Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Milyen "költségekkel, köteleze...

Milyen "költségekkel, kötelezettségekkel" jár a keresztszülőség?

Figyelt kérdés

részletesen ha lehet...

pl. ő "locsolja meg" a babát?

2012. máj. 19. 20:01
 1/9 anonim ***** válasza:
Én csak annyi tudok,hogy a keresztszülő veszik meg az első kereszt ajándékot.Lányoknak például egy szép aranyfülbevalót.(fiúknak fogalmam sincs)
2012. máj. 19. 20:04
 2/9 anonim ***** válasza:

Ha katolikus, akkor pontosan tudom, tegnap volt nálunk :)

Pap elmondja, amit kell, a keresztszülő tartja a babát, a pap önti a vizet, aztán keresztelőgyertya-gyújtás (vinni kell) és hímzett kisinget terítenek a babára (vinni kell). A keresztszülő dolga az, hogy a vallásban egyengesse a kicsi útját. Ajándék legtöbbször arany érszer, fülbevaló, nyaklánc, vagy ezüst kiskanál, jelképként. Van, akik nem tartják fontosnak ezt, és a kisinget tartják az ajándéknak. A gyermek növekedésével a keresztszülő dolga mutatni a vallásosságot, elsőáldozásra, bérmálkozásra szintén ajándékkal megy, és ott van lelkileg is, vezeti a keresztény úton a keresztgyerekét.

2012. máj. 19. 20:08
 3/9 anonim ***** válasza:
Én pár éve lánynak láncot vettem, nem én tartottam a víz alá sem, hanem az anyja amúgy. aláírod a könyvet.Valamint ugye elvárható, a szülinapi, névnapi, karácsonyi ajándék. Látogatás időközönként, később nyaralni hagyni nálad.. stb
2012. máj. 19. 20:10
 4/9 anonim ***** válasza:
86%

Első téved, a keresztszülő feladata nem az, hogy aranyfülbevalót vegyen.

Inkább az, hogy segítse a gyerek keresztény életre való nevelését.

És elvileg a szülők halála esetén, az ő feladata lenne a gyerek felnevelése.

2012. máj. 19. 20:11
 5/9 anonim ***** válasza:

Amikor engem kereszteltek, akkor nem a kereszt szüleim locsoltak, hanem a pap, viszont ők fogtak közben. Én is úgy tudom, hogy lányoknak illik aranyékszert vinni (én aranyfülbevalót kaptam), de szerintem ez családonként eltérhet, szerintem nyugodtan lehet babaruhát, játékot is vinni. Utána pedig annyiból áll, hogy szülinap/névnap/karácsony ünneplése és persze a legfontosabb, hogy a család részei legyenek a keresztszülők, ha lehet, más különleges költség nálunk nem volt.

Eredetileg amúgy úgy tudom, hogy a keresztszülő dolga a vallási tanítás nyújtása a keresztfiú/lány számára, de szerintem ezt nem nagyon követik ma már. :)

2012. máj. 19. 20:12
 6/9 anonim ***** válasza:
37%

ma 20:11

Drága! Én nem azt írtam,hogy az a dolga..Olvasd már el!

"Én csak annyit tudok....stb"

Hol írtam hogy az a dolga hogy aranyékszert vegyen???

Továbbra is azt mondom,hogy a keresztszülő amikor keresztelőre megy,akkor ajándékba vesz a keresztgyermeknek valamit lányoknak mondjuk fülbevalót..fiúknak meg mondjuk láncot...

Azt,hogy a továbbiakban az a dolga hogy egyengesse a vallási útját vagy támogassa azt nem írtam le,tény...De nem is kell kiforgatni a szavaimat..

2012. máj. 19. 20:17
 7/9 anonim ***** válasza:
A keresztszülő kötelessége, felnevelni a gyereket, ha a szülővel valami történik, esküvőjére megvenni az inget, ha fiú, ha lány, ékszert kell adnia, ami illik a menyasszonyi ruhához. /pl: gyöngysor/ Én így tudom, de lehet, hogy nem így van.
2012. máj. 19. 20:33
 8/9 anonim ***** válasza:
80%
Bírom az olyakat, akik meg xarnak rá évekig a keresztgyerekre, mert sok ember, komát kér meg meg havert, azok meg tesznek rá, csak nem akarták megbántani őket mikor megkérték keresztszülőnek. De nem egyet hallottam, hogy felé sem néz, azt sem tudja, mi van vele. Amúgy tényleg ha valami van a szülővel elvileg ő neveli tovább, de szerintem álltalában a nagyija. Van annak közelebbi rokona is sok esetben......
2012. máj. 19. 20:38
 9/9 A kérdező kommentje:
a leendő gyermekmnek a két húgomat akarom felkérni valamilyen formában.
2012. máj. 19. 20:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!