Miért mondják, hogy egy év a gyászidő?
Szia!
Igen, mint ahogy az első válaszadó is mondja, általában ennyi időbe telik "feldolgozni" a halálesetet. Ha nem akad el valaki valamelyik fázisnál, akkor általában ilyenkorra már nagyjából sikerül elfogadni a történteket.
Nekem sem enyhült a fájdalmam semennyit sem, én is csak eltitkolom mások előtt. Jövő hónapban lesz 1 éve, hogy Anyu meghalt, de nem érzem, hogy "jobban" lennék. A Barátnőm 2 éve ment el (egy balesetben), az Ő esetében sem érzek túl sok javulást, max. annyit, hogy vissza tudom fogni a sírást, ha eszembe jut. Nem mondom, hogy mindig, de már nagyrészt igen.
Én érzem is, hogy elakadtam a gyász fázisai közt. Mint mondtam, mindjárt egy éve lesz, hogy Anyu elment, de nem tudok sírni. Érzem, hogy sokszor fojtogat, de még mindig ugyanaz az érzelmi bénultság vesz rajtam erőt, mint a legelején. Nem tud feloldódni:/
Lehet, hogy Te is elakadtál valamelyik fázisnál.
Egy-másfél év a normális gyászidő. Azért egy év, mert ahogy előttem is írták, általában ennyi idő kell átlagban és egy átlagos esetben ahhoz, hogy feldolgozódjon egy emberben a gyász.
Az egy év alatt minden egyes ünnepet, amit eddig vele éltél, meg kell élned külön, egyedül is, beleértve a karácsonyt is, a születésnapodat, az ő születésnapját és a halála napját. Fokozatosan távolodik tőled a halála: "egy hete, hogy meghalt, egy hónapja ilyenkor, hogy meghalt, aztán egy éve, hogy pont ilyenkor halt meg." Ezért kell (legalább) egy év.
Ha semmit sem enyhült a fájdalom egy év alatt, akkor ne titkolózz tovább, ne engedd, hogy úgynevezett torzult gyász alakuljon ki benned (ami mindenféle ronda pszichés betegségek melegágya), hanem most ballagj el egy pszichológushoz és kérj segítséget! Inkább most, amikor még könnyű feldolgozni a maradék fájdalmakat, mint húsz év múlva, amikor esetleg már félig beleroppannál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!