Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mennyire tudsz úgy élni, hogy...

Mennyire tudsz úgy élni, hogy kizárd a társadalmi elvárásokat?

Figyelt kérdés
2012. júl. 16. 17:20
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
100%
Lesz*rom a társadalmi elvárásokat
2012. júl. 16. 22:39
 22/37 anonim ***** válasza:
100%
Én kizárom a társadalmi elvárásokat. Öltözékem, szokásaim, életmódom nem igazodnak a másokéhoz. Szokatlan helyekre járok(indiai zene, kínai mozgáskultúra) Ha megszólnak,nekem csak öröm, mert látom, mennyire önálló tudok lenni, mennyire a magam útját járom. Azért persze jó vagyok az emberekhez, van sok barátom. A jó barátaim nem szólnak meg, mert ők is ugyanúgy függetlenek az elvárásoktól.
2012. júl. 16. 22:40
 23/37 anonim ***** válasza:
100%

hehe. TV-t én sem nézek immáron 4 éve. ha valaki hüledezik, csak annyit mondok neki, h próbáld ki, nem fog hiányozni. a lakásomban még készülék sincs.

házasodni sem fogok, mert teljesen feleslegesnek tartom. nincs nagy rokonságom akiket meghívnék, ha pedig papírt szeretnék aláírni, akkor inkább veszek egy autót, ott több értelme van egy szerződésnek mint egy érzelmi alapokon nyugvó kapcsolatban. ha szeretjük egymást, akkor együtt maradunk, ha nem, szétmegyünk. persze családot, utódokat mindenképpen szeretnék, mert számomra úgy lesz teljes az élet, ha a tudásom, tapasztalataim átadom a gyermekemnek, és akkor sem leszek egyedül a világban, ha mindenki más hátat fordít. természetesen tudom, hogy ehhez úgy kell nevelni a csemetét. igyekezni is fogok.

a munkával nincs bajom, csak az lenne jó, ha találnék egy olyan helyet, ahova jó kedvvel megyek be, csinálhatok valami olyat, amitől az önbecsülésem is, és nem csak a pénztárcám hízik.

a külsőm sem mindennapi, nem is érezném magam jól, ha jókislányosan, kiskosztümben, lófarokba kötött hajjal járkálnék. egyszerűen nem én lennék.

valamilyen szinten követem a normákat, különben csöves lennék a híd alatt, de aminek nincs köze az értékrendemhez, abból inkább kimaradok.

2012. júl. 16. 22:43
 24/37 anonim ***** válasza:
63%
Na, én nem tudom, hogy mennyire tudok úgy élni. Ugyanis ebben a társadalomban nőttem fel, így ne tudom megítélni, hogy mennyire ivódtak belém ezek az elvárások. Persze elsősorban azért végeztem el egy egyetemet, mert érdekelt és mert úgy gondoltam kell egy diploma az érvényesüléshez, illetve leginkább azért dolgozom, hogy pénzt keressek. De nem tudom, hogy ezekben mennyire játszottak, játszanak szerepet a társadalmi elvárások... Ami a szülieim felől sugárzik felém. Akik tök jófejek meg normálisak, szóval nem szűklátókörű maximalisták vagy ilyesmi, de mindig ott dol a kontroll, hogy "mit szól apu, ha nem vesznek fel az egyetemre, ha nem találok melót.." stb. És amin mindez mégjobban kiütközik, az a gyerektéma. 27 éves vagyok, a magánéletem neméppen király. Nem érzek vágyat a gyermekvállalás iránt, de talán csak mert még nem találtam meg az igazit (ha van olyan). Ugyanakkor olyasmiit sem érzek, hogy NEM akarnék gyereket soha. Valószínűbbnek tartom, hogy majd biztos akarni fogok, ha az életem is ennek megfelelően alakul, szóval nyitvahagyom ezt a kérdést.. de bármennyire próbálom, nem tudom függetleníteni magam attól, hogy ha esetleg mégsem akarnék valamiért, a szüleim sokkot kapnának, mert nem lesz unokájuk, és különben is ez az élet rendje, meg az lenne életem legszebb pillanata, meg hogy láthatnám felnőni, az evolúció, meg a társadalom is ettől marad működésben, hogy mindig lesz egy fiatalabb generáció, aki az időseket eltartja.. Ez inkább persze a szüleim véleménye, de valahogy mégis kisugárzik ebből egy társadalmi elvárás, ami mindig ott lesz csöndben a háttérben, és csak reménykedem benne, hogy nem fogok olyan dolgot akarni/nemakarni, ami miatt konfliktusba keverednék.
2012. júl. 16. 23:02
 25/37 anonim ***** válasza:
100%
csak így tudok élni. társadalmi elvárások? nevetségesek. csak és kizárólag a SAJÁT magam által támasztott elvárásoknak vagyok hajlandó "megfelelni"...
2012. júl. 17. 08:12
 26/37 anonim ***** válasza:
80%

