Meddig tart a gyász nagymama elvesztése esetén, meddig kell feketében járnom?
Az a baj, hogy összesen egy fekete pólóm van, és három nadrágom, de azokból az egyik az érettségis, amin csíkok is vannak, lenne még egy fekete pólóm, de azon van egy koponya meg egy rózsa, szóval az nem túl jó. Szoknyám vagy ruhám egyáltalán nincen, minden nap meg nem moshatok, csak hogy holnap megint felvehessem a pólót...
Vennem kéne fekete ruhákat, hogy azokat hordjam? Ha kimegyek az utcára, akkor nem baj, mert a kabátom fekete szövet, de mi lesz, ha bejön a jóidő? Meddig kell gyászruhát hordani?
én kb. 2 hónapig jártam feketében, mikor meghalt a nagyim, de 2,5 fél év után kezdtem feldolgozni. hacsak nem faluban élsz, nem veszik már komolyan a gyászruhát. addig hord, amíg szükségét érzed.
egyébként nagyszülőt hat hónapig "illik" gyászolni (a mi vidékünkön legalábbis)
nekem 4 éve haltak meg a nagyszüleim, majdnem egyszerre.
a temetésen természetesen feketében voltam, és utána is gyakran, sok fekete ruhám van, szeretem ezt a színt.
a gyász nem a ruhában mutatkozik meg igazán. az, h az öregasszonyok a faluban vagy a környéken mit mondanak, az nem számít. az számít, amit te érzel.
aznap, mikor meghalt a nagyim, biciklivel voltam valahol. mikor megtudtam a hírt és hazaindultam, hajtottam mint az állat, nem érdekelt se piros lámpa, se autó. annyira meg voltam borulva, hogy az sem érdekelt volna, ha én is meghalok. azóta is nagyon hiányoznak mindketten. nem múlik el nap, hogy eszembe ne jutnának. attól függetelnül, h milyen színű a ruha amit hordok.
Ha arra hallgatnék, hogy ki mit mond, akkor már lassan 6 éve, csak feketét hordhatnék.Sajnos, sorban egymás után mentek el a apu, anyu, a bátyám és a nagymamám.Mire az egyik miatt levehettem volna, már jött a következő.Mindig csak és kizárólag a temetés hetén volt rajtam tiszta fekete.
Szerintem senkinek semmi köze hozzá, hogy én hogyan gyászolok.A hátamon felállt a szőr, mikor megállítottak, hogy "jaj, te szegény!"
Szerezz egy fekete szalagot, tedd a ruhádra. Nyáron, nagy melegben amúgy sem tesz jót, ha feketében jár az ember.
Én is azt mondom, egy ruhára tűzött fekete szalag (fillérekért kapható méterben) bőven elég.
Nagyszüleim halálakor és is azt hordtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!