Szerintetek ez jó terv?
Azon filózunk a barátnőmmel, h innen Borsod megyéből elköltözünk Sopronba, mert elég jól beszéli a német nyelvet és kint a szakmájában ápolónőként elhelyezkedne vagy esetleg gyógymasszőrködne vagy körmözne.
Én voltam múlt héten, pár cégnél Sopronban, valszeg engem is felvennének.
Aztán, ha barátnőm megkapja az állampolgárságot akkor elvileg neki jár a nyugdíj is meg minden.
Én meg már úgy is évek óta fizetek nyugdíjpénztárat szal nekem nem gond.
Arra lennék kíváncsi, h esetleg valaki hasonlót csinált e?
Nekem tuti lenne munka, mert egyeztettem egy ceggel, bar ha nem jon be van annyi tartalek, h egy honapig kihuzzuk es munkat keressunk.
Bar lehet ismerosoknel kellene addig rontani a levegot.
Az meg mar boven jo, mert az en fizetesembol siman elvagyunk, de azert az nem megy, h neki is nyissunk havi 50 ezerrel egy szamlat.
Azt meg nem fogjuk megvarni meg kiderul, h nem kapunk allami nyugdijat, nekem ott a szamlan a penz, neki meg jonne az osztrak any.
O 21,en 24.
Szerintem a kérdező a barátnője nyugdíját úgy érti, hogy kap majd nyugdíjat, ha nyugdíjba megy, tehát nem most nyugdíjas:)
Nekem furcsa, hogy valaki itt kérdezi meg, hogy a tervei jók-e, mert ez teljesen egyedi, személyfüggő. Lehet, hogy egy terv a kitalálójának tökéletes, de más emberek számára nem lenne az.
Tervnek jó, de szerintem akkor érdemes elindulni, ha valami konkrét lehetőség is van már, legalább a pár egyik tagja számára. Remélem, hogy sikerülni fog, drukkolok.
En azert tettem fel, h esetleg mas bele tud kotni, h mondjuk ezert nem jo vagy azert es akkor kiderul meg most, h valamit nem gondoltunk at.
Szal ne akkor mikor mar ott vagyunk essen le, h "bakker ezt igy nem is lehet":)
Nem értem, hogy milyen állampolgárságról írsz? Sopron Magyarországon van!
"Arra lennék kíváncsi, h esetleg valaki hasonlót csinált e?" Hogy egyik városból elköltözött a másikba? Több százezren, vagy mire gondolsz?
Jo, de Ausztriaba dolgozna meg ott lenne bejelentett lakcime.
Aztan ugy mar jo.
Bejelenett lakcímnek kötelező lennie. Fix állásnak is(szóval nem részmunkaidő meg ilyenek),ami után adózik,ezt követően ledolgozza az x évét(mellesleg a nőknél a nyugdíjkorhatárt most akarják 60-ról 65-re felemelni), elvileg kaphat. Viszont állampolgárság automatikusan nem jár,sőt! Max. ha osztrákkal házasodik,de még akor sem biztosan azt hiszem. Vizsgázni kell,ugyanúgy mint otthon. Én 4 éve élek itt,sokat gondolkoztam,hogy levizsgázom,de mikor megláttam,hogy mennyit kéne tanulni...hagytam inkább.
Ja és ha 3 hónapnál több ideig tartózkodsz Ausztriában,és munkád,lakásod van, kötelező Anmelbescheinigung-papírt csináltatni,különben megbüntetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!