Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért mondják, hogy egy év a...

Miért mondják, hogy egy év a gyászidő?

Figyelt kérdés
Nekem már eltelt egy év a szerettem halála óta, de semmit nem enyhült a fájdalmam, maximum megtanultam eltitkolni.
2012. máj. 17. 23:45
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Általában ennyi időbe telik feldolgozni egy halálesetet. Olykor rövidebb, néha hosszabb, néha pedig a gyászfolyamat valamilyen pszichés okból nem tud "egészségesen" lezajlani, és akkor "elakad" valamelyik korábbi fázisban, feldolgozatlan sokként megmarad a gyászolónak. A megoldásban pszichológus tud segíteni.
2012. máj. 17. 23:48
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Úgy mondják, hogy minden évszakból egyet meg kell élni a szeretted nélkül, jó esetben erre az időre már valamennyire sikerül elfogadni, hogy az élet nélküle is megy tovább. Ha nagyon nem megy, akkor ahogy az első válaszoló írta, segítséget kell kérni. Részvétem.
2012. máj. 17. 23:58
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Nekem mikor a nagyim meghalt, 1 évig beszélni sem tudtam róla és kb mindennap bőgtem. Később már csak akkor ha megláttam egy öreg nénit az utcán. 4-5 évig álmodtam róla heti 1x legalább. Álmomban mindig élt. Azóta eltelt pár év és már ritkán jut eszembe és akkor sem sírok, és már nem is álmodok semmit róla. Én is én azt hittem, hogy nem fog elmúlni az érzés, de évek alatt sokat enyhült.
2012. máj. 18. 00:00
 4/9 anonim ***** válasza:

Szia!

Igen, mint ahogy az első válaszadó is mondja, általában ennyi időbe telik "feldolgozni" a halálesetet. Ha nem akad el valaki valamelyik fázisnál, akkor általában ilyenkorra már nagyjából sikerül elfogadni a történteket.

Nekem sem enyhült a fájdalmam semennyit sem, én is csak eltitkolom mások előtt. Jövő hónapban lesz 1 éve, hogy Anyu meghalt, de nem érzem, hogy "jobban" lennék. A Barátnőm 2 éve ment el (egy balesetben), az Ő esetében sem érzek túl sok javulást, max. annyit, hogy vissza tudom fogni a sírást, ha eszembe jut. Nem mondom, hogy mindig, de már nagyrészt igen.

Én érzem is, hogy elakadtam a gyász fázisai közt. Mint mondtam, mindjárt egy éve lesz, hogy Anyu elment, de nem tudok sírni. Érzem, hogy sokszor fojtogat, de még mindig ugyanaz az érzelmi bénultság vesz rajtam erőt, mint a legelején. Nem tud feloldódni:/

Lehet, hogy Te is elakadtál valamelyik fázisnál.

2012. máj. 18. 02:12
 5/9 anonim ***** válasza:

Egy-másfél év a normális gyászidő. Azért egy év, mert ahogy előttem is írták, általában ennyi idő kell átlagban és egy átlagos esetben ahhoz, hogy feldolgozódjon egy emberben a gyász.

Az egy év alatt minden egyes ünnepet, amit eddig vele éltél, meg kell élned külön, egyedül is, beleértve a karácsonyt is, a születésnapodat, az ő születésnapját és a halála napját. Fokozatosan távolodik tőled a halála: "egy hete, hogy meghalt, egy hónapja ilyenkor, hogy meghalt, aztán egy éve, hogy pont ilyenkor halt meg." Ezért kell (legalább) egy év.

Ha semmit sem enyhült a fájdalom egy év alatt, akkor ne titkolózz tovább, ne engedd, hogy úgynevezett torzult gyász alakuljon ki benned (ami mindenféle ronda pszichés betegségek melegágya), hanem most ballagj el egy pszichológushoz és kérj segítséget! Inkább most, amikor még könnyű feldolgozni a maradék fájdalmakat, mint húsz év múlva, amikor esetleg már félig beleroppannál.

2012. máj. 18. 07:36
 6/9 anonim ***** válasza:
ezt csak arra szokták mondani,h addig illik gyászolni,régen 1 évig illett gyászruhában járni. sajnos ez nem azt jeleni h 1 év alatt valóban meggyászolod akit elvesztettél.
2012. máj. 18. 11:56
 7/9 anonim ***** válasza:
1 év szerintem épp arra elég, hogy rögzüljön benned, hogy ő NINCS. Halottat nem gyászoltam (még), de társas kapcsolat felbomlását igen. Legjobb barátnőm pszichológus, ő mondta, hogy amikor olyan embereket veszítünk el (akár halál által, akár kapcsolat felbomlása által) akikhez erős érzelmi kötődést alakítottunk ki, mind veszteségnek számít és 1 év általában nem elég átdolgozni. Mint írtam, egy év, mire tudatosul, felfogod ésszel, hogy nem leszel vele többé. További 2-3 év, mire az elveszített szerettedet egy kedves belső alakként őrzi az emlékezeted és már nem fájdalommal gondolsz rá.
2012. máj. 18. 12:18
 8/9 anonim ***** válasza:
Utolsó: a legjobb barátnőd csak félig tudja jól azt, amit tud. Valóban gyásznak számít minden érzelmi kapcsolat "halála", de az ideje egy normál gyásznak nem lehet több másfél évnél. Aki még két-három év után is gyászol, ott biztosan baj van.
2012. máj. 19. 18:59
 9/9 anonim ***** válasza:
És mondtam egy szóval is, hogy 2-3 évig tart maga a gyász? Azt írtam (amit a barátnőm is mondott), hogy 1 év, mire az ember eljut odáig átlagosan, hogy képes úgy átdolgozni a veszteséget, hogy nem nehezedik már rá a mindennapokban. És további 2-3 év, mire az ember már mindenféle fájdalom nélkül tud gondolni az elveszítettre. Ez az egy év se úgy zajlik le, hogy 0-24-ig bőg, depizik meg jajong az ember, aztán másfél év múlva arra ébred egy nap, hogy sunshine van, hanem borzasztó széles érzelmi skálája van a folyamatnak. Nekem pl. nagyon sokáig hullámzott az egész. Volt, amikor azt hittem, túl vagyok rajta, aztán megint jöttek hetek-napok, mikor megint rosszabbul voltam. Ez nem úgy megy, hogy másfél év alatt óraműszerűen ott tartok, hogy hejehuja, túlléptem az egészen. Alaposabb szövegértést javaslok.
2012. máj. 19. 20:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!