Normális ez a helyzet? (bővebben lent)
Anyukámról van szó. Nem is tudom hogyan kezdjem. Szóval, eléggé zavar néha a viselkedése. 8 órás munkaidőben dolgozik, 3 műszakban. Ha délelőttös, és kettőkor hazaér, fél óra múlva már a számítőgép előtt ül egészen az éjjeli órákig. Tesómmal igyekszünk mindent megcsinálni amit mond, de ha véletlenül valamit kihagyunk, arra nagyon ki tud akadni. Igazából nem kell sokmindent csinálnia itthon, megfőz, berakja a ruhákat a mosógépbe meg ha nagyobb takarítás van, akkor azt közösen megcsináljuk, minden más (mosogatás, virág öntözés, teregetés satöbbi) tesómra meg rám marad. Nem panaszkodásként, mert szívesen megcsinálom, de ha valami kimarad, egyből le vagyunk hurrogva. Ő meg csak ül a gép előtt. Sokszor nem is lehet hozzászólni miközben játszik, mert felhúzza magát, hogy miattunk rontotta el a játszmát...sokszor úgy érzem kezdenek leépülni a szociális kapcsolatai...van, hogy csak azért áll fel a gép mellől, hogy elmenjen a konyhába cigiért...Meg pl ha a mosogatóban van pár edény vagy pohár, és meglátja, akkor már egyből morog, hogy nem vagyunk képesek elmosni (mikor ő is ugyanúgy belepakol)....én megértem, hogy dolgozik, biztos fáradt, de azért nekem kicsit fura ez , ahogy viselkedik. Anyukám idén lesz 43 éves. Mindig azt hallom tőle, hogy vén szamár létemre nem vagyok képes valamit is megmozdítani (pedig ez nem igaz, mert elvégzem a dolgom, amit kell..csak nem akarja észrevenni)...20 éves vagyok, egyetemista, volt higy felhozta azt is, hogy valaki ennyi idősen már házas és háztartást vezet, hogy lehetne nekem is ennyi eszem már...tesóm 16 éves lesz, egyre szarabb jegyeket hoz haza, mindent elnéznek neki...néha szarul érzem magam emiatt, de mit tehetnék, a rokonaimat nem tudom megválasztani. Apu meg sem mer mukkanni anyu mellett, sokszor ha csak viccelődni próbál anyuval, anyu egyből ráförmed, hogy hagyja békén...mit tehetnék hogy jobb legyen? Előhozni nem érdemes neki, mert perpatvart kerít belőle, és olyant vág a fejemhez, hogy tudjam már, hogy hol a helyem, én őt ne vonjam kérdőre....Szerintetek?
20/L
Valóban "baromi jó ötletek" jöttek itt, hogy meg kell babrálni a gépet... de ennek csak az lesz az eredménye, hogy anyuka még idegesebb lesz és még többet fog ordibálni (azért tudom, mert az enyém is ezt csinálta egy időben, de most már csak akkor ideges, ha dolgozik a gépen és akkor van valami - nem általunk keletkezett - hibája, az tényleg bosszantó).
Pszichológus nem fog segíteni (+ pénzkidobás), mert hiába lesz vele beszélve, az alap probléma, amit a gép pótol, ami hiányzik neki, nem fog megoldódni ettől. Ti derítsétek ki, mi az, ami hiányzik neki, lehet, hogy apukátok keveset törődik vele mostanában, de bármi más lehet... Amint megvan, mi hiányzik, meg lehet oldani, járjatok el vele ide-oda, nézzetek meg moziban valamit, vannak jó filmek, vagy menjetek el színházba, akár egy szabadtéri előadásra, táncos rendezvényre... Mennyire aktív életet élt fiatalon? Lehet, hogy az hiányzik neki, és mivel most már nagyobbak vagytok, talán vágyna rá újra, csak senki nem veszi észre.
Azt a 3 műszakos munkát nem lehet leváltani? Nem tudom, mit dolgozik, amiről tudom, hogy műszaktól függetlenül hazánkban nagyon ki tudja fárasztani az embert, az a közoktatás és a közegészségügy. Ezekből váltani is nehéz, de ha nem ilyen munkahelye van, akkor érdemes lenne váltania, nem szokta mondogatni, hogy elmegy máshova dolgozni, mert nem bírja?
Ha pedig a klimax is beindult, akkor még türelmesebbnek kell lenni, azt mondják, ahogy indult a nemi érés fiatalon a pubertás korban, hasonlóképp megy végbe a változás a klimax idején, én anyukámon tapasztalom, hogy ez így van, de nem tart örökké.
Minden esetre próbáljatok anyukátokra jobban odafigyelni, segítsetek neki, ha már kiderült, milyen hiányt pótol a gép, kedveskedjetek neki apróságokkal (az én anyukám pl. nagyon szereti a most divatos köves láncokat, ünnepekre azt kap, és olyankor a fellegekben jár), ne azt érezze, hogy másra nem is kell nektek, csak megfőzni, kimosni, takarítani, leckét ellenőrizni, mint egy házvezető cseléd... kelljen emberként, barátnőként is, ne érezze azt, hogy öregszik.
Az én anyukámon ez segített, igaz, hogy nálunk is csak én tettem érte, és se öcsém se (nőket lenéző) apám nem segített, de sikerült, és higgyétek el, csak azok fásulnak bele tartósan, akiket nem ébresztenek rá időben, hogy ő is ember, és a fiatalság életérzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!