Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Gyerektartás összege?

Gyerektartás összege?

Figyelt kérdés
Lassan 4 éves gyermekem egyedül nevelem születése óta.20.000.-FT tartásdíjat kapok. Volt páromnak van egy másik gyereke is, akiről gondoskodik. A mi közös gyerekünkről nem igazán.Nem viszi el, soha nem vesz neki semmit, van hogy hónapokig nem látja. Nem tudom mennyit keres, de 6számjegyű szerintem. Gyerekelhelyezés nem történt. Nem jövök ki a pénzből, kérhetek többet? Vagy néha valamire pl:nyaralás, szandál, kirándulás?
2009. jún. 11. 11:36
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
95%

Előbb a férjeddel próbálj megegyezni, jelezd neki a problémát. Amúgy a hatszámjegyű fizetés igen tág intervallum. A 20e Ft-ot kézből fizeti, vagy jövedelemletiltás útján?

Ha kézből fizeti, és hat éve tisztességesen fizeti, akkor a bíróságon kérjed a megemelését, jellemzően a jövedelme 20%-át fogják megítélni, de mivel neki is van saját eltartott, így az is lehet, hogy ennyit sem. Tehát ha 100e Ft-ot keres, akkor teljesen reális az összeg, ha viszont 900e Ft-ot, akkor felemelhető (ez utóbbi esetben a bíróság nem fog 180e Ft gyermektartást megállapítani, tehát ekkor nem 20%-ot ítél, hanem jóval kevesebbet.)

Első lépésként keresd meg a volt férjed, és említsd meg neki, hogy hajlandó-e valamivel több gyermektartást fizetni. Ha igen, akkor itt véget is ért a történet.

Ha nem, akkor jelezzed felé, hogy kérni fogod a gyermektartás bírósági megállapítását, mert függetlenül az akaratától te kevésnek érzed, és a jövedelmi helyzete is többet enged meg. A bíróságtól a megállapítását kérd, de a LETILTÁSÁT NE.

Ha a későbbiekben nem fizet, vagy nem annyit, amennyit a bíróság megállapított, akkor kérd a jövedelemletiltást a bíróságtól.

Azért ne kérd azonnal a letiltást (már ha jelenleg nincs letiltva), mert azzal őt sokkal rosszabb helyzetbe hozhatod, mint jelenleg van. Ez pedig egyik félnek sem érdeke, mert akkor esetleg elérhető az, hogy annyit sem fog tudni fizetni, mint eddig. Még ha akarna sem... Ha eddig kézbe korrekten fizetett, akkor bízz benne addig, amíg el nem tapsolja ezt a bizalmat!

2009. jún. 11. 11:44
 2/20 anonim ***** válasza:
71%

Én a helyedben örülnék a 20ezer forintnak. Én is egyedül nevelem két gyermekem, és összesen ötezer(!!) forintot kapok kettőjükre, azt is csak hébe-hóba. Mivel nincs bejelentett munkahelye. Hiába fenyegetem perrel, nem használ. A gyermekeit talán 2 éve nem is látta. Nagyon szűkösen, néha száraz kenyeret eszünk, de boldogan élünk, minimáébérből.

Vannak ilyen "apák" is.. Szomorú... :(

Neked sok boldogságot!

2009. jún. 11. 11:46
 3/20 anonim válasza:
50%
A gyerektartásból nem neked kell kijönni. AZ nem a te pénzed, hanem a gyereké. Nem csak az apának kell kifizetni a gyerek fenntartását. Ha te is annyit adsz bele amennyit ő akkor az már 40 ezer Ft, annyi egy 4 éves gyerekre sok pénz.
2009. jún. 11. 11:51
 4/20 anonim ***** válasza:
64%

Utolsónak: te hol élsz, a Holdon? Egy gyereknek nem havi 40 ezer forint a fenntartása (csak a példánaál maradva). Az a gyerek él valahol, amit az anyjának ki kell fizetnie, 4 évesen kb. 2 havonta ki kell cserélni a ruhatárát, gyógyszert ki kell neki váltani, ha mennek valahova, akkor bár neki nem kell pl. a buszért fizetnie, de mivel egyedül nem mehet, anyukának ugyanúgy meg kell venni a bérletet/jegyet, az a gyerek eszik is, és gondolom, nem maroknyi adagokat főz, csak a gyereknek, ha nyaralni akarnak menni, akkor nem a gyerekét küldi el 3 napra egy üdülőbe, hanem minimum ketten mennek, amit ki kell fizetni, még ha nem is anyukának jár az a pénz. Folytathatnám, de szerintem aki belegondol rájön, hogy az a pénz nem zsebpénz a gyereknek, hanem az anyával való közös életére megy el.

(Gondolom, nem magának akar szandált venni, meg egyedül utazni Siófokra...)

2009. jún. 11. 12:11
 5/20 A kérdező kommentje:
Az első válaszolónak nagyon köszönöm hasznos és a 2.-nak is. A 3. pedig nem tudom mit képzel?? Mit gondol? Mire költöm 60000-ért fizetek csekkeket.Amikor múltkor 2 nap alatt 8000.-et költöttem gyógyszerre akkor mire elég ez az összeg? Az összes pénzem arra költöm, hogy mindene meg legyen, Egy normális szandál nem 500ft, biztos nincs gyereke.Nem magamra kell, nekem jó a turkáló, meg a krumplis tészta, a gyerekemre.
2009. jún. 11. 12:16
 6/20 A kérdező kommentje:
a 12.11-esnek nagyon köszönöm!! azt hittem már velem ban baj:((
2009. jún. 11. 12:18
 7/20 anonim ***** válasza:
46%
Azt értem, hogy a gyereket az anya viszi el nyaralni, de az anya utazását miért kell az apának pénzel támogatni?
2009. jún. 11. 12:27
 8/20 A kérdező kommentje:
12.27?? veled mi van?
2009. jún. 11. 12:31
 9/20 anonim ***** válasza:
55%
Köszönöm kérdésed, megvagyok, éppen ebédelek, aztán megyek dolgozni:P
2009. jún. 11. 12:32
 10/20 anonim ***** válasza:
75%

Elmehetsz a bíróságra,és kérheted,hogy állapítsanak meg neked egy gyerektartás összeget amit az apukának minden hónapban adni kell...Ez az apa BEJELENTETT fizetésének a 20%-a (vagyis ha minimálbérrel van bejelentve akkor annak a 20%-a.)Ha a többit "feketén " keresi meg avval a bíró nem foglalkozik..Ha nincs bejelentett munkahelye akkor a mindenkori minimálbér 20%-át ítélik meg gyerektartás díjként.Ami most jelenleg kb:14.000 forint.A kérdés az,hogy a 6 számjegyű fizetést,hogy kapja a volt párod! Bejelentett(adózott,netto kereset) vagy Fekete munka...

Én hasonló cipőben jártam.A volt férjem havonta 250.000 forintot keresett. De csak minimálbérrel volt bejelentve a többi "zsebből ment.Hiába mentem a bíróságra avval,hogy mennyi pénzt keres,a bíró a bejelentett fizetésének a 20%-át írta elő.Így én most havonta 14.000 forintot kapok tőle amit rendesen fizeti is...Szóval előbb puhatold ki,hogy azt a sok pénzt milyen módon keresi meg,mert ha elindítod a bírósági ügyintézést,nincs visszaút..Ha a bíró kevesebbet fog megállapítani mint amit most kapsz ,képesek a férfiak csak azt adni...

2009. jún. 11. 12:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!