Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Boldogtalan vagyok, de félek...

Boldogtalan vagyok, de félek változtatni. Mit kellene tennem?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Elég bonyolult a dolog, köszönöm annak aki végigolvassa és tud segíteni!

A problémám a következő: 16 éves fiú vagyok és egy kéttannyelvű középiskolai osztályba járok. Ez alapjában jó lenne, mert 5. év végére (ez volt a 0. évem) ugye elvileg lenne 2 felsőfokúm (német + angol) illetve szakmai ,,alapozásom" idegenforgalomból, de ez nem ér fel egy szakmával ha jól tudom.

A gond csak az, hogy nem érzem magam jól itt. Jó tanuló vagyok, soha nem voltam problémás gyerek, a tanáraimmal jól kijövök. De 2 fő problémám van: az osztályfőnököm és a matek.

Az osztályfőnökömmel egyszerűen nem tudok ,,azonosulni". Gyűlölöm. Tipikusan az az ember, akinek semmi sem jó, bunkón viselkedik, folyamatosan szidja az egész osztályt (egyáltalán nem szokott probléma lenni velünk) és egyszerűen elegem van belőle. Semmilyen ügyben nem merek szinte hozzáfordulni mert félek tőle hogy majd elküld a francba, meg hogy nem érdekli oldjam meg magam. Szóval utálom, és nem akarom még 4 évig elviselni. Csak miatta hagynám itt az egész osztályt (v akár a sulit is), az osztálytársakkal, tanárokkal nincs igazán bajom.

A másik probléma a matek, amiből félévkor megbuktam és most év végén is csak 1,75el alulról értem el a kettest. Soha nem voltam jó belőle, de itt sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek rá mint ahogy azt nekem tavaly mondták meg írták felvételikor. És a matek itt azért probléma, mert a másik suli, ahova át akarnék menni, az kereskedelmi iskola, és ott ugye kell. Volt évfolyamtársam oda jár, ő előkészítős osztályba, de teljesen más felfogással mint ami nálunk van. Elmondása szerint sokkal kevesebb órájuk van, a tanárokra nem a ,,lesz*rom" mentalitás a jellemző mint itt a nagy részükre, hanem segítőkészek. Sokkal kevesebb órájuk van és sokkal lazább az egész. Valószínűleg átvennének mert már megvan a középfokúm németből, de a matek akkor is zavaró lenne. Habár nem hiszem, hogy ott nehezebb lenne mint itt, mert matektanárhoz mindkét helyen járnom kellene...

Tekintve, hogy szakközépiskolai osztályról van szó, gimnáziumba, szakiskolába ha menni akarok, akkor ugye a 9.et újra kell járnom mert nekünk ez a 0. év csak a németről szólt és az egyéb tantárgyakból kiesett 1 év. Gimnáziumba nem vágyom, szakmunkásképzőben viszont el tudnám képzelni magam mint szakács v pincér, és ezek a képzések a mostani sulinkban is vannak (tehát elég lenne osztályt váltanom.)

De félek lépni ezügyben. Boldogtalan vagyok, soha nem voltam nagyon stabil érzelmileg, de kb. október óta egyre mélyebbre süllyedtem a suli miatt. A családi helyzet itthon rájátszik erre, apám alkoholista, de ezt nem szeretném részletezni. Tehát ez is eléggé lehúzott.

A suliban sikeres vagyok, jó jegyeim vannak, jó vagyok a nyelvből is mert van érzékem hozzá, de mindezek ellenére is utálok ide járni. Olyan dolgok miatt is rajtam csattant az ostor ofőm jóvoltából amikben én sokkal kevésbé voltam benne mint osztálytársaim, és rengetegszer állított be engem lustának és nemtörődömnek, pedig nem egy átalvatlan éjszakám volt mikor edzésről hazaérve egész éjjel a fordításokat írtam és osztálytársaim meg rólam másolták le a nagy részüket egész évben...

