Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Megbuktam a vizsgán, emiatt...

Megbuktam a vizsgán, emiatt ebben az évben már kizártak. Hogyan oldjam meg otthon hogy ne legyen már balhé?

Figyelt kérdés

27 éves vagyok és most felvételiztem az egyetemre. A zeneire, viszont most sajnos megbuktam az alk. vizsgán. Emiatt már hangszeren nem bizonyíthatok és nagyon ki vagyok borulva emiatt. A családom amúgy se támogatja, hogy ilyen irányban tanuljak és a következő évi próbálkozástól már el akarnak tiltani. Én viszont nem akarok erről lemondani, mert hangszeren úgy érzem, hogy tehetséges lennék, csak annyi baj van, hogy ez a k.va elméleti rész nehezebben megy és énekelni meg egyáltalán nem tudok. Sajnos a szóbeli résznél buktam el ezzel.

Most emiatt várnom kell megint egy évet a jövő évig...s akkor már 28 évesen fogok felvételizni. Engem is nagyon bánt, hogy nálam 10 évvel fiatalabbak tanulnak ott én meg leszek az öreglány, de hát én akkor is a zene miatt megyek meg szeretnék valamit elérni is az életben. Nem akarok takarításból élni.

Azon gondolkodtam, hogy itt hagynék mindent, ha minden kötél szakad és akkor külföldön próbálnám meg. Nem tudom, hogyan mennek kint a dolgok. Hol nem fizetősek a sulik?

Engem már az se érdekel, hogy 28 éves leszek akkor és ha emiatt nem lesz családom, se gyerekem. Nekem csak a zene számít!

Előre is köszönöm a segítséget!

2012. jún. 5. 08:17
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Jobb lenne ha elszakadnál a szüleidtől!Mi az, hogy 27 évesen tiltani akarnak? Elvégre nem drogozni és bűnözni akarsz!!! Menj ki egy évig külföldre,aztán visszajössz felvételizni! Lehet amíg külföldön vagy,tudsz tájékozódni és az adott országban megnyersz egy jónevű suliban egy felvételit!
2012. jún. 5. 09:11
 12/18 anonim ***** válasza:
Tök jó amúgy én imádtam zenélni,de 5év után abba kellett hagynom a szolfézs miatt az egészet.Fuvolázni hallás alapján tanultam,imádtam a fuvolatanárnőm,de a szolféz tanár állandóan buktatni akart.Ennyit ért 5év zenesuli(még zeneoviba is jártam)....Mire megkaptam a sulitól a fuvolát kedvezménnyel adhattam is vissza....
2012. jún. 5. 09:13
 13/18 anonim ***** válasza:
74%

És mit csináltál 27 éves korodig?

Ennyi idő alatt lehetne már két diplomád, de minimum egy szakmád, és akkor nem kéne azon keseregni, h takarítónő leszel. Hozzáteszem, a zenélésből egy igen szűk réteg tud csak úgy megélni, h saját magát tartja el, és mást nem kell mellette csinálnia. Tehát ha szerzel egy zeneművészeti diplomát, még mindig ott vagy, ahol a part szakad.

És nem rosszindulatból, de megértem a családodat. Itt vagy 27 évesen, gyakorlatilag semmit nem tudsz felmutatni, aminek a való élethez egy minimális köze is lenne. Megkockáztatom, h dolgozni sem nagyon szoktál, így az otthoni költségekből sem veszed ki a részed, nekem is kicsit elegem lenne abból, h a felnőtt, egészséges gyerekemet én tartom el...

És még valami: én azt szoktam mondani, h a céljainkért küzdeni kell, de ha valami más annyira nagyon nem megy, azt nem muszáj erőltetni. Ha egyszer (v többször) nem vettek fel, feltételezem, annak oka van. Lehet arra fogni, h nehéz az elméleti rész, meg nem tudsz énekelni, de ez azt jelenti, h akkor nem vagy oda való. Mert a későbbiekben is nyilván nem csak hangszeres tantárgyaid lennének.

Nem kell lemondanod a zenélésről, de hagyd meg hobbinak, játssz zenekarban, játssz a saját örömödre! És keress magadnak valami olyan célt, ami elérhetőbb, és pénz is keresel vele!

