Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi történik anyámmal?

Mi történik anyámmal?

Figyelt kérdés

Édesanyám kezd nagyon furán viselkedni mostanában, és szeretnék neki segíteni, csak az a baj, hogy nem tudom, hogy hogyan tehetném.

A történethez hozzátartozik, hogy anyu anyja kb. egy éve halt meg. Nagyanyámról azt kell tudni, hogy egy kiállhatatlan, erőszakos nő volt. Csak hogy egy példát hozzak a viselkedésére: az aknamunkájának köszönhetően anyám és a bátyja évekig nem beszéltek egymással, nagyanyámat az 5 unokája közül szinte senki sem látogatta, mert nagyjából másfél órát bírt ki velünk, utána közölte, hogy menjünk haza. Lehet, hogy kegyetlenül hangzik, de igazából senki sem gyászolta igazán, amikor meghalt.

Igazából a családtagok kapcsolata is sokkal jobb lett. Például anyum és a bátyja kibékültek egymással, jobban összejárunk az unokatestvérekkel. Anya is tök boldognak tűnt, hogy végre igazi családként működünk.

Viszont mostanában észrevettük (főleg én és apám), hogy valami nem stimmel anyámmal. Konkrétan anya kezdi magára ölteni nagyanyám szokásait, pedig ez egy-két hónappal ezelőttig nem volt jellemző rá. Eleinte apróságok, például elkezdte ugyanúgy tördelni a kezét, ugyanúgy ül, elkezdett csámcsogni (!), ugyanazokat a kifejezéseket használja. A reakciói is kezdenek nagyon hasonlítani nagyanyáméra, mindenben a rosszindulatot látja, a humora gyakorlatilag eltűnt. A hangulata is elég nyomott, nagyanyámra volt jellemző, hogy állandóan sötét szobában ült, most anyám is átvette ezt a szokását. Ráadásul gyakran előfordul vele, hogy mesél neki az ember valamit, és egyszer csak egy tök más témával félbeszakítja, és magyarázni kezdi a kis dolgait. Mintha nem is figyelne, vagy mintha egy saját kis világa lenne, vagy nem tudom. Apám már gyakorlatilag képtelen vele kommunikálni, mert anyámnak egy jó szava sincs hozzá. Mi a fene van vele? vagy hogy segíthetnék rajta? Így dolgozza fel a gyászt?

Ja, anyum amúgy 56 éves.

23/N

2012. jún. 20. 22:20
 1/4 anonim ***** válasza:
Anyukád "családterápiára" szorul még úgy is, hogy a nagymama már meghalt. Nem tudom pontosan elmagyarázni, mi a baja, de ez néha előfordul. Szerintem mindenképpen szükség van speciális segítségre!
2012. jún. 20. 22:32
 2/4 anonim ***** válasza:
Szerintem nem a háta mögött kell "mesterkedni" hanem leüllni vele és elmagyarázni neki mindezt amit leírtál és megkérdezni szépen hogy mi a baja vagy mi jött rá
2012. jún. 20. 22:47
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Terápiára nem hiszem, hogy el lehetne vinni, mert anyám az a típus, aki senkivel sem beszél a problémáiról. Én a gyereke vagyok, de gyakran hetekbe telik megtudnom róla fontos dolgokat, pl. sokáig nem tudtam, hogy nagyon fájnak az ízületei, és gyógyszert szed rá.

A felvetést megpróbálom, csak az a baj, hogy elég kevés dolgot lehet vele mostanában megbeszélni, a legártatlanabb kérdésre is támadóan reagál. Pl. kérdeztem tőle egyik nap, hogy "mit csinálsz"? (Kint volta kertben.) Erre jött a válasz, hogy "Mi közöd hozzá?!" De majd megpróbálom viccesen előadni a dolgot. Csak félek, sértődés lesz belőle, és még jobban magába fordul.

2012. jún. 20. 22:58
 4/4 Dottorre ***** válasza:
Mindenképpen el kellene vinni pszichológushoz, valószínűleg ki van merülve, és kezd picit belekattanni a hétköznapokba. Próbáljátok meg rábeszélni, mert ennél már csak rosszabb lesz.
2012. jún. 21. 13:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!