Plusz, most nyárra is kaptunk vagy 20 oldalnyi fordítást, de nem vagyok hajlandó megcsinálni, és akkor biztos repülök is ebből az osztályból. Csakhogy érzékeltessem ofőm stílusát: Azt mondta nekünk, hogy jövőre vagy ő megy vagy mi, mert ennyi ostoba rakás szerencsétlenséget egy helyen nem fog elviselni. Simán semmi bajom nem lenne ezzel az osztállyal, ha más lenne az osztályfőnök. De ezt nem tudom tovább elviselni...

Tehát ti mit tennétek a helyemben? Megpróbálnátok egy kereskedelmi suliban bekerülni és bennmaradni (ami viszont csak 13. végére kínál középfokút szóval hozzánk képest elég lassú tempóban, de tekintve hogy nekem ez megvan én a felsőfokra állnék rá ott is) ilyen rossz matekkal és akkor 10.ben folytatni, vagy újrakezdeni egy szakmunkás osztályban 1 éves csúszással?

Anyumnak egész évben mondtam hogy elegem van ebből az osztályból és hogy év végén v. jövőre itt akarom hagyni, de nem vett komolyan (talán épp azért mert túl sokszor mondtam..) De őt meg tudnám győzni ha lenne egy biztos elképzelésem, csak nem tudok dönteni. Ofőm mindig azt hajtja, hogy ez egy ,,elit" képzés, nem muszáj idejárni, lehet menni máshova. Hát ha az ,,elit" képzés ezzel jár, én azt hiszem, nem kérek belőle...

Remélem érthető a megfogalmazás, és sajnálom hogy ilyen hosszúra sikeredett, de ez számomra egy eléggé összetett probléma és egy hatalmas dilemma. És tényleg nem tudom mit csináljak... :(

Nagyon köszönöm előre is a segítségeteket!

16/F.

2012. jún. 22. 19:25
 1/7 anonim válasza:

Az látszik, hogy nem vagy egy buta gyerek, ezért szerintem a szakmunkást felejtsd el. Többre vagy hivatott, hogy picér vagy szakács legyél. Mondom úgy hogy semmi bajom a pincérekkel és szakácsokkal. A keri jól hangzik és gyúrjad a matekot. Érettségi után meg próbálkozz fősulival.

Az osztályfőnök meg elmehet a p*csába. Gondolom egy idióta barom volt, aki azért lett tanár, mert csak oda vették föl. Ne foglalkozz vele. A tanáraid közül csak van olyan aki komolyan veszi a hivatását. Vele és anyukáddal próbáljatok meg vmit kitalálni.

Remélem valamennyit tudtam segíteni.

2012. jún. 22. 19:42
 2/7 A kérdező kommentje:

19:42: Köszönöm a válaszodat! Igazából ha arról lenne szó akkor ezt mi anyummal ketten is meg tudnánk lépni, de viszont jó ötletnek hangzik egy tanáromat is megkérdezni, a töritanáromban pl. teljesen megbízok, ha mondjuk ő lenne az ofőnk akkor szeretnék is ide járni. És az egészben az a legrosszabb, hogy a következő 9. osztálynak ő lesz az osztályfőnöke. Gondoltam arra is hogy akkor direkt 1 osztállyal visszább rakatom magam, de nem tudom megérné e ugyanezt még egyszer végigszenvedni, meg akkor előrébb sem lennék semmivel sem mert azt a célt amire ez a nulladik évet kitalálták (tehát a középfokút megszerezni) már elértem.