2012. jún. 5. 09:21
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit felelőtlen lehetett az a hangszeres tanár, aki arra biztatott, hogy felvételizz felső/!/oktatásba. Az ilyen magántanárok - az óradíjuk elvesztésének veszélye miatt- dicsérnek felelőtlenül. Hallhattad a Megasztárba jelentkezőket, akik énekeltek, a macskák visítva menekültek a környékről,s a zsűri azon kérdésére, hogy mert ide jönni a jelölt, azt mondták, már évek óta tanárhoz járok, és ő nagyon biztatott. A zsűri meg azt mondta: kérje vissza az eddig ablakon kidobott tandíjat.

Én zeneművészeti főiskolán végeztem fuvola-szolfézs szakon. Mivel a fuvolához elegendő volt 3 év zeneiskola, s jelentkezhettem szakiskolába, soha nem tudtam a hátrányaimat leküzdeni a hegedűsökkel, zongoristákkal szemben, akiknél 7 év volt a kötelező zeneiskolai képzés. Közepes teljesítményt nyújtottam végig, míg fuvolából mindig jeles voltam. Én semmi biztatót nem mondok Neked, mert nem reális a terved a jövőre. Még ha szakiskolába jelentkeznél, és kiváló a hallásod, és hangszereden úgy muzsikálsz, hogy kenterbe vered a tanárt is. De a zenei egyetemen nem hobbiképzés folyik, még ha megfizetnéd sem. Ott kemény követelmények, tantárgyak rendszere van, nincs választhatóság - ott teljesíteni kell.

2012. jún. 5. 09:24
 15/18 anonim ***** válasza:

A zene tanulás körülményeiről nem írtál. Jársz magán tanárhoz vagy valamilyen suliba amibe felkészít vagy magadtól? Ez sokat számít. Én világ életemben zenész lélek voltam, gimiben is ének szakra jártam, 2 hangszeren játszottam stb..Mondjuk én utána más pályára léptem de voltak osztálytársak akik folytatták. A gimiben volt két nagyon jó hírű kórus, és nagyon elismert volt a karvezető egyben énektanárunk, aki mellesleg az egyetemen is tanított. Baromi jó hangunk lett a 4. év végére, de az elméleti tudás elmaradt. A barátnőim csak álltak a felvételin és kamilláztak hogy mi van? A tanár úr elfelejtette őket felkészíteni hisz tudta mi vár ott rájuk. A 4 év után elmentek 5-6 évre egy művészeti suliba azt elvégezték és utána simán felvették őket. Akkor már volt elméleti tudás is a jó hang mellett. Időközben általában a színházban énekelnek.

Amúgy hányszor próbálkoztál már?

