Normális ez a helyzet? (bővebben lent)
Anyukámról van szó. Nem is tudom hogyan kezdjem. Szóval, eléggé zavar néha a viselkedése. 8 órás munkaidőben dolgozik, 3 műszakban. Ha délelőttös, és kettőkor hazaér, fél óra múlva már a számítőgép előtt ül egészen az éjjeli órákig. Tesómmal igyekszünk mindent megcsinálni amit mond, de ha véletlenül valamit kihagyunk, arra nagyon ki tud akadni. Igazából nem kell sokmindent csinálnia itthon, megfőz, berakja a ruhákat a mosógépbe meg ha nagyobb takarítás van, akkor azt közösen megcsináljuk, minden más (mosogatás, virág öntözés, teregetés satöbbi) tesómra meg rám marad. Nem panaszkodásként, mert szívesen megcsinálom, de ha valami kimarad, egyből le vagyunk hurrogva. Ő meg csak ül a gép előtt. Sokszor nem is lehet hozzászólni miközben játszik, mert felhúzza magát, hogy miattunk rontotta el a játszmát...sokszor úgy érzem kezdenek leépülni a szociális kapcsolatai...van, hogy csak azért áll fel a gép mellől, hogy elmenjen a konyhába cigiért...Meg pl ha a mosogatóban van pár edény vagy pohár, és meglátja, akkor már egyből morog, hogy nem vagyunk képesek elmosni (mikor ő is ugyanúgy belepakol)....én megértem, hogy dolgozik, biztos fáradt, de azért nekem kicsit fura ez , ahogy viselkedik. Anyukám idén lesz 43 éves. Mindig azt hallom tőle, hogy vén szamár létemre nem vagyok képes valamit is megmozdítani (pedig ez nem igaz, mert elvégzem a dolgom, amit kell..csak nem akarja észrevenni)...20 éves vagyok, egyetemista, volt higy felhozta azt is, hogy valaki ennyi idősen már házas és háztartást vezet, hogy lehetne nekem is ennyi eszem már...tesóm 16 éves lesz, egyre szarabb jegyeket hoz haza, mindent elnéznek neki...néha szarul érzem magam emiatt, de mit tehetnék, a rokonaimat nem tudom megválasztani. Apu meg sem mer mukkanni anyu mellett, sokszor ha csak viccelődni próbál anyuval, anyu egyből ráförmed, hogy hagyja békén...mit tehetnék hogy jobb legyen? Előhozni nem érdemes neki, mert perpatvart kerít belőle, és olyant vág a fejemhez, hogy tudjam már, hogy hol a helyem, én őt ne vonjam kérdőre....Szerintetek?
20/L
Szerintem anyukád ki van merülve (és esetleg az is lehet, hogy a klimax is közrejátszik, ebben a korban már nem kizárt), a 3 műszak nem éppen egy leányálom (bár manapság melyik munka az...). Próbáltatok már közös kimozdulós programot szervezni vele? Mozi, színház...? Azért a munkahelyi robot és az otthoni háztartás nem túl változatos tevékenység, ki kell mozdítani ebből, hogy javuljon a helyzet.
Biztos lesz, aki egyből pszichológust javasol, azt én még nem tanácsolnám, lesz, aki azt mondja, költözzetek el, az se használ, mert anyukádnak segítség kell, amúgy az jó, ha besegítetek, ha saját háztartásotok lesz, akkor az egészet ti fogjátok vinni, nem csak egy részét, jobb azt a szülői házban megtanulni.
Nekem anyukámmal sikerült javítani a helyzeten. :-)
23:15 - Minden függőség valaminek a hiánya, amíg nem derül ki, mi az, amit ebben az esetben a számítógép pótol, nem lehet megoldani, amint megvan, mit pótol, azt kell orvosolni, és máris javul a helyzet, más módszer tartósan nem segít.
Pl. a kérdező anyukáját beszéltetni kéne, vagy figyelni, miről beszél, ha beszél, elárulja magát úgyis, mi a gond. A klimaxot meg át kell élni, ha valaki már benne van, az húzós, de nem tart örökké.
Veszelyes a dolog, mert tenyleg szamitogep fuggo anyukad, ez olyan mint a cigi, ital, penzdobalas a jatekgepekbe. Fuggoseg.
