Egy hete meghalt Anyukám és én nem tudok mit csinálni. Mikor lesz jobb?
17 éves lány vagyok, édesanyám 8 napja hunyt el. Egyszerűen nem bírom, hozzá kötődtem a legjobban a világon, ő ismert a legjobban, mindent megadott nekem és megtett értem. Rettenetesen hiányzik és ha belegondolok hogy ez örökké fog tartani egyszerűen csak üvöltenék és szétvernék mindent ami a közelemben van. Suliba nem mentem azóta egyszerűen úgysem tudnék figyelni és apukám megbeszélte, hogy csak húsvét után menjek. De a húsvét is áá.... egy ünnep Anya nélkül?
Ki lehet ezt bírni? Most úgy érzem megőrültem, így nem tudnék élni, de a családom szerint azért mert csak 8 nap telt el és aztán jobb lesz. De mikor? Mikor jön el az a pont amikor már el kéne mennem pszichológushoz vagy pszichiáterhez? Mert tudom hogy nekem tovább kell élnem és túl kell tennem magam rajta, de most elképzelni sem tudom hogyan....
17/L
Részvétem.
A kérdésedre a válasz: sokára. Kb. egy-másfél év, mire a gyász feldolgozódik. Ha nem bírsz vele, ha nagyon fáj, ha más veszteségeid is vannak már (különönsen kora gyerekkoriak), akkor melegen ajánlom, hogy egy pszichológust, vagy egy pszichiátert keress meg, minél előbb. Az utóbbi nem csak gyógyszeres terápiát ismer.
Kovi bácsi: rosszul tudod. Az igaz, hogy csak a pszichiáter írhat fel gyógyszert, mert ő az orvos, a pszichológus nem, de nagyon sokan nem tudják ám, hogy nem csak gyógyszeres terápiák léteznek, hanem sok-sok más is.
Egy gyászfeldolgozás során nemigen adnak más gyógyszert, mint max. enyhe nyugtatót éjszakára, ha végképp nem tud aludni az ember. (Mert előfordulhat olyan mértékű álmatlanság is, ami már nagyon veszélyes a mindennapokban.)
Páromnak 10évesen az anyukája 15 évesen az apukája.
Túlélte. Hál istennek csak elképzelni tudom, hogy min ment keresztül.
De túl élhető. Gyerekei vannak, de a mai napig nem tette túl magát.
Ez rajtad múlik mikor jön el az az idő amikor már nem fáj annyira.
Szerintem fordulj szakemberhez, biztosan sokat segít.
Első körben részvétem, belegondolni sem tudok, mit élhetsz át, én is nagyon nehezen bírnám. A dédimamámmal nagyon szoros volt a kapcsolatom, naponta találtkoztunk, beszéltünk, az öleléseire, puszijaira örökre emlékezni fogok. Ő tanított meg kötni és mindig meglepett egy két apróbb kézimunkás dologgal, ami akkor apróságnak tűnt, de mostmár felbecsülhetetlen értékké váltak a szememben és büszkén mesélem mindenkinek, hogy kitől kaptam. A generációs különbségek ellenére, tényleg nagyon jól kijöttünk, talán jobban mint a nagyimmal. Egyik napról a másikra épült le és halt meg szinte, nagyon váratlanul. Az első két napom azzal telt, hogy csípjen már meg valaki. Nem hittem el, nem tudtam sírni, sem enni, sem másra gondolni, sem beszélni, egyszerűen ültem, bambultam magam elé és magyaráztam magamnak, hogy vége, elment. Utána kezdtem felfogni, sírdogálni, de még mindig inkább a döbbenet volt az első. Úgy igazán a temetésén esett le, hogy ez nem álom. Ott törtek fel bennem olyan szinten az érzések, hogy két oldalról támogattak, hogy megmaradjanak a lábamon. Azóta eltelt 4 év, de még most is potyognak a könnyem, ha róla mesélek, pedig ő "csak" a világ legjobb dédije volt. Anyu pedig a világ legjobb anyuja, szóval teljesen átérzem a helyzetet, bár kicsit más ágról.
Én úgy gondolom, hogy 1-2 hétig még hagyd "ülepedni" a dolgot és ha akkor úgy fogod érezni, hogy jó lenne valakivel beszélgetni, akkor kérd szakember segítségét.
A másik lehetőség, hogy már csak akkor fordulsz szakemberhez, ha végképp úgy érzed, hogy ezt a terhet nem tudod elviselni és megfordulnak hülye gondolatok a fejedben.
Teljesen természetes, hogy most ezt érzed és az is jó, hogy tudod, hogy neked tovább kell élned. Viszont az is fontos, hogy tudj segítséget kérni, ha nagy a baj és tudj "kiabálni", bármilyen úton módon megértetni valakivel, hogy nem bírod tovább egyedül. Ergo a teljes magadba fordulás helyett, tudj kapálózni és figyelmeztetni valakit, hogy nem tudod hogyan tovább.
Nagyon köszönöm az együttérző kommenteket. Sokan írtátok hogy hasonló történt veletek, nagyon sajnálom és nektek is kitartást.
Lehet hogy tényleg az lenne a legjobb ha elmennék pszichológushoz pár hét múlva. Az a baj hogy nincs nagyon olyan barátnőm aki előtt annyira meg tudnék nyílni hogy ki tudjam önteni a lelkem. Azt is utálom ha sajnálnak, és ha ilyen állapotban látnak, hogy 5 percet nem bírok bőgés nélkül. A suliba is ezért félek visszamenni, tudom hogy mindenki odajön majd hogy jaj szegény, részvétem, stb.. (Egyik osztálytársamnak tavaly halt meg az apukája, és neki is minden tanár külön részvétet nyilvánított..) én meg ettől tuti mindig elbőgném magam...
Az a típus vagyok aki a neten egy idegennek hamarabb megnyílik mint a környezetében lévőknek.
Meg az öcsém miatt is aggódom, 13 éves és azóta nem nagyon áll szóba senkivel és nem is nagyon sír. Persze nagyon fáj neki, de félek hogy elfojtja és később lesz belőle baj. Apa meg nem tud annyira figyelni rá mert persze ő is nagyon kivan....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!