Azért aki arról ír, hogy totálisan kizárja a társadalmi elvárásokat: mosakodni azért szoktatok, ugye? :) Ez is egy társadalmi elvárás, hogy valaki tiszta legyen, hiszen kellemetlen szagú emberrel nem szívesen társalogsz, csak a legtöbb embernek (szerencsére) ez magától értetődő. Ilyen a fogmosás, az, hogy ruhát viselsz. Tetszik egyébként a kérdés, csak néhányan túl szűk rétegben gondolkodtak ezzel kapcsolatban. Szerintem senki sem tud úgy élni, hogy konkrétan minden ilyet kizár, ez annál összetettebb fogalom. Viszont sokan írták azt, hogy a társadalmi elvárások kizárása abban nyilvánul meg, hogy otthon maradnak a gyermekekkel. Ez nem deviáns, nem is olyan régen még ez volt a norma, a nő feladata otthon lenni, a családot ellátni, nem pedig karriert építeni - ezt az egyenlőséget a modern női nem vívta ki magának. Szerintem annyira még nem elveszett a régi családmodell, nem értem, hogy miért kellene ezért lenézni, vagy kifigurázni a másikat, kinek így, kinek úgy jó.

Én egyébként egyetemre járok, és ha ezt, illetve az ehhez köthető dolgokat nézzük (olyan másik egyetem tanulójával vagyok együtt, ami a korlátolt társai körében szinte szentségtörés), a társadalmi elvárások ezen szegmensét nem kifejezetten teljesítem, nem leszek mérnök, sem orvos, de engem az ilyen mélységű beleavatkozások sosem tudtak meghatni, a tanácsot meghallgatom, de tudom, hogy mit szeretnék kezdeni magammal.

2012. júl. 17. 10:38
 27/37 anonim ***** válasza:
100%
pusztán azért mosakodni, mert a társadalom netán büdösnek titulál, nem szoktam.... és elég ostoba az, aki csak azért fürdik, mert a Jóska bácsi vagy a buszsofőr, el ne ájuljon a szagoktól...
2012. júl. 17. 12:13
 28/37 anonim ***** válasza:
100%
szerintem ez a te döntésed. ha megtehetitek anyagilag és a párodnak sincs ellene kifogása, akkor miért ne?
2012. júl. 17. 12:25
 29/37 anonim ***** válasza:
100%

"elvárásokat: mosakodni azért szoktatok, ugye? :) Ez is egy társadalmi elvárás, hogy valaki tiszta legyen, hiszen kellemetlen szagú emberrel nem szívesen társalogsz, csak a legtöbb embernek (szerencsére) ez magától értetődő. Ilyen a fogmosás, az, hogy ruhát viselsz."

Soha nem jutott még eszembe, hogy azért fürödjek, mossak fogat, vagy öltözzek fel, mert azt egy ember vagy egy társadalom elvárja. Bár tény, hogy az ember a nagy melegben jobban érezné magát mondjuk meztelenül az utcán, de azt hiszem nem a vélemények tartanának vissza ettől.

2012. júl. 17. 13:06
 30/37 anonim ***** válasza:
100%
Én azért mosakszok mert attól jól érzem magam, és hogy ne legyek beteg. A fogam is azért mosom, hogy aztán ne kelljen fogorvoshoz menni... Nem azért mert mások mit gondolnak. Csomóan vannak akik nem mosakodnak, szóval nem hinném, hogy olyen nehéz lenne kizárni akár alapvető elvárásokat is.
2012. júl. 17. 13:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!