Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tegyek az anyukámmal?...

Mit tegyek az anyukámmal? Nagy szükségem lenne a válaszokra.

Figyelt kérdés
Anyukám középkorú nő és nagyon öregnek érzi magát. régen nagyon szép volt biztos rossz érzés lehet öregedni de sokan még 90 évesen sem érzik magukat öregnek. rendszeresen iszik, kb 2 naponta. ilyenkor nagyon fura, elfelejt dolgokat, nem lehet vele normálisan váltani egy mondatot, rettentően idegesítő az egész családnak, mikor ilyen. van hogy szégyenli magát másnap ezért ugycsinál mintha valami rosszat tettem volna és apukámmal és velem is nagyon bunko. utánna megint olyan kedves, rendes. egyébként ő a világ legjobb anyukája, mindent a gyerekeiért tesz, egésznap csinálja a házimunkát, stb. volt hogy apukám elbeszélgetett vele, akkor egy darabig abbahagyta, aztán ujra kezdődött minden. elküldi az orvosa is röntgenre valami miatt, akkor fél elmenni, volt hogy évekig halasztgatta az orvost, azthitte hogy meg fog halni. nem is vásárol magának semmilyen ruhát szinte, nem érdekli hogy néz ki, pedig lehetne szép nő belőle, ha venne néhány ruhát kicsit sminkelné magát de lehet hogy még az sem kéne. nincs tökéletes alakja, egy kicsi felesleg van rajta, ő meg egy nagyon kövér disznónak gondolja magát. elkezdett fogyókurázni nem is olyan rég, de nem vált be neki. most ujabban azthiszi, hogy apukám megcsalja, mert láttam hogy egy erről szóló kérdést olvas itt. pedig apukám nem csalja meg, ideje se lenne rá, de ha megcsalná, az sem lenne nagy csoda, mert apukám fiatalos, sportol, van sok terve és hogy is mondjam anyukám egy kicsit "lehuzza" vagy nem is tudom. mert apukám is aggódik érte meg szereti és ő sem tudja megoldani a problémákat. sokszor mikor apukámmal elmegyek valahova titkoloznunk kell hogy megittunk egy kávét pl, mert néha azért is haragszik ha kettesbe elmegyünk. nemtudom miért. szóval nagyon szeretjük őt, de fogalmam sincs hogy mit tegyek. amugy most kapott egy gyógyszert depresszióra. talán egy nagyon kicsit segített neki, de nemnagyon. már kezdünk nagyon kikészülni. köszi a válaszokat l/19
2009. jún. 21. 21:40
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

1. Szerintem van erre egy bűvös kifejezés: klimax... Még akkor is, ha csak most tart az elején.

2. próbáljátok meglepni apróságokkal, pl. ágyba reggeli, meglepetés vacsora, 19 évesen már lehet főzőcskézni, sütni, esetleg szervezzetek egy hétvégi kirándulást, hívd el moziba, menjetek csak ketten, csináljatok anya-lánya napot, beszéltesd, vegyetek neki valami apróságot, amit szeret, valami bizsut... a lényeg, hogy szakítsátok ki a hétköznapokból.

Az én anyukámnak is segített.

2009. jún. 21. 22:43
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az anyukád nagyon mély depresszióban szenved. Persze nem találtam fel a meleg vizet, ezt ti is tudjátok, nyilván ezért kapott gyógyszert. Ahogy az első hozzászóló is írta, felmerül a klimax esete is. A kettő, ha együtt jár, szörnyű tud lenni anyukád számára is, meg nektek is. Megértem, hogy ti is nagyon szenvedtek miatta, de hidd el, neki pokol lehet minden napja. Igen, igazad van, öregszik, érzi is és a tükörben látja is. Nem ad magára, nem megy orvoshoz, rémképeket lát maga előtt: apukád esetleg megcsalja. Én, a saját édesanyámmal megélt helyzetek után azt javaslom, hogy szervezzetek neki néha külön programot kettesben apukáddal. Ha apukád még szereti és vissza akarja téríteni a depresszióból,és anyagilag is megengedhetitek, menjenek el kettesben egy hosszú hétvégére egy wellness szállóba, ahol kaphat egy kis masszázst, fodrászt, kis kényeztetést, ahol apukád újra udvarolhatna anyukádnak és ez csak neki szól, ő van a középpontban - nem helyettesíthető be mással. Itthon néha menjenek el kettesben, csak úgy, mert jól esik, sétálni, apukád vihetne csak anyukádnak egy csokor virágot, mozijegyet stb. Szóval, hogy anyukád érezze, még mindig szeretik, még mindig kívánatos, fontos a papád számára. Aztán itt vagytok ti, gyerekek: ti is tudtok segíteni, mert olykor el tudtok mosogatni, be tudtok vásárolni, egyszerűbb ételeket el tudtok ti is készíteni, pláne, ha anyukád csak a fotelből kell segítsen - tanáccsal. Javasoljatok neki új frizurát, és amit az első hozzászóló is írt: anya-lánya délután, ruhavásárlás és így tovább. Anyukád újra érezni fogja hogy fontos, hogy nélküle nem tudtok meglenni. Vigyázzatok rá és szeressétek. Most tudjátok megalapozni, hogy anyukád később már örömmel vállalja magát olyannak, amilyen, és egyszer boldog nagymama legyen. És akkor eggyel kevesebb utálatos, megkeseredett, fiatalokat gyűlölő öregasszony lesz - és ez a ti családotok összetartásának köszönhető.
2009. jún. 21. 23:25
 3/15 anonim ***** válasza:
91%

