Szülők! Ti mennyi segítséget várnátok el egy épp érettségire készülő gyerektől?
Rosszul tudod: nem vagy hibás. A szüleid dolga, hogy a lakás ragyogjon, hogy legyen pénz enni-innivalóra, fűtésre, ruhára stb. A szüleid dolga, hogy megteremsték azt, hogy te tanulhass, ha tanulni akarsz. Ugyanis a szülő a felelős, nem a gyerek! Egy 18 éves kamasz vállára csak fokozatosan szabad tenni a felelősséget és hagyni kell, hogy megtalálja önmagát, a céljait, a vágyait, az életét.
Amikor tanul, akkor tanul. Semmit nem VÁRNÉK el a gyerekemtől, ha tanul, ha dolga van - hanem annak örülnék, ha valamit mégis megtesz, önként, amikor éppen van kedve vagy szabadideje és megdícsérném azért is, mert tanul, és azért is, mert valamit mégiscsak felvállal: annyit amennyit bír és amennyire van ereje.
Tanulj csak szépen az érettségire és a felvételire, és amikor a képedbe vágják, hogy miért nem teszel meg azt vagy azt, akkor mondd meg, hogy te a te dolgodat csinálod, mert a te legfőbb dolgod most a tanulás. És azt is, hogy ugye nem akarják, hogy ne érettségizz le és ne vegyenek fel valahova?
És a legfontosabb: NEM VAGY HIBÁS! Ezt verd bele a buksidba! :)
Hát... valóban többet segíthetnél önként. 18 éves vagy gondolom, én 4 évvel vagyok csak idősebb, azaz 22.
19,5 évesen született meg a lányom, 20 éves koromban elhagyott a gyerek anyja, azóta egyedül nevelem a lányom.
Leírom a napomat, aztán gondolkozz el, hogy összevetve az életeddel milyen is az, mikor valaki fáradt:
6-kor kelek és keltema lányomat, hogy 6:45-kor beérjek vele a bölcsibe, mert 7-kor megy a buszom, megyek az egyetemre. Ott vagyok 8-tól délután 2-ig, majd 3-ra megyek a kislányomért. Otthon 4-ig főzök vagy játszok a gyerekkel, majd 4-től 7-ig korrepetálok, hogy legyen pénzünk. 7-kor vacsora, majd fürdés, gyerekkel való játszás 8-ig, fél 9-ig. Ezután elkezdek tanulni, házi feladokat csinálni (matek szakos vagyok, mindig van HF) ami eltart hajnali 1-ig kábé. Azután lefekszek aludni. Ez van hétköznaponként. Szombat és Vasárnap már jobb, akkor tudok takarítani, főzni, mosni, mosogatni, majd szombat délután 3 órát ismét korrepetálni. Ezek mellett foglalkozni kell a picurral is. Kb. két hetente engedhetem meg magamnak azt, hogy 2-3 órát magammal törődjek.
22F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!