Megszólt a nagynéném hogy tehetségtelen senki vagyok mert nem találok munkát. Hogy mondjam meg hogy nem az én hibám?
Hónapok óta nem találok semmit, igaz nincs szakmai tapasztalatom, így meg nehéz, de 21 évesen frissen kiszállva az iskolapadból hogy legyen 2-5 éves tapasztalatom? De ő csak azt látja hogy nem találok, és azt mondta az én hibám....
Már arra is gondoltam hogy elküldeném az önéletrajzomat a környező multikhoz, gyárakhoz. De nincs náluk meghirdetett állás csak diplomás mérnököket keresnek meg vezetőket. De attól még írhatok nekik? Mit kellene írni ha adminisztrációs állás érdekelne?
A nagynénéd még abban a korban volt 21 éves, hogy mindenkit felvettek dolgozni, rengetegen az első munkahelyükről mentek nyugdíjba. Ma már nem ilyen a világ. Ne foglalkozz vele.
A másik: ha nem tudod, hogy kinek írod a levelet, akkor a "Tisztelt Asszonyom/Uram!" megszólítás szerepeljen, a Tisztelt Cím!-et a levélben szokás írni ("Ezúton kérem a T. Címet, hogy...").
Elég kevés információm van a helyzetedről, ezért próbálok óvatosan fogalmazni.
Egyfelől pocsék a jelenlegi gazdasági helyzet, ezért nehéz elhelyezkedni. És minél kisebb a tudása valakinek, annál nehezebb.
Viszont abban igaza lehet a nagynénédnek, hogy elég sok ember van, aki:
- nem olyan szakmát/egyetemen tanult, amire kereslet van
- nem tanult nyelveket
- nincs tapasztalata, mert nem végzett el szakmai gyakorlatot, amikor lehetett volna, vagy más szakmában dolgozott
- semmilyen szakmai kapcsolata, ismeretsége (nem protekció!) nincs
- stb…
Én másfél éve kerültem ki az egyetemről, és nagyon gyorsan találtam állást, igaz, addigra nekem a fentiek közül mind megvolt, közben mások meg szenvednek. Nem tudom, hogy a te esetedben mi a helyzet, de nézd meg, hogy mit tudsz javítani a saját versenyképességeden, és tegyél érte. Addig is leveleket küldjed szét a cégeknek (nem csak multiknak!), kezdj el valamilyen civil tevékenységet végezni (a cégek is jobban szeretik, ha azt látják, hogy nem otthon ültél, hanem valamit végeztél – sok mindenre lehet ebből következtetni), stb…
Sok szerencsét!
Al bácsi
Adminisztrációban ne is reménykedj! Ha nincs hozzá semmilyen végzettséged, akkor veszett ügy.
Én is másfél évig kerestem ilyen állást, de mindenhova kellett valami plusz végzettség (XY ügyintéző, irodavezető, bérszámfejtő...stb) és legalább középfokú angol nyelvismeret szóban és írásban egyaránt. De sok helyre még ez is kevés.
Önmagában az "adminisztrátor" munkakör nem is létezik, mert minden ún. adminisztrátor legalább 3 munkakört végez a munkahelyén.
Szóval nagyon nehéz.
De adogasd be az önéletrajzodat mindenhova, ha van hirdetés, ha nincs. Én is ezt csinálom, elküldöm nekik. Még akkor is, ha tapasztalatot kérnek.
Egyébként elvégeztem a tb-ügyintéző és bérszámfejtő tanfolyamot is, és most már sokkal több helyről kapok visszajelzést. Állásinterjúkra is elkezdtem végre járni, mert legalább már behívnak.
Szóval 0 végzettséggel szinte lehetetlen irodai munkát találni, erre készülj föl. :(
15:53! Én sem annak szántam, tudom, hogy vannak ilyen helyek. És az is tiszta, hogy az iskolai gyakorlat sokszor nem egyenlő a való életben szerzett gyakorlattal. És nem is állítottam, hogy könnyű (az, hogy nekem könnyen ment, sok év felkészülés eredménye volt), de szerintem nem is lehetetlen.
Csak a gyakori tapasztalatomat mondom el, miszerint az emberek nem látják még, hogy működik alapvetően a munkaerőpiac: munka mindig van, csak az adott egyén nem felel meg a feltételeknek. Ha valakinek ez nem tetszik, változtatni kell rajta, és egy időn belül menni fog a dolog – csak előre kell gondolkozni. Egy-két évvel előre már nagyjából tudja az ember, hogy mit szeretne, és ez még elég idő arra, hogy tegyen is érte. Ha valaki a suliból kikerülve kezd el gondolkozni azon, hogy „na akkor most mi legyen?”, az már réges-régen rossz.
Kicsi az esélye, hogy a kérdező gyerekkorában azt mondta, hogy ő „adminisztrátor” akar lenni, ha nagy lesz – persze nem zárom ezt ki. De miért nem ment már el diák korában gyakorlatra (gyakornokokat a törvényi szabályozások miatt könnyebben vesznek fel a cégek, ráadásul a pályakezdős pozíciókat is gyakran velük töltik fel)? Nyelveket beszél? Ha nem, miért nem tanult? Milyen végzettsége van? Miért ezt végezte el? Sok-sok olyan kérdés, amire a választ nem tudjuk – ezért is próbáltam óvatosan fogalmazni. Mert nem biztos, hogy a kérdező eredeti kijelentése, miszerint „nem az ő hibája”, igaz.
Köszönöm a válaszaitokat.
80%-os nagyon jó a levél amit írtál, neked extra köszönet ;)
De egyébként van szakmám, ugye érettségim van, és egy OKJ-m: kereskedelmi menedzser. Mondjuk nem tudom ott szúrtam-e el az eddigi pályázásoknál, hogy pl mikor árufeltöltőnek jelentkeztem, akkor is bele volt írva hogy van nekem ez a papírom, vagy mikor bolti eladónak. És lehet ez magas képzettség ahhoz...(Jó, tudom hogy nem magas, meg kitörölhetem vele, de magasabb mint egy sima érettségi. Még mielőtt...)
SZVSZ mondd meg a nagynénédnek, hogy hát nem lehet mindenki olyan TEHETSÉGES SENKI, mint ő...
ÜdV
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!