Nem tudom, hogy milyen lehet a te anyukád, de ha az enyém ilyen szituációba kerülne, akkor én megprobálnám kizökkenteni a régi kerékvágásból. Elmennénk kirándulni, aztán pedig apával küldeném el gyertyafényes vacsorára, persze úgy, hogy előtte én csinosítom ki. Ha belenézne a tükörbe szépnek lássa magát és apukád is lássa újra szépnek. Talán ez lenne az első szál.

Remélem hamarosan sikerül anyukádnak segítenektek!

2009. jún. 22. 06:13
 4/15 anonim ***** válasza:
46%
Pszichológust javaslok én, ha nagyon eldurvul a helyzet.
2009. jún. 22. 10:12
 5/15 anonim ***** válasza:
89%

Biztos észreveszi magán a változásokat és a hormonális változások is megzavarják a kedélyállapotát.

Az ötletek tetszenek és aranyosak, amiket írtak mások is.

Ha gyógyszert szed, akkor nyilván nem titok anyukád számára sem, hogy valami nincs rendben vele.

És mivel már mindannyian felnőttek vagytok, te is olyan éretten írtad le az egészet, szerintem nem muszáj rejtve cselekedni, titokban szervezkedni.

Szerintem le is ülhetnétek vele megbeszélni a dolgot. Együtt SZEMBENÉZNI a tényekkel.

Megkérdezni, hogy ő hogyan érzi magát?? Elmondani neki, hogy Ti mit tapasztaltok az egészből... és biztosítani arról, hogy ti szeretitek, és hogy próbálja meg ő is elfogadni a változásokat, ne bántson benneteket feleslegesen! Megkérdezni, hogy miben segíthettek neki? ÉS elmondani, hogy ti ugyanúgy fogjátok szeretni 10 év múlva is, mint ahogy most is!

Hátha sikerül és hátha megért mindent, amit kell!

2009. jún. 22. 13:09
 6/15 anonim ***** válasza:
24%

az én ker anyám is ilyen ö nevelt fel!de ö nem a szépségért mert ö nagyon szép gyönyörü nö

ö azért mert az egész család iszik!örökölte a géneket ennyi!pedig már ugy volt h elválnak a kereszt apámmal

ö vissza jött hozzá már 4-5 és még mindig iszik

az ilyen soha nem fog leállni!ez van sajna!

2009. jún. 22. 13:19
 7/15 anonim ***** válasza:
91%

Ja, még egy nagyon fontos észrevétel!

Nem tudok olyan antidepresszánsról, amire lehetne alkoholt inni! Főleg jól becsiccsenteni!

Szóval ne csodálkozzatok, ha zizis lesz tőle!

Tüntessetek el minden piát otthonról, mielőtt nagyobb baj lesz!!!

2009. jún. 22. 13:23
 8/15 anonim ***** válasza:
46%

jó tüntessük el

mire van a bolt?

2009. jún. 22. 13:30
 9/15 A kérdező kommentje:
köszönöm mindenkinek a válaszokat. az az igazság hogy ilyen wellness-es dolgokban tuti nem lenne benne mert még fürdöruhát is alig huz fel nyáron meg sajnálja a pénzt ilyenekre meg az étteremre. inkább ránk költi, de mmondtam neki hogy lemondok énis sokmindenröl inkább vegyen magának. mikor elmegyünk vásárolni 15 perc után elfárad, ideges lesz, magának meg ritkán néz ki valamit. azt is felprobálja, nem áll jol neki és el is megy a kedve mindentől. tuti nem lenne hajlando sminkelni magát. amugy eldugtunk már mindent, de azota lemegy a boltba és megveszi magának! leülni meg megmondani.. hát én nagyon sokszor probáltam de csak ugy rákészültem, soha nem mertem megszolalni. nem is tudom ugy szégyenlem magam, félek hogy kellemetlen helyzetbe hozom. de egyik nap nagyon ideges voltam, összevesztünk és mondtam neki egy két dolgot erről de nemvettem észre hogy megváltozott volna emiatt valami
2009. jún. 22. 13:38
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Mindenképpen próbáljátok kirángatni ebből a helyzetből, anyukád elfelejtette, hogy ő azon kívül, hogy családanya, NŐ is, eszébe kell juttatni. De csak akkor sikerül, ha mertek cselekedni. Tudom, hogy az eleje nehéz (a megbeszélés nem segít, majd csak később, ha már elkezdett változni), de az eredményért megéri kitartani és végigcsinálni. Az én anyukámnál olyannyira sikerült a változás, hogy már NEM SZED GYÓGYSZERT.

Ne add fel!

(a pszichológus tartósan nem megoldás)

1. válaszoló voltam

2009. jún. 22. 15:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!