Ezt ne vedd sértésnek, egyáltalán nem Miattad mondom, hanem mert ez a tapasztalatom: Amint egyre közelebb kerültem a felvételihez (tehát 7.ben), mindenki hajtogatta hogy nekem gimnázium vagy hasonló kaliberű képzés való, és én egyet is értettem velük mert a matekot leszámítva valóban mindenből 4-5ös voltam és bíztam magamban ilyen téren, hogy képes lennék egy erős gimnáziumot is kijárni. Tehát gimnáziumokat ajánlgattak, meghogy majd 10 év múlva 3 diplomám lesz meg 500ezres fizetésem meg minden egyéb. Én úgy voltam vele hogy na igen, ezekért megéri megszenvedni. A 2 felsőfokú ígérete miatt változtattam meg a felvételi sorrendet, tehát első helyre rakattam ezt a kéttannyelvű osztályt és csak 2.nak jelöltem meg humán gimnáziumot.

De ezalatt az év alatt minden megváltozott. Most már nem tudok úgy gondolni ezekre a dolgokra, mint tavaly vagy azelőtt. Úgy vagyok vele, hogy hiába lesz 2 felsőfokúm meg diplomám meg minden egyebem, hogyha nem érzem magam boldognak. Erre itt jöttem rá: Örülhetnék magamnak hogy sikerült, megszereztem a középfokúmat 1 év intenzív képzés által, egy problémával kevesebb. De semmi örömöt nem okoz nekem hogy van 1 papírom arról hogy tudok beszélni.

Szerintem ha szakácsnak vagy pincérnek mennék át, szeretném is csinálni azt amit amúgy is muszáj. Lehet, hogy ,,csak" egy szakmám lesz, de valahogy már nem tudok hinni az üresnek hangzó ígéretekben. És ha sikerülne is elérnem, hogy huszonegynéhány évesen 2 diplomával meg nyelvvizsgával rendelkezem, mire mennék vele, ha az egészet megutáltatta velem az osztályfőnököm és szenvedésként gondolnék vissza a középiskolai éveimre? (Meg talán az egyetemi évekre is..)

Ne érts félre, szeretnék én főiskolára járni meg jó képzéssel rendelkezni, de nem ilyen módon, mint ahogy azt itt tanítják. Szerintem ennyit nem ér...

2012. jún. 22. 20:03
 3/7 anonim válasza:

Szia!:)

Na hát kezdjük sorban. Az osztályfőnökkel. Ha nem csak neked van bajod vele akkor az osztály nyújthat be kérvényt a leváltására. Megfelelő indokok mellett és a szülők segítségével el lehet intézni. (vagy az iskola/osztály váltás ugye)

A másik, hogy ha jobban belegondolok szerintem mialatt te ezt leírtad meg is fejtetted kicsit a dolgot. Azt, hogy mit is szeretnél.. a suliváltás felé húz a szíved;) Na de szerintem is..te okosabbnak tűnsz mint hogy ilyet végezz.

De ha még is ez a szíved vágya inkább ajánlatos lenne elmenned tanulni külföldre. Különböző szervezetek egy évig ingyen tanulást biztosítanak kint (általában 11-12 évfolyamosoknak) és ahogy látom van érzéked a nyelvhez szóval szerintem kockáztass. Mehetsz olyan suliba is kinn ahol szakmát tanulsz. Nem csak azt tanulod amit úgy érzed szeretnél hanem a nyelvet is fejlesztenéd:)

A matek..a matek az nagy dilemma tényleg. Van akinek van érzéke hozzá, van akinek nincs. Ezt meg kell érteni. De ha ígyis úgyis matek tanárhoz kell járnod akkor valószínűleg mindegy hogy hol vagy..

Szóval szerintem megcsinálhatod azt, hogy átmész másik osztályba/suliba elvégzed és kimész kicsit tanulni (Bécsről hallottam ahol olcsó a diákélet és biztos van szakmai képzés akár cukrászról, akár szakácsról, pincérről lenne szó). Elszakadhatsz az otthoni körülményektől kicsit.. Vagy évközbe egy szervezet segítségével nézed meg mi a helyzet máshol.

Itthon akarsz maradni? akkor meg ne félj a lépéstőé. Légy boldog.:)

Én azért vetettem fel a külföldi dolgot mert így a vágyaid és a nyelvi tudásod összeegyeztethető és ráadásul anyagiakban sem járnál rosszul.;) elszakadsz kicsit, támogathatod az itthon lévőket, ilyenek.

