szájú vigyorral a kis pofijukon és kerinek szólítanak, örülnek nekem, mert tudják, hogy számíthatnak rám. Ennyi.
2012. júl. 22. 14:35
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem egy embernek korlátlan számú keresztgyermeke lehet. Az én szüleim nem vallásosak, de ettől függetlenül meg vagyok keresztelve, a kereszt szüleim anyám húga és neki a volt férje. Miután a kereszt szüleim elváltak, a keresztapámat nem is láttam, szóval nálunk nincs olyan komoly jelentősége ennek.
2012. júl. 22. 14:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!