2012. jún. 5. 11:50
 16/18 anonim ***** válasza:
Azért az az elméleti rész csak nem olyan vészes. Nem tudom miből áll egy ilyen. De abban teljesen igazuk van, hogy aki nem tud kottát olvasni, az nehogymár bejusson zeneművészeti egyetemre:D
2012. jún. 5. 13:06
 17/18 anonim ***** válasza:
Bizony az elmélet az nem olyan, mint amire általában gondolnak - olvasom, aztán vissza tudok mondani valamit belőle. Az elmélet az is, hogy diktálnak egy dallamot, és te azonnal lejegyzed. Vagy nem is egyszólamút diktálnak, hanem egyszerre akár 4 szólam szól, s te mind a négyet le tudod kottázni. Vagy megadnak biz. funkció - jeleket, és ez alapján neked 4 szólamú kíséretet kell a dallam alá szerkeszteni. Teljesen ismeretlen dallamot azonnal el kell tudni énekelni, de nem veheted kézbe a hangszert, hogy azzal előre pötyögd magadnak. Eléd tesznek egy kétszólamút, az egyik szólamot énekeled, a másikat zongorázod. Szóval ezek kemény feladatok, hosszú évek gyakorlását kívánják meg, nem csak annyi, hogy befenekeled Mozart életrajzát. De inkább az, hogy elemezd valamelyik szonátáját formai, összhangzattani szempontból. S ha az ilyen erőpróbán sikeresen átmégy, akkor meglátod az az évi keretszámot, hogy pl. fuvolából csak 2 embert vehetnek fel, klarinétból meg történetesen egyet sem, pedig van 10 felvételiző. S ezek annyira jók - a múltkor a rádióban mondta az egyetemi szaktanár - felvettünk egy olyan hallgatót, hogy ha ide jár majd 5 évig, mit tanítsunk neki, mert már mindent tud a hangszerén, annyira tökéletes. Szóval kedves kérdező, gondolkodj azon el, pláne ebben az életkorban, hogy nem elég a szándék, a realitást is figyelembe kell venni, és érdemes-e éveken át sóvárogni olyan után, ami számunkra nem elérhető?S az a kitétel, hogy énekelni meg egyáltalán nem tudok, az riasztó, mert az óvóképző felvételijén is a legelső kitétel az, hogy tudjon a jelölt 20 magyar népdalt szépen, tisztán,ízlésesen elénekelni. És így a lehetőség felső zenei fokon bezárul számodra.
2012. jún. 5. 13:57
 18/18 anonim ***** válasza:
Ha nem tudsz énekelni tisztán, akkor nincs hallásod sem, ami nélkül teljesíthetetlen a szolfézs, továbbá fül nélkül sosem fogsz tudni úgy zenélni, hogy az hallgatható legyen és mellette világhírű zenész legyél!! Ha ezzel nem vagy tisztában, akkor mielőtt bármit kezdesz magaddal, menj el pszichológushoz, ismerd meg önmagad! Sajnos a konziba manapság még a tehetségtelen, 'süket embereket is felveszik, mert kell a növendék, s akin látját hogy gyakorol, akarja (még ha nincs füle akkor is) ,megadják neki az ötösöket, elhitetik vele, hogy nagyon ügyes, ezáltal minden álma a Zeneakadémia, természetesen elmegy felvételizni, érdekes módon nem veszik fel, mert az a tanárok hallják ha valaki fül nélkül próbál zenélni, szomorú.. azért elmegy vidékre is pl Szeged, Debrecen,Miskolc stb. felvételizni, ahova jó eséllyes felveszik, mert látszik, hogy szorgalmas, max pontot kap főtárgyból, valamennyire boldog.. majd első félév végén kiderül, hogy szolfézsból nincs semmi hallása. Eddig ötöst csináltak belőle egész életében. Egész nap otthon kuksol vizsgaidőszakban, fáj neki ez a valóság, nem akar már zenélni. Bemegy népzene vizsgára ( az érettségije népzenéből 90%, mert hát olyan kis szorgalmas volt), de nincs füle, így énekelni sem tud, megkap egy hármast, haza megy, azt mutatja hogy boldog, meg nem érdekli, de belül, nem mutathatja ki a fájdalmat, mert úgyse tudnának vele mit kezdeni. Három napja sehova nem megy. Közben egy országos zongoraversenyen harmadik lett, akkor mi is ez a két ellentétes dolog??! kérdezi magától, szétrombol benne mindent, nem érti, tudja hogy nem lehet belőle zongorista, a pályáját már most tönkrevágta a fül hiánya.. nem tudja hova tenni, talál otthon egy doboz nyugtatót, nem érdekli, beveszi, nem tudja hova való, úgy érzi alkalmatlan a pályára. December van, karácsony előtt egy héttel. Nála volt egy üveg alkohol is, ami fokozta a nyugtató hatását, pár óra múlva a sűrgősségi intenzív osztályán arra ébred, hogy lekötözve fekszik egy ágyon, s szólnak neki, hogy viszik a pszichiátriára. Ott belényomtak egy iszonyú erős nyugtató injekciót, mert még most sem tudja feldolgozni ezt a két ellentétes szöget magában, úgy érzi értéktelen.. napok magához tér, és ordít benne a fájdalom, feltűnik neki, hogy gyógyszerezik a pszichodoktorok, személyiségzavart, bipoláris depressziót, enyhe skizofréniát diagnosztizálnak. Hetekig bent tartják, nem tud levizsgázni a tárgyakból. Ekkor az ápolóktól papírokat kér, és írni kezd, játszik a szavakkal, mondatokat, szöveget alkot. Elgondolkozik az emlékeire, rájön, hogy magyar nyelv és irodalomból játékból ötös emelt szintű érettségit tett, egy darab négyes van az érettségijében, többi ötös, csak mert tudott fogalmazni. 20 évesen lenyugtatózva a zárt osztályon ébred rá arra, hogy az ELTE-n fog tanulni szeptembertől magyar nyelv és irodalom szakon. Addig pedig könyvet ír a történetéről, miszerint hogyan tette tönkre az életét a konzi, ahova járt, hogyan lett egy viszonylag egészséges gyermekből pszichiátriai eset, hogyan lett önértékelési zavara. Mindez csak azért, mert a tanárai megadták neki az ötöst és elhitették vele a semmit...
2014. dec. 18. 21:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!