Miért van az, hogy másokat már a semmiért agyondicsérnek, az én teljesítményem viszont nem érdekel senkit?
Most itt konkrétan az év végi bizonyítványokról jutott eszembe a kérdés (bár mondhatnék más példát is, ez a legegyszerűbb): most fejeztem be a harmadikos gimis évemet, kitűnő eredménnyel. De az eddigi 11 év alatt nem volt 4.7 alatt az átlagom, általánosban kb minden második évben kitűnő voltam. A szüleim természetesnek veszik, hogy jó tanuló vagyok, így eddig a legnagyobb ajándékom egy fagyimeghívás volt. -.-" Félreértés ne essék: nem követelek magamnak drága jutalmakat, meg ilyenek, csak egy kis elismerést... Mások a három egészes átlagukkal már általános iskolában saját lovat kapnak - én meg amikor jövök haza az évvégi ünnepségről, el vagyok intézve egy "jólvan ügyes vagy"-gyal és már megy is vissza tévézni.
Nem arra vagyok mérges, hogy pont én nem kapok semmit, mert tudom, hogy pénzbe kerül, és hát az sajnos nem vet fel minket :S De a többiek hogy gondolják? Hol van itt a küzdeni akarás...? Ha már mindent megkapnak csak azért, mert nem lógott minden nap a suliból, akkor mi értelme lenne neki jó elérni valamit az életben?
Hopp, lett ott egy felesleges "jó"
Tehát: "...mi értelme lenne neki elérni valamit az életben?" :D
Nem a szüleidnek tanulsz, hanem magadnak. De szerintem ezzel már te is tisztában vagy. Ha egy kis elismerésre vágysz, szerintem mond meg nekik. Nálunk is úgy van, hogy már annyira megszokták a jó biziket, hogy természetesnek veszik. Sőt, az a furcsa, ha 1x nem sikerül valami. De azért én ettől több dícséretet szoktam kapni. Szerintem beszéld meg velük, hogy neked ez rosszul esik. Hogy büszkék lehetnének rád.
A többiekkel meg ne foglalkozz. A szüleik nagyon elszúrják, hogy halálra dícsérik őket a semmiért. Hidd el, ez később csak ártani fog nekik.
Szia!
Nagyon-nagyon ügyes vagy! :)
Meg tudom érteni, hogy mit érzel és túl azon, hogy tényleg ügyi vagy, a dicséret egy olyan dologért szól(hat), amit erődön felüli tettel sikerül elérni. Így lehet, hogy anno nekem örömtáncot lejtettek a szüleim egy fizika 3-asért, míg mást esetleg megdorgáltak egy 4-esért. Nekem a 3-asért kőkeményen meg kellett dolgoznom, míg a másiknak azért lett 4-es, mert tudta, csak figyelmetlenségből veszített pontokat.
Ettől függetlenül ne csüggedj, csak így tovább.
Szia!Csak gratulálni tudok !!!
Én egyszer hasonló helyzetben megkérdeztem:
"-azért büszkék vagytok egy kicsit rám?"
Kicsit értetlenül néztek rám,hirtelen nem tudták miről van szó.Mondtam,hogy tudom az a kötelességem,hogy tanuljak,csak olyan jól esne néha egy pici dicséret,ami még jobban ösztönöz.Nálunk hatott.
Én azt látom,hogy a szülők (tiszt.kiv.-nek)már azt jutalmazzák ha a gyerekük nem bukik meg.
Ez a szülők hibája! De hogy elintéznek egy jól van ügyes vagyal és utána tévéznek, no az meg az érdektelenség bunkósága. Fontosabb nekik a saját kényelmük, mint a törödés. Sose hasonlísd össze magad mással mert más családban mások a szokások.
Én a család fekete báránya vagyok. Csak mert siket lettem. Apám egész életében hülyézett engem, meg nem tudsz te semmit szövegekkel jött. Aztán munka mellett elmentem tanulni. 27 évesen 5 szakmát szereztem. Na és ekkor jött ki apámbol egy "büszeke vagyok rád" szöveg. Képzelheted. Azt hittem valami baja van. Elvégre gyökeresen ellentmondott magának.
Szóval fel a fejjel. Ha már a szüleid nem ismerik el a teljesítményedet akkor majd mások bíztatásaira figyelj. AZ részben pótol. Minden ember vágyik az elismerésre. KEresd meg magad körül azokat akik figyelnek rád.
Szia!
Nálunk is hasonló a helyzet! Én is most végeztem a 11-et, 4,9-es átlaggal. És erre annyit mond anya, hogy "jól van, ügyes vagy" Az osztálytársam meglett 3 egész és kap egy autót! Szerintem ez a szülő hibája! Mint ahogy előttem is leírták, örülnek ha nem buknak meg a gyerekei. Inkább maradj ilyen! Hidd el többre viszed így! És van egy másik variáció is, amikor a gyereknek tényleg annyi a képessége! Ülhetnek a könyvek felett éjszakákat, egyszerűen neki annyi a max. És amikor kapnak egy jobb jegyet,persze hogy jobban örülnek neki a szülők! És lehet, hogy a Te képességeidhez az a "jó" jegy már rossznak számít. Ne fordíts rá szerintem nagy hangsúlyt! Magadnak tanulsz, neked lesz jobb!!
Szia, gratulalok neked is es a szuleidnek is! Nem hagynak teged elkallodni. Jovor erettsegi, utana pedig mehetsz egy jo hiru egyetemre!
Hidd el par ev mulva rajossz mindenre, miert igy gondoltak a szuleid jonak a nevelesedet.
Azert nyarra lesz valami program?
Amikor a szuleidnek emlited, hogy szeretnel jutalmat kapni a szep bizonyitvanyodert mit mondanak, miert nem kapsz semmit?
Az is lehet, hogy az egyetemedre sporolnak, hiszen az sem lesz olcso mulatsag.
Mindenesetre nagyon-nagyon buszke lehetsz magadra, csak igy tovabb!!!
Figyelj! Szerintem a Te szüleid cselekednek (mondjuk úgyy) jól.
Hiszen Ők adnak Neked lehetőséget a tanulásra, háttért biztosítanak. Más meg elkényezteti a gyerekét, ahogy írtad a semmiért agyondícsérik és később, ha mondjuk feleség lesz, akkor a férjétőle egy mosogatásért ajándékot fog várni. Jó, ez most hülye példa, de érted mi a lényeg. Elkapódnak, nincs semmi küzdeni akarásuk és tök természetesnek veszik, hogy nekik JÁR minden minden sz.rért.
Örülj, hogy Te nem vagy ilyen. Sokkal többet fogsz elérin, majd meglátod!
Tudod magadról, hogy ügyes vagy és senki nem csinálná Nálad jobban és ez a lényeg!
Gratula a bizihez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!