(csak azért mert ha tudnék nyelvet ezt csinálnám)

Remélem tudtál valamit ezzel a válasszal kezdeni.. Hajrá!! Szurkolok!

2012. jún. 22. 20:05
 4/7 anonim ***** válasza:
Ofőt leváltani nem lehet ha összefognátok? A matekot meg nyomatnád jobban. Okos gyermek vagy, ez a suli jó neked vagy max a keri. De nem cseszném el az életem egy barom tanár miatt!!! Igazgatóval nem lehet beszélni a gondodról?
2012. jún. 22. 20:11
 5/7 A kérdező kommentje:

Gondoltam én is a leváltásra, de ofőm szerintem nem tud erről a hatalmas gyűlöletről amit felé érzek. Tekintve, hogy belém nevelték (vagyis igazából csak anyum..), hogy meg kell adni a tiszteletet és nem visszabeszélni, ezért ha ofőmnek baja volt velem vagy kiosztott és egyebek, akkor azt is tűrtem mert hát bennem volt hogy ő a tanár és igazat kell adni neki, még ha úgy is beszél velem mint a kutyával. De belül utáltam és utálom most is. A leváltással az a baj, hogy az egész osztály nem lenne benne. A legtöbben azért, mert félnek attól, hogyha nem sikerül akkor aztán megnézhetjük magunkat... Nem akarok rosszat mondani senkiről sem, de sajnos az osztály fele kb. olyan mint a birkanyáj, mindig csak arra húz amerre a többség vagy amit 1-2 magabiztosabb osztálytársam elhitet velük. De nem akarok rosszat mondani róluk, csak ez a ,,csordaszellem" tényleg jelen van. Az osztály másik fele pedig ilyen téren megoszlik: Vannak akik lényegében egyetértenek velem, vannak akiket úgy nem érdekel az egész és van aki bírja ofőnket. Hát én megértem őket is, de az hogy valakinek bejön ha semmibe veszik és hasonlók.. Nem tudom. Valószínűleg egy efféle leváltós kísérlet nem járna sikerrel, már csak azért is mert akinek baja van az ofővel az többnyire iskola és/vagy osztályváltáson gondolkodik hasonlóan mint én, és nem akar összetűzésbe keveredni vele.

Nem tudom, mennyire jön át így a stílusa az osztályfőnökömnek, de nem egy lány sírt már miatta, mikor le lettek ribancozva meg egyebek, mindezt mondjuk olyan dolgokért mint egy fordításban elkövetett hiba.. Tehát ilyen az ember (mellesleg nő.)

2012. jún. 22. 20:23
 6/7 A kérdező kommentje:
Meg azért kicsit félek is, hogy pl. a kereskedelmi suliban nehezen menne a beilleszkedés, hiszen ők már ismerik egymást, aztán ki tudja hogy befogadnának e engem is... A szakiskolai osztályok amik szóba jöhetnek viszont ugye 9.esek lennének tehát a többiek ugyanúgy nem ismernék egymást sem.
2012. jún. 22. 20:39
 7/7 anonim ***** válasza:

Neeee,ne menj át.

Gondold el,mekkora előny lesz felvételi jelentkezésnél,hogy lesz két felsőd.Egyikből leemeltszintűzöl és megkapod az összes létező pluszpontot.

Matekból menj különórára.Én is mindig mindenből ötös voltam, a matek érettségim meg egy ponton múlt,hogy nem lett kettes. Mégis az egyik legjobb egyetemre járok.

Utálod,na hát...biztos nem te vagy az egyetlen a világon.

Ki lehet bírni.

kereskedelmibe semmiképp nem mennék. Legalábbis,ami nálunk volt,amit én ismerek,oda jár a vidék legjava......

Maradnék és tűrnék. :)

Kitartást!

2012. jún. 27. 18:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!