Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Lehet, hogy nagyon morbid a...

Lehet, hogy nagyon morbid a kérdésem, de válaszolnátok?

Figyelt kérdés

A férjemmel nemrég óta vagyunk házasok, nagyon szeretjük egymást. Nyugodtan mondhatom, hogy tökéletes a kapcsolatunk, talán jobb már nem is lehetne. Néhány hete kiderült, hogy érkezik a trónörökös. :)

Mindketten hihetetlenül boldogok vagyunk, hogy babánk lesz.

Mindezt csak azért írtam le, hogy nehogy megkövezzetek a következő kérdés miatt.

Szóval...

A lakás, amiben élünk, teljes mértékben a férjemé (még azelőtt vette, hogy megismerkedtünk). Tehát nekem gyakorlatilag semmi közöm a lakáshoz.

Ha ne adj isten tragédia történne a párommal (még belegondolni is szörnyű), mi lenne velem? Mármint azt tudom (ha egyáltalán jól tudom), hogy a gyermek örökli a lakást. De én milyen státuszban lennék? Ugyanis nem lenne más lehetőségem, mint elköltözni, mert egyedül nem tudnám fenntartani. De egyáltalán én eladhatnám a lakást?

Nem akarom, hogy ilyesmi történjen, és nagyon remélem, hogy ez csak egy elméleti kérdés marad, de akkor is érdekel. Eddig abszolút nem foglalkoztatott a dolog, de mióta tudjuk, hogy baba érkezik, elgondolkodtam a dolgon. Rettegek, hogy egyszer egyedül maradok a gyerekkel (és itt most ugye egyértelműen nem a válásra gondolok), kiszolgáltatottan, pénz nélkül.

Ismét hangsúlyozom, imádom a férjemet, bízom benne, hogy együtt fogunk megöregedni, a szívbaj kerülget, ha belegondolok, hogy történik vele valami, csak eszembe jutott, hogy mi lenne, ha ebbe a szörnyű helyzetbe kerülnék. Tudom, nem szabad így felfogni, de mióta babát várok, össze-vissza csapongnak a gondolataim, hogy mi lesz, ha egyszer...

Nem értek az öröklési dolgokhoz, úgyhogy nagyon köszönöm, ha valaki leírja, hogy zajlik ez ilyenkor.

2012. ápr. 23. 14:34
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
52%
20. bámulatos, h milyen gyorsan kiismerted a kérdezőt. remélem máskor is ilyen hirtelen, csekély információ alapján ítélsz meg embereket, mert akkor a való életben is (nem csak a neten :) ) nagyon jól boldogulhatsz az emberi kapcsolatok útvesztőjében.
2012. ápr. 23. 15:44
 22/29 anonim ***** válasza:

Ne foglalkozzatok az ilyen hozzászólókkal! Előbb már 2-őt jelentettem, de szerintem ugyanaz irkálja őket.

Szomorú, hogy ilyen rosszindulatú emberek között kell élni.

2012. ápr. 23. 15:49
 23/29 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Nem vagy egyedül a problémával! Nálunk is ugyanez a felállás és mivel a férjem édesapja elég korán meghalt, nekem is egyre többször eszembe jut, hogy nehogy baj történjen a férjemmel. Persze ilyenkor az ember akaratlanul is tovább futtatja a szálakat, hogy mi van akkor, ha egyedül marad, vagy ha addigra már lesz gyerek. Szörnyű belegondolni is.

A választ már leírták előttem. :)

Sok boldogságot nektek!

2012. ápr. 23. 15:56
 24/29 anonim ***** válasza:

Aki azt írta, hogy a végrendelettel sem lehetne a feleség nevére íratni a házat: miért nem? Ez engem is érdekelne.

A gyalázkodókra pedig nem kell reagálni. Sok boldogságot és hosszú életet nektek és a babának!

2012. ápr. 23. 16:19
 25/29 anonim ***** válasza:
Azért, mert a ház egy részét mindenképpen a gyerek örökli - ezt hivják köteles résznek. Ha meg csak egy házrésze lenne a feleségnek, akkor nincs elöbbre adott esetben, mint ha csak haszonélvezete van.
2012. ápr. 23. 19:08
 26/29 anonim ***** válasza:

24-es!

Én voltam az egyik, aki azt írta, hogy a végrendelet nem megoldás.

Nos, ez a kötelesrész miatt van. A törvény szerint valamennyit (az amúgy őt megillető rész felét - kicsit leegyszerűsítve) mindenképpen örökölnie kell a törvényes örökösnek, hacsak nem zárták ki az öröklésből (de az nagyon ritka és kivételes eset, itt fel sem merül!).

Ha pedig a feleség ilyen módon csak tulajdonrészt kap, azzal semmivel sincs előrébb, sőt, ha lehet, még bonyolultabb lesz a dolog...

Azt meg nem hiszem, hogy olyan nagy a vagyon, hogy a kötelesrész ne érintené emiatt a szóban forgó házat. Ha mégis, akkor esetleg érdemes elgondolkodni ilyesmin, amúgy csak tovább bonyolítja a dolgokat.

2012. ápr. 23. 22:03
 27/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! Mindenkinek nagyon szép napot kívánok! :)
2012. ápr. 24. 06:10
 28/29 anonim ***** válasza:

26-os: köszönöm, bár még mindig nem teljesen értem. A feleség miért nem lehet a kizárólagos örökös? Van csak úgy egy ilyen jogszabály, hogy a gyermek mindenképp örökös kell hogy legyen?

(elnézést, hogy kicsit off, de nem szeretnék új kérdést nyitni mert nem tudom rendesen megfogalmazni, itt meg már adott a háttér. Köszönöm a választ előre is)

2012. ápr. 24. 10:38
 29/29 anonim ***** válasza:

Utolsó!

Igen, van egy ilyen jogszabály, mégpedig a Ptk., ahol le van írva a törvényes öröklés rendje.

Az első törvényes örökös mindig a leszármazók, egymás között fejenként egyenlő arányban.

Végrendelettel a törvényes öröklés rendjétől ugyan el lehet térni, de - hacsak a törvényes örököst nem zárta ki a végrendelkező az öröklésből - mindenképpen ott van a köteles rész. Tehát a törvényes örökrészének felét mindenképp meg kell kapnia a törvényes örökösnek.

A kizárásra olyan okok vannak, hogy érdemtelen az illető az öröklésre, mert pl. az örökhagyó életére tört, stb. Tehát ez egy még meg sem született kisbabánál nyilván nem áll fenn.

Tudni kell azonban, hogy már a magzat is feltételesen jogképes, tehát, ha apukával most történne valami (nem történjen!!), akkor azzal a feltétellel, hogy élve születik a gyerek, már akár most is örökölhet.

2012. ápr. 24. 10:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!