Szerintem beszeljetek vele nyugodtan errol, nem baj ha kiabal emiatt. O sajat maga is tisztaban van vele, hogy fuggo!
Probaljatok meg ravenni hogy sportoljon, baratnozzon, olvasson konyveket, menjen konyvtarba es foglalkozzon veetek!!!! A csaladjaval foglakozzon, foleg a 16 eves tesoddal, tanuljon vele hogy o is tudjon majd egyetemre menni.
először is: tegyetek fel egy keyloggert, ezzel ki lehet figyelni kikkel is, és mennyit beszélget a gépen.
2. ki kell deríteni, hogy neten játsszik-e netfüggő
ha igen:
tönkre kell tenni a modemet, vagy egyszerűen (ha nem ért ezekhez) le kell tiltani a hálózati kártyát, sajnos így ti sem tudtok netezni.
Ha más nincs és szétszedhető a gép kattintástok ki belőle a ramot, anélkül nem fog elindulni., vagy szándékosan telepítsetek fel rá olyan vírust, ami annyira az idegeire fog menni, hogy nem lesz kedve játsszani. Lehet, hogy hülye tanácsok, én ezt tenném. Én anyám ugyanilyen, csak TV ügyben
Függőségi és párterápia.
Rá kell beszélni! Persze hogy ingerüllt, a narkós is az ha el akarják venni a szerét!
A három műszak nagyon ki tud akasztani. Nem lehetne váltani? Érdemes lenne megpróbálni.
Először is:Beszélj apáddal, fogjatok össze!
Aztán üljetek le anyuval komolyan!
Gép nélkül.
Keress egy pszichológust, adjon tanácsot, hogy csináld. Családsegítőben kapsz ingyen is. Vagy Rév szenvedélybeteg-segítő szolgálat.
Az ő életük, de a te családod. Meg kell próbálni segíteni. Ha hagyják.
A kulcs édesapádnál van.
Az ismerősöm is rákapott egyszer, a nyuszi kis felesége pedig a sarkára állt: Abbahagyja vagy ennyi volt. (3 gyerek van)
A férj igazat adott de nem bírta, viszont az asszony tigrisként védte agéptől. Aztán leszokott, most normálisan használja.
Szerintem nagyon kimerült lehet azért is ingerült.
Az új munkahely, ha nehéz is találni, lehet hogy muszáj lenne. Erre rámehet az egészsége és a családja is.
A kirándulás jó ötlet, ha nincs is kedve, talán jobban pihentetné. Próbáld néha elvinni úszni, otthon habfürdő gyertyákkal, masszázs...
Nem depressziós?
Vegyél neki Remotív tablettát! Gyógynövény, hatásos.
Tényleg gépfüggő lett anyukád. Olvastam itt pár hozzászólásból, hogy apuka kulcsember lehetne a témában. Nade ha eddig nem állt a sarkára, akkor már nem is fog. Az én anyukám sztem depressziós, ha ugyan nincs valami skizofrén hajlama is (mindenki őt nézi, ezért nagy kőkerítést építtetett, a szomszédokhoz nem szól, munkatársakhoz nem szól, rokonokhoz nem szól, mostmár hozzám sem. Dolgozik, hazamegy ül és cigizik. Közben a cipőjét itt veszi le, a kabátját ott...a hamut a földre szórja. Ha takarít, felénél szétpakolva otthagyja. Utána meg kiabál, hogy ő a cseléd a házban, mert mindenki után ő takarít. Könyörgöm ki után? Apámmal laknak ketten, az öreg egész nap be sem megy a lakásba.) Mikor velem is elkezdte a cirkuszt anyám és abbahagyta a gyógyszert, akkor én is számítottam apámra. Hogy fogjunk össze ketten, mert ebből az állapotból szó szerint ki kell ráncigálni. Az öreg visszalépett. Én maradtam egyedül a gondra. Akkor voltam várandós, majdnem a baba is ráment...
tényleg úgy van, hogy ez csak a család teljes összefogásával fog menni nektek is, és erős-nagy akarattal, mert anyukád inkább visszafelé fog húzni, nem előre.
De biztatlak, mert sikerülhet.
Nálunk az após igyekezett egy időben az alkoholizmus felé. Anyósom igencsak a sarkára állt és igenis meg tudta fordítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!