Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Keresztelőre milyen tortát...

Keresztelőre milyen tortát rendeljek? És a papnak mit vigyek ajándékba?

Figyelt kérdés
2009. júl. 2. 11:47
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Én falun élek, voltam már "régimódibb" keresztelőn, és újabban is, igazából nem sok különbség volt a kettő között. Régi módin a sütis módszer volt egy szép tálcányi saját készítésű rafaellót vitt a fiatal anyuka, és egy kreatív, saját kézzel készített köszönő kártyát, amibe a keresztelő pénzt tette. (A modernebb is hasonló volt, csak itt elmaradt a süti, csak egy borítékot kapott a pap). Mivel ugye egy keresztelőn fehér a tisztaság jele, fehér ruhában van a pici, és jobb esetben fehér virágok díszítenek mindent, fehér gyertyát kaptok stb, ezért ha kicsit maradibb keresztelő lesz, maradi rokonokkal, akkor fehér tortát csináltatnék (a bele tök mindegy milyen). Ha az egész család, és összes vendég modern, akik nem nézik rossz szemmel, hogy "csilli villi" minden, akkor lehet kicsit merészebb, figurás, színes, ami már lehet a babának is tetszik! :) Kereszt alakút semmiféleképpen nem csináltatnék, az nekem kicsit morbid. Ha bemész egy cukrászdába esetleg meg is kérdezheted, hogy van e valamilyen, amit ilyen eseményekre gyakrabban visznek. A mi családunk édes szájú ugyan, de a torták nem a kedvenceink, így ha rendelünk, akkor mi mindenképpen fekete erdő vagy nyáron hatalmas jégkrémtortát szoktunk. Édes, de nem annyira tömény, és gyorsan fogy, nem kell attól félni hogy ránk romlik. :)
2009. júl. 2. 15:05
 12/16 anonim ***** válasza:
?? Mi az hogy keresztelő pénz??? Nálunk a pap azzal kezdte, hogy a keresztség mindenkinek kiszolgáltatható és ingyenes. Aki akar, ott a persely a bejáratnál, oda dobja, köszönik. Ajándékot sem kapott a pap, csak egy szívből jövő köszönömöt. Itt nem szokás. A torta sem.
2009. júl. 2. 17:02
 13/16 anonim ***** válasza:

Általában az egyházadót ilyenkor hajtják be, de sok helyen kérnek ilyenekért pénzt. Temetés pénz, keresztelő pénz. Nem sok, csak pár ezer ft jelképes összeg, deaz egyházadót tényleg keményen bevasalják ha előtte nem fizette az ember, pedig oda tartozik :S

A torta pedig gondolom már családi ügy, egy kis nasi a keresztelő ebéd vagy vacsi után :)

2009. júl. 2. 17:35
 14/16 anonim ***** válasza:
A keresztelőért nem kell fizetni, csak az esküvőnél és a temetésnél van úgynevezett stóladíj. Az egyházadót pedig nem "behajtják", hanem teljesen jogosan kérik, hiszen egy közösség tagja lesz a gyerek, így ha valahova tartozom, akkor annak a költségeihez is hozzájárulok. Az egyházadó a legtöbb helyen (katolikus egyházat tudom) 1500 ft EGY ÉVRE, azért ez talán nem olyan nagy költség, pláne úgy, hogy a keresztelőért nem kell fizetni, borítékot pedig szintén nem kell adni.
2009. júl. 2. 17:47
 15/16 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok: Ha a pap a keresztelőért pénzt kér, akkor azt teljesen szabályellenesen teszi. Mondhatja, hogy adHATTOK a templom javára, de ez teljesen önkéntes, a keresztelőtől független. A fizetés soha nem lehet feltétele a keresztelőnek. Ajándékot egy pap sem vár el, max. egy tányér süti jólesik neki, de ennél nagyobb értéket teljesen felesleges.
2009. júl. 2. 17:50
 16/16 A kérdező kommentje:
Köszi-köszi. Akkor maradok a sütinél, torta meg majd lesz valamilyen, talán mesés.
2009. júl. 2. 18:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!