Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » 18. életév betöltése, hogyan...

18. életév betöltése, hogyan tudnék eljönni otthonról. Jogi következmények, ha nem engednek el a szüleim?

Figyelt kérdés
Olyan gondom lenne, hogy hamarosan betöltöm a 18. életévemet és mindenféleképpen el szeretnék itthonról költözni ( a hely is megvan hova, de a szüleim megmondták, hogy ha kell 20 éves koromig bezárnak a szobámba, mert nem mehetek innen sehova. Jogilag ez hogyan megoldható? Hallottam már olyanról, hogy ha nem engednek el, vagy hazarángatnak az személyi szabadság korlátozása. De mit lehet ez esetbe tenni? Szép szóval nem fogok tudni itthonról eljönni. D.
2012. júl. 6. 13:07
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

Aznap, hogy betöltöd a 18-at fogod magad és lelépsz. Legfeljebb eltűntként kerestethetnek, megtalálnak a rendőrök, megmondod, hogy köszönöd jól vagy, de nem óhajtasz a szüleiddel kapcsolatba lépni. Semmit nem tehetnek.

Mielőtt lépnél, ülj le gondolkodni. Nem olyan jó ötlet ám amire készülsz.

2012. júl. 6. 13:10
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
Ne zárd le a visszautat. Mondd a szüleidnek, hogy csak ki akarod próbálni, milyen külön élni, és önmagadat eltartani.Ha még sem jönne össze, legyen hová visszaköltöznöd.
2012. júl. 6. 13:14
 3/21 anonim ***** válasza:
100%
Amint betöltötted onnantól kezdve azt csinálsz amit akarsz . Tehát nem tarthatnak otthon 20 éves korodig . De addig ne menj el otthonról amíg nincsen munkád mert kicsi az esélye hogy sokáig eltudnád magad tartani munka nélkül .
2012. júl. 6. 13:15
 4/21 A kérdező kommentje:
Azt is tudják, hogy hova mennék. Bújkálni meg nem akarok, egyszerűen csak máshova szeretnék menni.Ha lelépnék csak úgy, egyből tudnák, hogy hova megyek oda jönnének és hazarángatnának, ezt nem szeretném. Az, meg hogy leüljek velük és megbeszéljük a dolgot, lehetetlen, mert akárhányszor próbáltam csak rosszabb lett a helyzet.
2012. júl. 6. 13:18
 5/21 A kérdező kommentje:
Nem egyedül élnék, a barátommal aki rendesen dolgozik. A szüleim attól félnek, hogy leköltöznék a barátomhoz, és nem járnék be az iskolába. Mert nem bíznak a barátomban.
2012. júl. 6. 13:20
 6/21 anonim ***** válasza:
Nem rángathatnak haza. A többit már leírtam.
2012. júl. 6. 13:21
 7/21 anonim ***** válasza:
100%
Onnantól hogy a 18-at betöltötted, már felnőttként is kell viselkedned, tehát ne tipródj azon, hogy mi lesz. Összepakolsz, és elmész, mert semmit nem tehetnek. Ha pedig korlátozni akarnak, akkor rendőrt hívsz.
2012. júl. 6. 13:22
 8/21 A kérdező kommentje:
Én csak attól félek, hogy utánam jön, és balhézni fog, betöri a háznak az ajtaját..megveri a barátom, esetleg engem. (mert megmondta eltöri kezem lábam, ha elmegyek, hogy máskor eszembe ne jusson ) Én csak ettől félek.
2012. júl. 6. 13:27
 9/21 anonim ***** válasza:
100%
Nem törheti rád az ajtót mert az szándékos károkozásnak ha megveri a barátodat akkor testi sértés miatt fel lehet jelenteni . Nem ismerem a szüleidet de szerintem csak azért mondták hogy megvédjenek és nem hinném hogy komolyan gondolták de te ismered őket hogy képesek lennének-e.
2012. júl. 6. 13:30
 10/21 anonim ***** válasza:
68%

A hazarángatás, barátod megverése stb. már mind büntetőjogi tényállás elég súlyos jogkövetkezményekkel. Lehet, hogy ők ezt nem fogják fel, ami elég gáz, de semmit sem tehetnek ellene akkor sem, mivel a nagykorúvá válásoddal a szülők szülői felügyeleti joga megszűnik, vagyis oda mész, ahová akarsz.

Ugyanakkor valóban célszerű lenne nem felégetni minden hidat magad mögött, mert mi van, ha a barátoddal összebalhéztok, megcsal vagy akármi, egy szép napon kirak, akkor hová fogsz menni, ha haza már nem mehetsz? A híd alá? Ezt végig kell gondolni, mert most még ugyan nem álltok úgy, de semmi sem zárható ki, és akkor már késő lesz.

2012. júl. 6. 13:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!